112781-17_619210
«Σήμερα βάζουμε τις βάσεις για ένα νέο πολιτικό οργανισμό. Σήμερα συναντιούνται οι κοινωνικές ανάγκες με ένα νέο πολιτικό υποκείμενο, με ένα νέο πολιτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία οι δυνάμεις της εργασίας, οι λαϊκές τάξεις και η νέα γενιά να βάλουν τις βάσεις για ένα νέο πολιτικό εργαλείο. Έναν πολιτικό φορέα που θα τον δημιουργήσουν οι ίδιες, που θα είναι κυρίως δική τους κατάκτηση». Με αυτές τις δηλώσεις ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιείται στο ΣΕΦ και η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα.

«Δική μας υποχρέωση σήμερα αν θέλουμε πραγματικά να εκφράσουμε τον κόσμο που μας πίστεψε και μας στήριξε, είναι να προχωρήσουμε σε ρήξεις και σε οριοθετήσεις. Να μην είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά να αφουγκραστούμε τις κοινωνικές ανάγκες. Αφήνουμε πίσω μας τη γραφειοκρατία και τους μηχανισμούς. Σιγά -σιγά, με διάλογο και σύνθεση, καταφέραμε όλοι και όλες μαζί να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις και στερεότυπα και ό,τι μας καθήλωνε και μας κρατούσε μακριά από τους πολίτες και τις κοινωνικές διεργασίες».

«Σήμερα βάζουμε τις βάσεις για έναν πολιτικό οργανισμό σε άμεση και παράλληλη σχέση με τα κοινωνικά κινήματα. Με τα εργατικά κινήματα, με τα κινήματα αλληλεγγύης, με τα κινήματα της πόλης, με τα κινήματα των γυναικών και της νεολαίας. Συγκροτούμε ένα κόμμα της κοινωνίας και όχι ένα κόμμα του κράτους και του συστήματος. Δεν θέλουμε ένα κόμμα που με έφοδο θα καταλάβει το κράτος. Θέλουμε την ιδεολογική ηγεμονία στο λαό. Θέλουμε την εξουσία για το λαό.
Θέλουμε ένα κομματικό οργανισμό που η δομή του και οι διαδικασίες του να «καθρεφτίζουν» τον κόσμο της εργασίας και του μόχθου και όχι τον καταμερισμό εργασίας του κράτους και των μηχανισμών του».

«Φτιάχνουμε κόμμα εργαζομένων και όχι κόμμα ειδικών. Όχι έναν φορέα που αντιγράφει το πρόγραμμα και τη δομή του κράτους, αλλά ένα φορέα «των από κάτω», που αλλάζει καθημερινά και αμφισβητεί όλες τις κατεστημένες δομές. […] Συγκροτούμε έναν πολιτικό φορέα δημοκρατικό, συμμετοχικό, ζωντανό. […] Θέλουμε ένα φορέα πραγματικό «συλλογικό διανοούμενο», με σεβασμό σε όλες τις απόψεις και σε όλα τα μέλη του. Συγκροτούμε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα. Που θα είναι δημοκρατικό. Που θα είναι συλλογικό. Και αποτελεσματικό. Χωρίς προσωπικές στρατηγικές. Ένα κόμμα ανιδιοτελών συντρόφων και συντροφισσών που θέτουν τη συλλογικότητα και την κοινή ευθύνη πάνω από προσωπικές απόψεις, στρατηγικές ή επιδιώξεις. Θέλουμε ένα κόμμα των μελών του, όχι ένα κόμμα γραφειοκρατών. Ένα κόμμα που θα συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις και θα τις ενοποιεί προς όφελος των κοινωνικών συμφερόντων που συλλογικά εξυπηρετεί».

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «δεν είμαστε απλά αποφασισμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη, είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να αναλάβουμε τη ευθύνη της διακυβέρνησης», επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να σταματήσει τη μνημονιακή καταστροφή αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης με επιτυχία παρά το γεγονός ότι θα γίνει μέσα στις χειρότερες συνθήκες οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής διάλυσης».

Αναφερόμενος στις αποφάσεις Eurogoup επανέλαβε πως αυτές είναι «γεμάτες παγίδες και γκρίζες ζώνες», ενώ πρόσθεσε πως η «βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι περισσότερο αβέβαιη από ποτέ». Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στους κυβερνητικούς εταίρους και στον Αντώνη Σαμαρά αναφέροντας πως «παριστάνει τον πρωθυπουργό, έχοντας παραδώσει τα κλειδιά στην τρόικα».

Σχετικά με το ΚΚΕ σημείωσε πως «προκαλεί θλίψη και πολλά ερωτηματικά η εθρική στάση της ηγεσίας του». «Μια στάση που αν είχε διαφοροποιηθεί, έστω στα σημεία, την κρίσιμη περίοδο πριν τις εκλογές του Ιούνη, θα είχε γίνει πράξη η μεγάλη πολιτική ανατροπή προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Δεν το έκανε. Επέμεινε πεισματικά να βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο εχθρό, κι όχι το μνημόνιο της βαρβαρότητας. Πολλοί πιστέψαμε ότι, μετά τις εκλογές, θα συνειδητοποιήσουν τη βαριά ευθύνη απέναντι στην ιστορία, απέναντι στο λαϊκό κίνημα, απέναντι στην ιστορία του ίδιου του ΚΚΕ, που ποτέ δεν έλειψε από τις μεγάλες μάχες του λαού μας.
Διαψευστήκαμε». «Δεν μας ενοχλεί η κριτική. Ιδίως όταν έρχεται από αριστερά μας. Μας ενοχλεί, όμως, να μας ασκείται κριτική από τα αριστερά μας με τα επιχειρήματα της δεξιάς», πρόσθεσε.

Σχόλιο της ΝΔ για τη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ : Σήμερα είναι η ιστορική ημέρα της προσπάθειας να ενωθούν η συνιστώσα «που ονειρεύεται τη δραχμή και τη χρεοκοπία», η συνιστώσα «που απειλεί με λιντσάρισμα» βουλευτές αλλά και ξένους επενδυτές, η συνιστώσα «που υποστηρίζει την τρομοκρατία και τους κουκουλοφόρους», η συνιστώσα «που φαντασιώνεται την Ελλάδα με κατοίκους μόνον λαθρομετανάστες», η συνιστώσα «των εργατοπατέρων του κρατισμού», η συνιστώσα που ονομάζει τα Σκόπια «Μακεδονία».

Σχόλιο του ΚΚΕ για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην πανελλήνια συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως «αντιγράφει ανερυθρίαστα το ΠΑΣΟΚ που όσο έστριβε πιο δεξιά τόσο πιο πολύ επετίθετο κατά του ΚΚΕ». «Τα επιχειρήματά τους δείχνουν την ιδεολογική τους στειρότητα ενώ ξεκαθαρίζει ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να υποκύψει στον ευρωενωσιακό μονόδρομο. Δεν πρόκειται να εξαργυρώσει με υπουργεία και θεσούλες τους αγώνες του, το αίμα των αγωνιστών του, την προσφορά του στην εργατική τάξη και στο λαό και να παραιτηθεί από το σοσιαλισμό που είναι αναγκαίος και επίκαιρος», αναφέρει.

Via