Τράπεζες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απειλούν της Δημοκρατία. Και τι λένε οι Έλληνες.

Την αποτυχία των κυβερνήσεων να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους πολίτες, προκαλώντας ταυτόχρονα μια κρίση στην εμπιστοσύνη τους προς το Δημοκρατικό Πολίτευμα καταγράφει παγκόσμια έκθεση. Οι πολίτες φαίνεται πως είναι πεπεισμένοι ότι οι φωνές τους, τα αιτήματά τους, οι ανάγκες τους δεν εισακούονται, δεν λαμβάνονται υπ′ όψιν από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα δεν λειτουργούν υπέρ των των συμφερόντων τους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του γερμανικού ινστιτούτου ερευνών Dalia Research και της ΜΚΟ Alliance of Democracies Foundation, μόνο ο μισός πληθυσμός παγκοσμίως πιστεύει ότι η χώρα όπου ζει είναι δημοκρατική, ενώ πολλοί δυτικοευρωπαίοι θεωρούν τις τράπεζες και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απειλές για τη Δημοκρατία.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους από 57 χώρες από το γερμανικό ινστιτούτο ερευνών Dalia Research and Alliance of Democracies Foundation. Σύμφωνα με αυτή, ακόμη και σε δημοκρατικές χώρες το 38% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο με την κατάσταση των πραγμάτων.

«Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις δημοκρατίες είναι το γεγονός ότι η κοινή γνώμη δεν τις θεωρεί πλέον δημοκρατικές», δήλωσε ο Νίκο Τζάσπερς διευθύνων σύμβουλος του Dalia Research.

Οι πολίτες των ΗΠΑ είναι διχασμένοι για το αν η χώρα τους είναι δημοκρατική, με το 46% να πιστεύει ότι είναι και το 40% να εκτιμά ότι δεν είναι αρκετά δημοκρατική.

Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι οι ΗΠΑ έχουν θετικό αντίκτυπο στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, αν και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σε δυτικές χώρες, όπως ο Καναδάς και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, θεωρεί ότι η αμερικανική επίδραση είναι αρνητική.

Στην Ευρώπη το 52% των πολιτών των χωρών-μελών εκτιμά πως η ΕΕ δεν λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των πολιτών με τα υψηλότερα ποσοστά αρνητικής κριτικής να προέρχονται από τη χώρα μας, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Στην Ιταλία, όπου ευρωσκεπτικιστικά κόμματα κέρδισαν στις εκλογές πέρυσι, το 69% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι αποφάσεις της ΕΕ δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών.

Εξάλλου οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι οι τράπεζες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη δημοκρατία στις χώρες τους, με τους Έλληνες να εμφανίζονται πιο επικριτικοί.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά το 52% των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν ότι οι χώρες τους είναι προετοιμασμένες για μία ακόμη δημοσιονομική κρίση ενώ ένα ποσοστό άνω του 40% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ όσων συμμετείχαν στην έρευνα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστρία, μεταξύ άλλων χωρών, εκτιμά ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, έχουν αρνητική επίπτωση στη δημοκρατία.

via:huffingtonpost