Ολοκληρώνεται η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων για την ιταλική Βουλή και τη Γερουσία, η οποία από νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας πιστοποίησε τη νίκη του ακροδεξιού συνασπισμού με επικεφαλής τη Τζόρτζια Μελόνι. Ένα αποτέλεσμα που αποτέλεσε ακόμη ένα σοκ στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, μετά από το αντίστοιχο στη Σουηδία.

Στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας, έχει καταμετρηθεί το 97,7% των ψήφων για τη Βουλή και το 98,3% για τη Γερουσία. Ο συνασπισμός των ακροδεξιών κομμάτων συγκεντρώνει ποσοστό 44,1% για τη Γερουσία και 43,9% για τη Βουλή. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το ακροδεξιό «Fratelli d’ Italia» με 26,2%, με τη Λέγκα του Σαλβίνι να ακολουθεί (8,9%) έχοντας διαφορά λιγότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας από το «Forza Italia» του Μπερλουσκόνι (8,1%), με το Noi Moderati να ολοκληρώνει το «παζλ» του κυβερνητικού σχηματισμού.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός κομμάτων συγκεντρώνει το 26,3% των ψήφων στη Βουλή και 26,1% στη Γερουσία. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέττα βρίσκεται στο 19%, η Συμμαχία Πρασίνων και Αριστεράς στο 3,7%, το «Piu Europa» στο 2,8% και το «Impegno Civico» το 0,6%.

Το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Τζουζέπε Κόντε παρουσιάζει άνοδο, φτάνοντας στο 15,3% (15,4% στη Γερουσία), η Κεντρώα Συμμαχία του Καλέντα συγκεντρώνει το 7,8% των ψήφων και τα λοιπά κόμματα το 6,6%.

Πηγή : https://www.documentonews.gr