Με την κυβέρνηση να έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από 162 βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Eurogroup. Η κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη χθες στη Βουλή να φτάσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στα άκρα.

Τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισαν πως το Μνημόνιο έχει τελειώσει. Από τη μία πλευρά ο υπουργός Οικονομικών είπε «αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου» και από την άλλη ο πρωθυπουργούς ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου.

Από την πλευρά τους πάντως οι εταίροι ανέβασαν την ένταση της διαπραγμάτευσης σε πολύ υψηλούς τόνους. Τόσο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος των Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί έστειλα τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση πως οι συζητήσεις για τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στο πλαίσιο «του προγράμματος το οποίο βρίσκεται σε ισχύ».

Στις Βρυξέλλες με επίσημο αίτημα δημιουργίας ενός «προγράμματος-γέφυρα»

Με επίσημο αίτημα αυτό της δημιουργίας ενός «προγράμματος-γέφυρα» που θα έχει ως βασικό όρο την αποφυγή μονομερών ενεργειών και ταυτόχρονα  θα εξασφαλίζει την παροχή χρηματοδότησης στην Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο -οπότε και θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία-προσέρχεται στο eurogroup στις 6 το απόγευμα, ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα τέσσερα σημεία στα οποία στηρίζεται  η πρόταση της  Αθήνας είναι:

  • Να υπάρχει χρηματοδοτική κάλυψη απο ΕΚΤ
  • Να δοθούν τα 1,9 δις που οφείλονται (κέρδη ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα)
  • Δημοσιονομικός χώρος με χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα
  • Συμφωνία για ένα πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων και το κρίσιμο σκέλος αυτών, να μετακυλιστεί, μετά το «πρόγραμμα-γέφυρα».

Τσίπρας: Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής

Ένα εικοσιτετράωρο μετά, τη σκυτάλη παίρνει ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το «παρών» στη Σύνοδο κορυφής αύριο Πέμπτη και θα καθίσει για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι με την Άνγκελα Μέρκελ και τους υπόλοιπους αρχηγούς-κρατών, ανοίγοντας ενώπιόν τους το φάκελο για μία  «αμοιβαία, κοινή και επωφελή λύση», όπως τη χαρακτηρίζει η ελληνική πλευρά.

«Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του Μνημονίου. Δεν δεχόμαστε τα προαπαιτούμενα, του περίφημου μειλ της Τρόικα, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» είπε χθες από το βήμα της Ολομέλειας ο κ. Τσίπρας. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι βουλευτές της κυβέρνησης  έλεγαν τα μεσάνυχτα στο εντευκτήριο – στις κατ’ιδίαν συνομιλίες τους- πως «δεν πρόκειται να φέρουμε πρόγραμμα με λιτότητα» απηχώντας έτσι το κλίμα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου,  διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις συμβατικές υποχρεώσεις ενώ σύμφωνα με τα παραπάνω  διεκδικεί χρηματοδότηση είτε μέσω της έκτακτης έκδοσης εντόκων γραμματίων, είτε μέσω της επιστροφής κερδών από τα ελληνικά ομόλογα).Υπό αυτές τις συνθήκες πάντως, οι εταίροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προσφέρουν κάτι από αυτά χωρίς δεσμεύσεις και υπογραφές, με το περιβάλλον του πρωθυπουργού να επιμένει ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση και οικονομικές ανάσες για να μπορεί η χώρα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Βαρουφάκης: Αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου-Είμαστε έτοιμοι και για ρήξη

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε από το βήμα της Βουλής -μετά και τις έντονες αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας για την αποδοχή του 70% του Μνημονίου- ότι η κυβέρνησή του απορρίπτει όλα εκείνα τα σημεία του Μνημονίου που τα θεωρεί τοξικά, ενώ, μια άλλη αναφορά του προκάλεσε αίσθηση.

«Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν τη ρήξη δεν μπορείς να πας σε διαπραγμάτευση» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να αφήσει και ένα καρφί αναφέροντας «Εάν δηλώσεις εκ προοιμίου ότι μια, δυο, τρεις ημέρες θα περάσουν, αλλά την τελευταία στιγμή θα σου δώσω ό,τι θέλω και ό,τι και να γίνει θα το αποδεχθείς, δεν διαπραγματεύεσαι».

