Την Κυριακή ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του κομματικού δημοψηφίσματος στους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες. Τα 2/3 των μελών του κόμματος στηρίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης με τα συντηρητικά χριστιανικά κόμματα.

Μετά από μια πεντάμηνη περίοδο αβεβαιότητας η Γερμανία θα αποκτήσει μια νέα κυβέρνηση. Όπως προέκυψε από την καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, το 66,02% της κομματικής βάσης εκφράστηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης με τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU και CSU. Ποσοστό 33,98% ψήφισε κατά. Συνολικά συμμετείχαν στο κομματικό δημοψήφισμα 378.437 μέλη από τα συνολικά 463.722. Το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε στο 78%. Πιθανώς στις 14 Μαρτίου να διεξαχθεί η ψηφοφορία στη βουλή για την εκλογή της Άγκελα Μέρκελ ως καγκελάριου. Την ίδια ημέρα θα ορκιστεί και η νέα κυβέρνηση.

Οι διαφορές παραμένουν

Ο Όλαφ Σοτλτς κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος

Ο Όλαφ Σοτλτς κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος

«Τα μέλη του SPD ακολούθησαν με μεγάλη πλειοψηφία τη πρόταση του προεδρείου του κόμματος», δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος του SPD Όλαφ Σόλτς μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο. Στη συνέχεια εξέφρασε την πεποίθηση πως μέσα από το διάλογο των τελευταίων μηνών δυνάμωσε η ενότητα στο κόμμα και πως έχει αποκτήσει τη δύναμη για τη διαδικασία της ανανέωσης. Η δε υποψήφια πρόεδρος του κόμματος και πρόεδρος της Κ.Ο. Αντρέα Νάλες δήλωσε ικανοποιημένη και έκανε λόγο «για καλό αποτέλεσμα». Γεγονός είναι πάντως ότι στο κομματικό δημοψήφισμα το 2013 η πρόταση για συνεργασία με τα χριστιανικά κόμματα είχε συγκεντρώσει το 76% των ψήφων.

Απογοητευμένος με το αποτέλεσμα δηλώνει σε μια πρώτη αντίδραση ο πρόεδρος της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών, Κέβιν Κύνερτ, ο οποίος ήταν ο βασικός εκπρόσωπος της καμπάνιας για την απόρριψη της συνεργασίας με τη συντηρητική Χριστιανική Ένωση. Όπως έγραψε στο twitter, «η κριτική για το μεγάλο συνασπισμό εξακολουθεί να ισχύει».

Αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Μπαρτς: «Νεκρές» οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις

Μπαρτς: «Νεκρές» οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις

Θετικές είναι αντιδράσεις πολιτικών των χριστιανικών κομμάτων για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο SPD. Σε μια σύντομη δήλωση της στο twitter η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δίνει «συγχαρητήρια» στο SPD για το ξεκάθαρο αποτέλεσμα και δηλώνει ότι χαίρεται για τη συνέχιση της συνεργασίας για το καλό της χώρας.  Άλλοι χριστιανοδημοκράτες κάνουν λόγο για «μια καλή ημέρα για τη χώρα» και ότι θα πρέπει τώρα το συντομότερο να σχηματιστεί μια νέα σταθερή κυβέρνηση.

Διαφορετική είναι η αντίδραση του κόμματος «Η Αριστερά». Μετά την απόφαση της κομματικής βάσης των Σοσιαλδημοκρατών υπέρ συνεργασίας με CDU και CSU ο πρόεδρος της Κ.Ο. Ντίτμαρ Μπαρτς δεν βλέπει καμία δυνατότητα συνεργασίας του κόμματός του με το SPD και τους Πράσινους. Η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, ο προσέγγιση των χριστιανικών κομμάτων από τους Πράσινους και η είσοδος του ξενοφοβικού και λαϊκίστικου κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στη βουλή έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση, υποστηρίζει ο κ. Μπαρτς. Για «ακαθόριστο χρόνο» οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις είναι «εκ των πραγμάτων νεκρές».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Via : www.dw.com