Αναβάλει τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των μαχητών των Κούρδων της Συρίας στη βορειοανατολική Συρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλωσορίζοντας «προσεκτικά» την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από την περιοχή.

Μπορεί η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αυτήν την εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον θα αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιώτες της να ανέτρεψε έναν πυλώνα της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας ανησυχία σε πολλούς επικριτές του, οι οποίοι εκτιμούν πως έτσι θα καταστήσει πιο δύσκολη την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον επταετή πόλεμο στη Συρία, όμως για τον Ερντογάν η απόφαση απομακρύνει ένα σημείο τριβής με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τη στήριξη των ΗΠΑ στους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους τώρα μοιραία εγκαταλείπει.

Η Τουρκία θεωρεί πως οι YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του ένοπλου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) το οποίο μάχεται για την αυτονομία των Κούρδων στην Τουρκία. Για το λόγο αυτό ο Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία για την εκδίωξη της YPG από την περιοχή, την οποία ελέγχει κατά το μεγαλύτερο μέρος.

Αυτήν την βδομάδα είπε πως η εκστρατεία μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Όμως σήμερα είπε πως η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Τραμπ είναι λόγος να περιμένει. «Είχαμε αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη. Η τηλεφωνική συνδιάλεξή μας με τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς και οι επαφές ανάμεσα στους διπλωμάτες μας και τους αξιωματούχους και οι δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, μας οδήγησαν να περιμένουμε λίγο», είπε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

«Αναβάλαμε τη στρατιωτική επιχείρησή μας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη μέχρι να δούμε επί του πεδίου το αποτέλεσμα της απόφασης της Αμερικής να αποσυρθεί από τη Συρία», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος και κατέληξε πως αυτή δεν είναι μια «περίοδος με ανοικτό τέλος».

Η Τουρκία έχει εκφράσει επανειλημμένα την απογοήτευσή της για αυτό που χαρακτηρίζει αργή εφαρμογή μιας συμφωνίας με την Ουάσιγκτον για την εκδίωξη των μαχητών των YPG από τη Μάνμπιτζ, μια πόλη σε μια κυρίως αραβική περιοχή δυτικά του Ευφράτη.

«Εχουμε τον οδικό χάρτη της Μάνμπιτζ, συζητήσαμε αν μπορούμε να τον εφαρμόσουμε μέχρι να αποχωρήσουν (οι δυνάμεις των ΗΠΑ)», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Τόσα πολλά θέματα στα οποία η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεργαστούν, και δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα κενό στη χώρα τον οποίο να μπορούν να καλύψουν επίσης τρομοκρατικές οργανώσεις» συμπλήρωσε.

Τα «βρόντηξε» ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Τραμπ πως θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, κίνηση που επικρίθηκε από πολλούς στην Ουάσινγκτον, αλλά και από κορυφαία στελέχη κυβερνήσεων δυτικών χωρών, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του και θα αποχωρήσει από τη διεύθυνση του ισχυρότερου στρατού στον πλανήτη, εξηγώντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάθε «δικαίωμα» να διορίσει στο αξίωμα αυτό κάποιον οι απόψεις του οποίου είναι «πιο ευθυγραμμισμένες» με εκείνες του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μάτις άφησε να εννοηθεί πως διαφωνεί σε πολλά με τον Αμερικανό πρόεδρο, επιμένοντας ιδίως στο ότι χρειάζεται να επιδεικνύεται «σεβασμός» προς τους συμμάχους των ΗΠΑ και να υπάρχει «σαφής προσέγγιση» έναντι αντιπάλων όπως η Κίνα ή η Ρωσία.

«Μια από τις βασικές πεποιθήσεις που είχα πάντα είναι ότι η δύναμή μας ως έθνους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δύναμη του μοναδικού και συνεκτικού συστήματος συμμαχιών και σχέσεων συνεργασίας που έχουμε», ανέφερε στην επιστολή της παραίτησής του ο Μάτις, εξηγώντας ότι χωρίς αυτές και χωρίς να επιδεικνύεται «σεβασμός» στους συμμάχους και τους εταίρους της Ουάσινγκτον, «δεν μπορούμε να υπερασπίζουμε τα συμφέροντά μας».

Στο Παρίσι για συνομιλίες οι εκπρόσωποι των Κούρδων της Συρίας

Εν τω μεταξύ, οι δύο κυριότεροι πολιτικοί εκπρόσωποι των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων στη Συρία θα βρίσκονται αύριο Σάββατο στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε ο Χάλεντ Ίσα, ένας εκπρόσωπος τους στη Γαλλία.

«Οι δύο συμπρόεδροι του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, ο Ριάντ Νταράρ και ο Ιλχάμ Άχμεντ, αναμένονται στο Παρίσι», είπε ο Ίσα, ο εκπρόσωπος της Ροζάβα, της αυτόνομης ομοσπονδίας που διοικείται από τους Κούρδους της Συρίας.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις απειλές της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα και τη διευθέτηση της κρίσης, είπε ο Χάλεντ Ίσα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να καταλάβει αυτήν την περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους και θα θέσει σε κίνδυνο τους κατοίκους αλλά, κυρίως, την ασφάλεια στην Ευρώπη», υποστήριξε ο Ίσα, εννοώντας ότι στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση από την Τουρκία οι Κούρδοι θα εγκαταλείψουν τον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Γαλλία «συμμερίζεται την ανησυχία των κουρδοαραβικών δυνάμεων», σημείωσε η γαλλική προεδρία, η οποία ζητά διευκρινίσεις από την Ουάσινγκτον για το πώς και πότε θα γίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ. Για το Παρίσι, υπάρχουν «μηνύματα που είναι δύσκολο να ερμηνευτούν» στην «αιφνιδιαστική απόφαση» του Τραμπ, ο οποίος μοιάζει «ολοένα και περισσότερο απομονωμένος στη διεθνή σκηνή και στη λήψη των αποφάσεών του».

«Θα πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε το χρονοδιάγραμμα και τους όρους» αυτής της αποχώρησης ώστε να καθοριστεί ποιο θα είναι το μέλλον του διεθνούς συνασπισμού, τον οποίο διευθύνουν οι ΗΠΑ. «Θα εργαστούμε ώστε να μην είναι υπάρξουν καταστρεπτικές συνέπειες» πρόσθεσε η γαλλική προεδρία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε το βράδυ της Τρίτης στον Αμερικανό ομόλογό του, αφού πληροφορήθηκε από «επαφές στους κόλπους της αμερικανικής διπλωματίας» ότι ο τελευταίος ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία. εξήγησε στον Τραμπ ότι «η εκστρατεία εναντίον του ΙΚ δεν έχει τελειώσει» και ότι «δεν πρέπει να επιδεικνύουμε χαλαρότητα» αλλά «να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τους εταίρους μας επί του πεδίου και γενικότερα για το συριακό ζήτημα».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα στους κουρδικές δυνάμεις και στους τζιχαντιστές.

Via : tvxs.gr