«Τότε καλύτερα να κάτσουμε εδώ να οργανώσουμε τα υπουργεία μας να μείνουμε με τις γυναίκες μας και να μας στείλουν με e-mail στην απόφαση τους» είπε αφήνοντας αιχμές. «Θα κάνουμε τα πάντα για να μην επέλθει ρήξη αλλά δεν θα αρνηθούμε να τη διανοηθούμε» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας ότι «Στις Βρυξέλλες θα προσέλθουμε με λογικές σώφρονες προτάσεις, χωρίς καμία διάθεση τακτικισμού».

Σόιμπλε: Εαν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τελειώνουν όλα

Τελεσίγραφο στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη έστειλέ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτοντας μάλιστα το πρόγραμμα που είχε διαρρεύσει νωρίτερα από την πλευρά της Κομισιόν. «Οι πληροφορίες είναι λάθος. Πρώτον γιατί δεν το γνωρίζω εγώ και δεύτερον γιατί δεν διαπραγματευόμαστε άλλο πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.

«Εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν» σημείωσε με νόημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσθέτοντας ξανά πως «ποτέ κανένας δεν ανάγκασε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα. Και κανείς εκτός Ελλάδας δεν πρέπει να κατηγορείται για τα προβλήματα της χώρας».

Ρουκέτα και από Μοσκοβισί

Το σκηνικό έντασης κορυφώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος των Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι συζητήσεις για τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στο πλαίσιο «του προγράμματος το οποίο βρίσκεται σε ισχύ», από το οποίο η Αθήνα θέλει αντιθέτως να απαλλαγεί.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε σε ένα πλαίσιο συλλογικό, κοινό, κι αυτό υπάρχει ήδη, είναι το ίδιο το πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ», ανέφερε ο Μοσκοβισί μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κωνσταντινούπολη, εμφανιζόμενος να ταυτίζεται με τη θέση της Γερμανίας.

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θέλει να διακοπεί το πρόγραμμα λιτότητας. Αλλά η Αθήνα χρειάζεται οικονομική βοήθεια, τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα καθώς, ενώ είναι αντιμέτωπη με ένα βαρύ χρέος, αδυνατεί να δανείζεται από τις αγορές.

«Όταν ένας λαός εκφράζει τη βούλησή του για αλλαγή, δεν μπορεί αυτό να απορρίπτεται με μια μονοκοντυλιά», σημείωσε ο Μοσκοβισί, αλλά συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν επίσης οι ψηφοφόροι της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Σλοβενίας».

Γιούνκερ: Δεν είναι μέρος του σεναρίου μου το «Grexit»

O πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle επεσήμανε πως δεν είναι μέρος του σεναρίου του η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Αυτό δεν αποτελεί μέρος του σεναρίου μου, δεν βρίσκεται στο πεδίο του ραντάρ μου. Προσπάθησα επί τρία χρόνια ως επικεφαλής του Eurogroup, ώστε να μην βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, να μην την βγάλουν και ώστε να μη μετακινηθεί μόνη της στο περιθώριο. Τώρα που τα πράγματα έχουν ησυχάσει δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιου είδους σενάρια και ο κ. Τσίπρας είπε επίσης πως δεν αποτελεί μέρος του εθνικού του σχεδίου. Θα προσπαθήσουμε από κοινού η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν οι βασικές δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η αλληλεγγύη του ενός συνεπάγεται την συνέπεια του άλλου. Το ένα προϋποθέτει το άλλο».

Στις 16 Φεβρουαρίου θα κριθούν τα πάντα

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως στο σημερινό έκτακτο Eurogroup δύσκολα θα υπάρξουν εξελίξεις πόσο μάλλον συμφωνία, ενώ οι τελικές αποφάσεις ενδεχομένως να μεταφερθούν για την συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου.

Θα έχει προηγηθεί η πρώτη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα σε Σύνοδο Κορυφής, όπου θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με άλλους ηγέτες κρατών της Ευρώπης.

Via : www.iefimerida.gr