της Βασιλικής Σιούτη

Για τους δικαστές η κρίση, τα μνημόνια και η καταστροφή που επέφεραν αυτά στην ελληνική κοινωνία δεν υπήρξαν ποτέ. Υπήρξαν για όλους τους άλλους Έλληνες εκτός από αυτούς.

Με τη σχετική τροπολογία της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών οι μισθοί και οι συντάξεις των δικαστικών αποκαθίστανται στα προ μνημονίων επίπεδα. Και μάλιστα θα πάρουν και αναδρομικά ότι τους περιέκοψαν. Μετά από αυτό οι δικαστές μπορούν κάλλιστα να αναρωτιούνται : «κρίση; Ποια κρίση;» κι αποκομμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού.

Η τροπολογία ήρθε να νομοθετήσει την απόφαση που πήραν οι δικαστικοί για τους ίδιους, κρίνοντας παράνομες τις περικοπές που έγιναν μόνο σε αυτούς, αφού για όλους τους υπολοίπους τις έκριναν νόμιμες.

Ίσως και να μην τους ενδιαφέρει, αλλά στο εξής δεν θα πρέπει να τους προκαλεί έκπληξη ή δυσαρέσκεια, ούτε η μείωση του κύρους του θεσμού, ούτε η έλλειψη εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη που συνεχώς αυξάνεται στη χώρα μας.

Φυσικά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλα αυτά συνέβησαν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Εδώ και μερικούς μήνες, στις συναντήσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών τους με τον πρωθυπουργό, ο Α. Σαμαράς τους είχε συστήσει να κάνουν απλώς λίγη υπομονή, διαβεβαιώνοντας τους ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματά τους. Αυτά σε ιδιωτικές συζητήσεις και όχι δημόσια, αλλά φροντίζοντας να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να μη συνδέσει όλα αυτά με την ανησυχία που είχαν προκαλέσει στην κυβέρνηση κάποιες δικαστικές έρευνες για διαφθορά κυβερνητικών στελεχών και μελών της οικονομικής ελίτ που σχετίζεται μαζί τους. Η κυβέρνηση έδειξε αδυναμία να ελέγξει πλήρως το δικαστικό σώμα και πολλά κυβερνητικά στελέχη τότε άφηναν υπονοούμενα ότι οι δικαστές επιδεικνύουν έναν «ακτιβισμό» ως αντίδραση στις περικοπές των μισθών τους.

Πόσο τυχαίο λοιπόν μπορεί να θεωρηθεί τώρα ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να έχει ευχαριστημένους τους δικαστές; Προφανώς είναι η μόνη επαγγελματική κάστα που υπολογίζουν τη δύναμή της. Η μόνη που φοβούνται.

Η συνέχεια θα δείξει αν οι δικαστές υποστείλουν τη σημαία της απόδοσης Δικαιοσύνης ή προχωρήσουν ανεπηρέαστοι τις δικαστικές έρευνες για όλους τους επίορκους που λήστεψαν τον πλούτο του ελληνικού λαού, για όσους πλούτισαν σε βάρος του καταδικάζοντας τον να πληρώνει με το αίμα του μία κρίση που δεν προκάλεσε.

Υ.Γ Όπως είναι γνωστό, οι αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών επισύρουν και αυξήσεις στους μισθούς των βουλευτών, αφού οι μισθοί των τελευταίων είναι συνδεδεμένοι με των δικαστικών. Με «εντολή Σαμαρά» -όπως θέλει η κυβερνητική προπαγάνδα- αυτό δεν θα συμβεί. Η λεπτομέρεια που αποκρύβεται είναι ότι δεν θα συμβεί «τώρα». Γιατί τίποτα δεν τους εμποδίζει να συμβεί λίγο αργότερα, λαμβάνοντας μάλιστα αναδρομικά όλο το ποσό.

Via : www.thepressproject.gr