«Κάθε δήμος θα πρέπει να εκπονήσει μελέτη για να εκτιμήσει τις ανά-γκες του και να υποδείξει τις θέσεις στις οποίες θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι», εξηγεί ο κ. Σταμπέλος, αρμόδιος αντιδήμαρχος στο Μαρκόπουλο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Σε συμφωνία για τη δημιουργία της πρώτης μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Αττική κατέληξαν τέσσερις δήμοι της Ανατολικής Αττικής. Τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία για 25 έτη της μονάδας, καθώς και του δικτύου χωριστής συλλογής των κομποστοποιήσιμων θα αναλάβει για λογαριασμό των δήμων ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το ΕΣΠΑ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για την υλοποίηση του έργου.

Οι τέσσερις δήμοι (Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Παιανίας, Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας) συμφώνησαν σε μια προγραμματική σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ, το κείμενο της οποίας έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την υπογραφή της. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι τέσσερις δήμοι θα αναθέσουν στον ΕΔΣΝΑ τη δημιουργία δικτύου χωριστής συλλογής των βιοαποδομήσιμων (καφέ κάδος) και τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας, η οποία θα χωροθετηθεί σε οικόπεδο που θα υποδείξει ο Δήμος Μαρκοπούλου. «Θέλουμε να βοηθήσουμε ανάλογες διαδημοτικές συνεργασίες, ώστε να προωθηθεί η διαλογή στην πηγή. Τελικός στόχος είναι η εκτροπή των βιοαποδομήσιμων –που σήμερα θάβονται– και η αξιοποίησή τους για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού», αναφέρει στην «Κ» η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά.

«Έκτακτα χρηματοδοτικά μέτρα για την Ελλάδα» ήταν η επίσημη ονομασία για την παρέμβαση της Κομισιόν στο απόγειο της κρίσης. Στόχος: να ολοκληρωθούν δημόσια έργα προτεραιότητας με ευρωπαϊκά κονδύλια, χωρίς την προβλεπόμενη από τον σχετικό κανονισμό συγχρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Και αυτό γιατί, λόγω κρίσης, η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να καταβάλει τα χρήματα με κίνδυνο να ματαιωθούν ή να μείνουν ημιτελή τα έργα λόγω «ελλειπούς απορροφητικότητας». Μετά από τροποποίηση του σχετικού κανονισμού οι ευρωπαίοι εταίροι ανέλαβαν το μερίδιο της Ελλάδας. Όπως επισημαίνει ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ζήτημα αυτό, Πασκάλ Αριμόντ, «στο απόγειο της κρίσης οι εκταμιεύσεις από διαρθρωτικά ταμεία ήταν πάνω από το 50% του συνόλου των δημοσίων επενδύσεων στην Ελλάδα. Μόνο το 2015, το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν κατά 2% υψηλότερο απ΄ότι θα ήταν χωρίς τις εισροές αυτές. Xρηματοδοτήθηκαν και ολοκληρώθηκαν 131 έργα. Τα στοιχεία είναι σαφή και αποστομωτικά για τους πoλέμιους της περιφερειακής πολιτικής στην ΕΕ».

Ήταν μία ξεχωριστή ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, επισημαίνει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, μέλος στην επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. «Αυτό που συνέβη με την τροποποίηση του κανονισμού ήταν η απόδειξη της πραγματικής αλληλεγγύης της ΕΕ όταν η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από το χείλος του γκρεμού, στον γκρεμό κυριολεκτικά» επισημαίνει η ελληνίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η Ελλάδα υπέστη μια καταστροφή και αυτή την καταστροφή κινήθηκε να μειώσει η ΕΕ, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μην καταβάλει εθνική συμμετοχή για τα εναπομείναντα κονδύλια της περιόδου 2007-2013. Και όλοι μαζί, ή τουλάχιστον τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ομονοήσαμε ότι τέτοιου είδους περιπέτειες σε χώρες-μέλη της ΕΕ δεν πρέπει ξανά να συμβούν».

Στο …100% η απορροφητικότητα 

Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα 45.000 τόνων ετησίως και θα δέχεται το περιεχόμενο των καφέ κάδων, κλαδέματα και βιοαποδομήσιμα απόβλητα γεωργοκτηνοτροφικής προέλευσης. Το δίκτυο χωριστής συλλογής θα οργανωθεί «από το μηδέν». «Ο κάθε δήμος θα πρέπει να εκπονήσει μια μελέτη για να εκτιμήσει τις ανάγκες του και να υποδείξει τις θέσεις στις οποίες θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι», εξηγεί ο Φάνης Σταμπέλος, αρμόδιος αντιδήμαρχος στο Μαρκόπουλο. «Η προσπάθεια θα ξεκινήσει από τους χώρους εστίασης, τα ζαχαροπλαστεία και ανάλογες επιχειρήσεις, ώστε να καλύψουμε γρήγορα μεγάλες ποσότητες και θα επεκταθεί κανονικά στις γειτονιές».

Ο δήμοι θα μεταφέρουν στη ΜΕΒΑ τα κλαδέματα με δική τους ευθύνη, ενώ το περιεχόμενο των καφέ κάδων θα συλλέγεται με οχήματα και προσωπικό του ΕΔΣΝΑ. Οσον αφορά το οικονομικό σκέλος, θα υπάρξει μια τριετής περίοδος μεταβατικής λειτουργίας της μονάδας κατά την οποία οι δήμοι θα επιβαρύνονται μόνο για τη συλλογή και μεταφορά του περιεχομένου των καφέ κάδων (32,95 ευρώ/τόνο) και την απομάκρυνση στον ΧΥΤΑ των ανεπιθύμητων υλικών (προς 69,5 ευρώ/τόνο). Κατόπιν θα υπολογιστούν το κόστος λειτουργίας της μονάδας και συντήρησης του δικτύου των κάδων, καθώς και το κόστος μεταφοράς των υπολειμμάτων στον ΧΥΤΑ και θα καθοριστεί η τιμή ανά τόνο για κάθε δήμο. Να σημειωθεί ότι το 30% του παραγόμενου κομπόστ θα διατίθεται στους δήμους για τις ανάγκες τους και το 70% θα πωλείται.

Ο δρόμος, όμως, μέχρι την υλοποίηση του έργου είναι μακρύς. Ο ΕΔΣΝΑ πρέπει να συντάξει το σύνολο των μελετών που απαιτούνται για το έργο, να εξασφαλίσει αδειοδότηση, να αγοράσει τον χώρο που θα υποδειχθεί για τη ΜΕΒΑ και να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (προς 14,3 εκατ. ευρώ). Να σημειωθεί ότι η πρόσκληση της διαχειριστικής αρχής του ΠΕΠ Αττικής για έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ αναρτήθηκε μόλις στις αρχές Ιουνίου και περιλαμβάνει τα βασικά έργα του περιφερειακού σχεδίου της Αττικής για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ): την επέκταση του ΕΜΑΚ Λιοσίων, τις ΜΕΒΑ Μαρκοπούλου και Μεγάρων (για τους Δήμους Μεγάρων, Σαλαμίνας και Τροιζηνίας), τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και την εγκατάσταση της Βορειοανατολικής Αττικής (Γραμματικό). Κανένα αίτημα χρηματοδότησης δεν έχει ακόμα υποβληθεί.

Via : www.kathimerini.gr