Σε δηλώσεις προχώρησαν οι τρεις συνήγοροι του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης, Θεόδωρος Μαντάς και Βαγγέλης Γεωργακόπουλος

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προανήγγειλε ο συνήγορος του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης μετά την απόφαση της ποινής στο Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε επίσης την απόφαση πολιτική, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται».

Η δήλωση του Γιάννη Μαντζουράνη

«Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια:

 Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται.

Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια.

Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών.

 Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία».

Ο Θεόδωρος Μαντάς, επίσης συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά δήλωσε από πλευράς του, εξερχόμενος του Δικαστηρίου:

«Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητα της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην Ελληνική κοινωνία.

 Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Τέλος, ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Βαγγέλης Γεωργακόπουλος δήλωσε: «Σε μια εποχή, που στην συνείδηση του ελληνικού Λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από την δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική».

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου

Τριετή αναστολή της ποινής του Νίκου Παππά αποφάσισε ομόφωνα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ νωρίτερα εξάντλησε τα όρια αυστηρότητας του νόμου, επιβάλλοντας στον πρώην Υπουργό ομόφωνα φυλάκιση 2 ετών, που είναι το ανώτατο όριο ποινής, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, για το οποίο κρίθηκε ένοχος.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης το ύψος της χρηματικής ποινής του Χρήστου Καλογρίτσα στα 5.000 ευρω.

Παράλληλα το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα, που ζήτησε να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία η κατάθεση της γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα, προκειμένου να διερευνηθεί η αλήθεια των ισχυρισμών της ότι, έβλεπε να φεύγουν από το γραφείο του εργοδότη της χρηματικά ποσά προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή : https://www.ieidiseis.gr