Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία

Μετά τη νομική φόρμουλα που βρέθηκε με την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα μέσα σε χειροκροτήματα στη Βουλή, ο Ν. Ρωμανός διέκοψε την απεργία πείνας.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, άρχισε από σήμερα να σιτίζεται ο απεργός πείνας,  από την κλινική του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», όπου νοσηλεύεται.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεράποντες ιατροί του προχωρούν σε σταδιακή επανασίτισή του από το στόμα, με συγκεκριμένες τροφές και σε περιορισμένες ποσότητες, καθώς αυτό απαιτεί η θεραπευτική αγωγή, έπειτα από την πολυήμερη απεργία πείνας που ακολούθησε ο Ν. Ρωμανός.
Η κατάσταση της υγείας του νεαρού είναι σταθερή. Νωρίτερα, προηγήθηκε τηλεφωνική παρέμβαση Παπούλια προς Σαμαρά και επικοινωνία Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του Νίκου Ρωμανού.
«Πρέπει να βρεθεί λύση με τρόπο ικανοποιητικό για τον Νίκο Ρωμανό», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στον πρωθυπουργό στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα.
Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επικοινώνησε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας.
Τι περιλαμβάνει η τροπολογία
Με βελτιωτικές αλλαγές, στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατατέθηκε η βελτιωμένη τροπολογία που αφορά τον Νίκο Ρωμανό.
Με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους κρατούμενους φυλακισμένους φοιτητές, να κάνουν χρήση των διατάξεων για την ηλεκτρονική επιτήρηση για ένα εξάμηνο, με την προϋπόθεση να έχουν παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων κατά τους όρους που ορίζονται με υπουργική απόφαση επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Η αίτηση δεν απορρίπτεται από το Δικαστικό Συμβούλιο Φυλακών, παρά μόνο με ειδική αιτιολογία.
Καταθέτοντας τη ρύθμιση ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι είναι ένας συγκερασμός των απόψεων που έχουν κατατεθεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής με τρόπο που και το δικαίωμα σπουδής να εξασφαλίζεται και η αντεγκληματική πολιτική της πολιτείας δεν εξανεμίζεται. Αντιδράσεις ωστόσο προκλήθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν έμεινε ικανοποιημένη, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις.
Για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.