Η πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ θέλει να ενώσει αριστερές δυνάμεις ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό. Το μέτωπο Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων απευθύνεται σε απογοητευμένους πολίτες.

Η ίδρυση της αριστερής συμμαχίας που είχε ανακοινωθεί προ πολλού παίρνει από σήμερα συγκεκριμένη μορφή – τουλάχιστον στο διαδίκτυο. Από το μεσημέρι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα στοιχεία τους στην ιστοσελίδα του νέου κινήματος που φέρει το όνομα «Ξεσηκωθείτε» (Aufstehen). Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, στις 4 Σεπτεμβρίου η πρωτοβουλία που ξεκίνησε η πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ θα παρουσιαστεί επίσημα στο Βερολίνο.

Στόχος του κινήματος είναι σύμφωνα με παλιότερη δήλωσή της να προσεγγίσει όλους εκείνους τους πολίτες που έχουν αποτραβηχτεί από τα κοινωνικά δρώμενα επειδή αισθάνονται «απογοητευμένοι» από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει ή βρίσκονται στην κυβέρνηση. Το νέο αριστερό κίνημα θα πρέπει να αναδειχθεί σύμφωνα με τη δημοφιλή αριστερή πολιτικό σε εκφραστή του θυμού πολλών ανθρώπων για την κοινωνική αδικία που επικρατεί στη Γερμανία. Πρότυπο της πρωτοβουλίας είναι ο αριστερός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς και η συμμαχία νέων σοσιαλιστών «Momentum» στη Μεγάλη Βρετανία. Απώτερος στόχος του κινήματος είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών, της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Υποχωρεί εν μέρει η αρχική κριτική

Ο συμπρόεδρος της ΚΟ του αριστερού κόμματος Ντίτμαρ Μπαρτς φαίνεται να έχει ξεπεράσει τους αρχικούς ενδοιασμούς του

Ο συμπρόεδρος της ΚΟ του αριστερού κόμματος Ντίτμαρ Μπαρτς φαίνεται να έχει ξεπεράσει τους αρχικούς ενδοιασμούς του

Προς το παρόν κρατούνται μυστικά τα ονόματα των ιδρυτικών μελών του κινήματος, τα οποία εκτιμάται ότι θα προέρχονται κυρίως από τον χώρο της πολιτικής και του πολιτισμού. Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς οπωσδήποτε δεν πρόκειται να είναι στο ξεκίνημα άτομα της πρώτης γραμμής –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Αρχικά ακόμη και στο ίδιο της το κόμμα το εγχείρημα της Σάρα Βάγκενκνεχτ αντιμετωπιζόταν από πάρα πολλούς αρνητικά. Ορισμένοι από αυτούς σκέφτονται όμως τώρα να συμμετέχουν στην κίνηση, όπως ο συμπρόεδρος της ΚΟ του αριστερού κόμματος στη γερμανική βουλή Ντίτμαρ Μπαρτς. Ο ίδιος εκφράζει μέσω του Spiegel την ελπίδα ότι «ενδεχομένως να δοθεί κατά αυτό τον τρόπο μια ευκαιρία να δυναμώσει η πολιτική αριστερά στο σύνολο της και να αναδειχτεί μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Via : www.dw.com