%cf%80%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%ac-logo-%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%82

 

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

 

Ζούμε σ’ έναν κόσμο που δεν μας ταιριάζει. Νιώθουμε τη μεγάλη αδικία, την ανισότητα, την καταστροφή της Φύσης και τον παραλογισμό της κοινωνίας μας. Δεν νιώθουμε όμως φόβο, ούτε είμαστε απαισιόδοξοι.

Γνωρίζουμε, ότι η όποια αλλαγή θα προέλθει από εμάς τους ίδιους, μέσα από την συλλογικά οργανωμένη δράση του καθένα μας, στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική μας ζωή.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν θέλουν και γι’ αυτό δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές αλλαγές που αφορούν στην κοινωνική οργάνωση. Μπορούν, όμως, να τις επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά.

Γι’ αυτόν τον λόγο, δημιουργούμε έναν πολιτικό φορέα δράσης, την ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

που θα δραστηριοποιείται στην τοπική και κεντρική πολιτική σκηνή, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με πρώτο στόχο να προωθήσει την μεταβίβαση της ευθύνης από τον «αντιπρόσωπο πολιτικό» σε εμάς τους ίδιους και να συνεισφέρει στην μετάβαση σε  μία διαφορετική κοινωνική οργάνωση.

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιζόμαστε για Κοινωνική δικαιοσύνη με στόχο την εξάλειψη ανισοτήτων σε ό,τι αφορά κοινωνική θέση, εισόδημα και  πρόσβαση στην εξουσία.

Αγωνιζόμαστε για μια Συμμετοχική Δημοκρατία με Αυτοδιαχείριση και Ελευθερία και για μια Παραγωγή συμβατή με την Φύση.

Τοποθετούμαστε εκεί που συναντάται το ατομικό με το συλλογικό συμφέρον και αντιμαχόμαστε τις κοινές βασικές παραδοχές της Δεξιάς και της παραδοσιακής Αριστεράς, όπως Συγκεντρωτική Εξουσία, Αντιπροσώπευση, κυριαρχία της οικονομίας επί της πολιτικής και αέναη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων.

Θεωρούμε, ότι ο πρωταρχικός στόχος της κοινωνίας πρέπει να είναι η επαναφορά των λειτουργιών της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον Κόσμο.

Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά της κυριαρχίας της πολιτικής επί της οικονομίας και όχι το αντίθετο, όπως ισχύει σήμερα διεθνώς.

Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη με αξίες και ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών της και όλων των χωρών που τη συναποτελούν, μια ΕΕ, στην οποία θα αναγνωρίζουμε τα δικαιώματά μας και τις υποχρεώσεις μας.

Η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής μπορεί να πάρει και άλλες μορφές πέρα από το απλουστευτικό «Κρατική ή Ιδιωτική» και η διάκριση με σκοπό μία παραγωγική δραστηριότητα ή με σκοπό την αποφυγή της εργασίας, καθώς και ο διαχωρισμός των αγαθών που παράγονται, ανάλογα με τις ανάγκες που ικανοποιούν, σε ιδιωτικά, δημόσια και κοινωνικά είναι πιο σημαντικά απ’ ότι η ιδιοκτησία των παραγωγικών  μέσων καθ’ αυτή. Έτσι, υποστηρίζουμε το δημόσιο/κοινωνικό χαρακτήρα κάποιων αγαθών, πχ νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ.

Αντιμαχόμαστε την εγκατάλειψη της Αριστεράς ως ιδεολογίας, ως πολιτικής, ως ηθικής στάσης. Αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της Αριστεράς ως πολιτικής δύναμης για τη δημοκρατική διακυβέρνηση, ως δύναμης που εντάσσει στην πολιτική της την οικολογική διάσταση, ως δύναμης ανατροπής των ανισοτήτων και δύναμη πραγματοποίησης της έννοιας του Ανθρώπου.

Θεωρούμε, ότι οποιαδήποτε ενέργεια ή έργο οφείλει να πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη ανάσχεσης της καταστροφής του πλανήτη, της διατάραξης των ισορροπιών και της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, που δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμα αφού ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα. Έτσι, θεωρούμε, ότι η οικολογική διάσταση αποτελεί τη βάση για οποιαδήποτε ενέργεια ή έργο πρόκειται να πραγματοποιείται, στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, της βιοοικονομίας, της κυκλικής οικονομίας.

ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

  • Δημόσια Διοίκηση με επιτελικό ρόλο, στην εξυπηρέτηση του πολίτη πέρα από την πελατειακή λογική στην κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος
  • Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας με κατεύθυνση τη Βιώσιμη Παραγωγή και τη Βιώσιμη Κατανάλωση
  • Παιδεία και Εκπαίδευση για τη δημιουργία αυτεξούσιων χαρακτήρων πολιτών
  • Υγεία για όλους τους πολίτες της χώρας

Υπογράφουμε την Διακήρυξη ως σημείο εκκίνησης κοινής ΔΡΑΣΗΣ όλων όσοι κάνουμε  περίπου τις ίδιες σκέψεις και συνεχίζουμε τους αγώνες μας καθημερινά συλλογικά και ατομικά. Πρώτα απ’ όλα όμως η μάχη θα δοθεί με τους ίδιους τους εαυτούς μας με στόχο:

ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΖΩΗΣ για ΕΝΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Εμείς που υπογράφουμε κάναμε την αρχή.

Τώρα αυτή η προσπάθεια ανήκει σε όλους μας