Πολιτικοί που παραπέμφθηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο

Τις πόρτες του ανοίγει και πάλι το Ειδικό Δικαστήριο για να δικάσει έναν πρώην υπουργό. Το κατώφλι του Υπουργοδικείου, όπως ήταν γνωστό παλαιότερα, θα περάσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου,  ο οποίος υπηρέτησε στην θέση του υπουργού Οικονομικών σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για της Ελλάδας, για την υπόθεση της περίφημης λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αντιμέτωπος ακόμη και με το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε ισόβια. Όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι ο μόνος υπουργός που κάθισε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Από το Υπουργοδικείο έχουν περάσει πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής της χώρας μας.

Υπουργοί και πρωθυπουργοί, που εμπλέκονταν σε μεγάλα σκάνδαλα, όπως το σκάνδαλο με το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι το 1990 και το σκάνδαλο Κοσκωτά το  1992, τα οποία συγκλόνισαν τη χώρα μας, προκάλεσαν ισχυρούς τριγμούς στα κόμματα και προκάλεσαν την οργή των πολιτών. Άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι και άλλοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Υποθέσεις

-Ο υπουργός Οικονομικών Ν. Πονηρόπουλος το 1847, για πλαστογραφία πρωτοκόλλων περί της τιμής των σιτηρών. Η Βουλή δεν τον παρέπεμψε τελικώς.

-Όλα τα μέλη της Κυβέρνησης Δ. Βούλγαρη, το 1875, για εκλογικές παραβάσεις. Απαλλάχθηκαν λόγω «ακυρώσεως του κατηγορητηρίου».

-Ο υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Ι. Βαλασόπουλος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Β. Νικολόπουλος, το 1876 για τα λεγόμενα Σιμωνιακά. Για δωροδοκία και εκβίαση ο πρώτος, συναυτουργία σε δωροδοκία ο δεύτερος. Καταδικάστηκαν ο πρώτος σε φυλάκιση ενός έτους, τριετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και 56.200 δρχ. χρηματική ποινή υπέρ πτωχοκομείου και ο δεύτερος σε φυλάκιση δέκα μηνών.

-Ο πρωθυπουργός Χ. Τρικούπης το 1892 για μη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, παράνομη δανειοδότηση. Δεν έγινε η παραπομπή τελικώς.

-Όλα τα μέλη της Κυβέρνησης Σ. Σκουλούδη, το 1916. Δεν παραπέμφθηκαν τελικώς.

-Όλα τα μέλη της Κυβέρνησης Θ. Παγκάλου, το 1926. Δεν παραπέμφθηκαν τελικώς.

-Ο Θεόδωρος Πάγκαλος το 1930 για απιστία σχετικά με την εκχώρηση άδειας καζίνο στην Ελευσίνα. Καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση και πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

-Ο υπουργός Π. Χατζηπάνος το 1950 για το σκάνδαλο Χατζηπάνου για απιστία κατά του Δημοσίου, ατασθαλίες κατα τη διανομή πετρελαίου. Καταδικάστηκε το 1951 σε φυλάκιση 2 μηνών με τριετή αναστολή.

-Μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης Κ. Δόβα το 1962. Δεν παραπέμφθηκαν τελικώς.

-Έξι υπουργοί της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή (Κ. Καραμανλής, Ν. Μάρτης, Α. Πρωτοπαπαδάκης, Π. Παπαληγούρας, Δ. Χέλμης, Λ. Μπουρνιάς) το 1965 εκ προθέσεως βλάβη των συμφερόντων του κράτους. Δεν παραπέμφθησαν τελικώς.

-Ένας ακόμη Υπουργός και δύο Υφυπουργοί της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή το 1965, οι Ε. Αβέρωφ, Α. Γεροκωστόπουλος και Δ. Δαβάκης για παράνομη διαχείριση και διάθεση μυστικών κονδυλίων. Δεν παραπέμφησαν τελικώς.

-Ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Αθανασόπουλος, παραπέμφθηκε το 1989, δικάστηκε το 1990 για ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, χρήση πλαστού εγγράφου, απλή συνέργεια σε νόθευση βιβλίων απόπλου-κατάπλου λιμεναρχείου Καβάλας. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και έξι μηνών η Βουλή, όμως, τη 17η Ιανουαρίου 1994, συγκατατέθεσε στην άρση των εννόμων συνεπειών αυτής της καταδίκης

-Ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου και οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Π. Ρουμελιώτης, Οικονομικών Δ. Τσοβόλας, Δικαιοσύνης Μ. Κουτσόγιωργας, ο Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας, Τεχνολογίας Γ. Πέτσος, παραπέμφθηκαν το 1989 και η δίκη έγινε το 1992. Ο Α. Παπανδρέου παραπέμφθηκε για ηθική αυτουργία σε απιστία, δωροληψία και δολία αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και αθωώθηκε. Ο Π. Ρουμελιώτης παραπέμφθηκε για παράβαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71, επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης, τελικώς όμως δεν δικάστηκε λόγω μη άρσης της ασυλίας του από τοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Δ. Τσοβόλας παραπέμφθηκε για απιστία περί την υπηρεσία, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμιση ετών και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, η Βουλή, όμως, με την απόφαση της 26ης Νοεμβρίου 1993, συγκατέθεσε στην απονομή χάριτος και στην άρση των έννομων συνεπειών της καταδίκης. Ο Μ. Κουτσόγιωργας παραπέμφθηκε για παραβίαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71, επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης, για υπόθαλψη εγκληματία, για παθητική δωροδοκία και για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια, απεβίωσε όμως κατά τη διάρκεια της δίκης του. Τέλος ο Γ. Πέτσος παραπέμφθηκε για απιστία περί την υπηρεσία και δωροληψία, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών με τριετή αναστολή και σε διετή στέρηση των πολιτικων του δικαιωμάτων για το πρώτο αδίκημα, ενώ αθωώθηκε για το δεύτερο.

-Ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου, παραπέμφθηκε το 1989 για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Η δίωξη ανεστάλη με απόφαση της Βουλής, την 15η Μαΐου 1992.

-Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης παραπέμφθηκε το 1994 για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Η δίωξη ανεστάλη με απόφαση της Βουλής, την 16η Ιανουαρίου 1995. Για την ίδια υπόθεση υποβλήθηκε πρόταση κατηγορίας και κατά της Υπουργού Πολιτισμού Θ. Μπακογιάννη, αλλά η Βουλή δεν την παρέπεμψε.

-Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Ι. Παλαιοκρασάς και Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τεχνολογίας Α. Ανδριανόπουλος παραπέμφθηκαν το 1994 για την υπόθεση της πώλησης της ΑΓΕΤ, προβληματικής εταιρείας του Δημοσίου. Ο πρώτος για ηθική αυτουργία σε απιστία, για παθητική δωροδοκία και για παράβαση καθήκοντος και οι άλλοι δύο για απιστία και για παράβαση καθήκοντος. Η δίωξη ανεστάλη με απόφαση της Βουλής, την 16η Ιανουαρίου 1995.

Via : www.sofokleousin.gr