Να μπει τέλος στη μοναρχία και η Ισπανία να γίνει αβασίλευτη δημοκρατία με δημοψήφισμα, ζήτησαν χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και σε πολλές ακόμη πόλεις, πανηγυρίζοντας για την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος.
«Η Ισπανία, αύριο, θα είναι αβασίλευτη δημοκρατία», «Όχι πια βασιλιάδες, να γίνει δημοψήφισμα», «Οι Βουρβόνοι στις εκλογές», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό των διαδηλωτών, οι οποίοι κρατούσαν επίσης κόκκινες και μενεξεδιές σημαίες της Δεύτερης Δημοκρατίας του 1931.
Η πλατεία της Πουέρτα δελ Σολ ξεχείλιζε από κόσμο και η αστυνομία της Μαδρίτης, φοβούμενη για επεισόδια, απέκλεισε την πρόσβαση προς το ανάκτορο που απέχει μόλις 300 μέτρα.
Στη διαδήλωση είχαν καλέσει κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς και των Οικολόγων.
Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της Ισπανίας.
«Είμαι εδώ επειδή θέλω να εκλέγω τον αρχηγό του κράτους», τόνισε ένας 25χρονος φοιτητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης. «Δεν θέλω να περιμένω άλλα 40 χρόνια για να ξαναβρώ αυτήν την ευκαιρία. Πρέπει να αλλάξουμε τώρα», είπε, προσθέτοντας ότι ο πρίγκιπας Φελίπε που θα διαδεχτεί τον πατέρα του στο θρόνο «δεν έχει καμία νομιμοποίηση».
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ένας 52χρονος εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση. «Πιστεύω ότι η χώρα έφτασε σε ένα σημείο όπου είναι αλήθεια ότι ένα μέρος των ανθρώπων ηλικίας από 20 έως 50 ετών θέλουν να αλλάξουν το σημερινό μοντέλο, επειδή αυτοί είναι η κινητήριος μηχανή της χώρας. Η μοναρχία είναι ανυπόληπτη. Δεν έχει νόημα σε μια δημοκρατική Ευρώπη», σημείωσε.
«Πιστεύω ότι θα ήταν μια καλή στιγμή για να ανακηρύξουμε την (αβασίλευτη) δημοκρατία», δήλωσε μια 24χρονη φυσικοθεραπεύτρια. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος «είχε μια ένδοξη ώρα όμως σήμερα (η μοναρχία) είναι ελαφρώς απαρχαιωμένη, λίγο άχρηστη, ένα αυξημένο κόστος, κυρίως μέσα στην κατάσταση κρίσης που ζούμε», πρόσθεσε.