Σχεδόν μπροστά σε μία ίδια κατάσταση με εκείνη που ξημέρωσε την επαύριο της εκλογικής αναμέτρησης του Δεκεμβρίου παραμένει η Ισπανία, καθώς τα επίσημα αποτελέσματα διαψεύδουν την αρχική εικόνα που προβλήθηκε από τη δημοσίευση των δημοσκοπήσεων.

Βάσει του τελικού αποτελέσματος των εκλογών, επιβεβαιώνεται πως το δεξιό Λαϊκό Κόμμα παραμένει η πρώτη δύναμη, με 137 έδρες, 14 περισσότερες από τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η άνοδος αυτή μοιάζει να οφείλεται στο πειστικό δίλημμα για την «χρήσιμη ψήφο», που η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος έθεσε ενώπιον των ψηφοφόρων, ιδίως στους αναποφάσιστους κι όσους είχαν ψηφίσει τους κεντρώους Ciudadanos, κατορθώνοντας να προσελκύσει πολλούς εξ αυτών.

Πράγματι, το κεντροδεξιό αυτό κόμμα παραμένει στην τέταρτη θέση, αλλά μακράν επίσης από τα προηγούμενα ποσοστά του, καθώς χάνει οκτώ βουλευτές, συγκεντρώνοντας 32 έδρες.

Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, αναφέρει το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου, καταβυθίζεται επίσης κι η φιλοδοξία του ηγέτη του Άλμπερτ Ριβέρα να καταστήσει το κόμμα ρυθμιστή των μετεκλογικών πολιτικών εξελίξεων.

Τα αποτελέσματα έφεραν όντως ανατροπή στον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των Σοσιαλιστών (PSOE) και της συμμαχίας των Unidos Podemos.

Μόνο που η ανατροπή τούτη αναφερόταν στη διάψευση των δημοσκοπήσεων που έφεραν την Αριστερή συμμαχία στη δεύτερη θέση και τους Σοσιαλιστές να κατακρημνίζονται και να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη της στήριξης μίας κυβέρνησης των Podemos, ή την εξαφάνισή τους από τον εκλογικό χάρτη.

Βάσει των τελικών αποτελεσμάτων, οι Σοσιαλιστές αντέχουν στη δεύτερη θέση χάνοντας πέντε έδρες (85), ενώ οι Unidos Podemos παραμένουν σχεδόν στα ίδια ποσοστά που είχαν μαζί τα δύο κόμματα στις προηγούμενες εκλογές, με 71 βουλευτές από 69 που είχαν συγκεντρώσει στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2015.

Ωστόσο, μια συνεργασία των δύο κομμάτων δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών, καθώς λείπουν ακόμη επτά έδρες. Όμως, τα δύο κόμματα θα μπορούσαν έπειτα από διεργασίες να εξασφαλίσουν άλλες έξι έδρες από περιφερειακά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια Νησιά.

Η επόμενη ημέρα για την Ισπανία και τα σενάρια συνεργασίας

Θέμα αυτοδυναμίας προφανώς δεν τίθεται καθώς ένα κόμμα πρέπει να διαθέτει 176 βουλευτές στην ισπανική βουλή των συνολικά 350 εδρών. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μονόδρομος για να αποφευχθεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο μεγάλο ερώτημα παραμένει ποιες συμμαχίες μπορεί να δημιουργηθούν ώστε να μη στηθούν νέες κάλπες.

Ο Ισπανός Βασιλιάς αναμένεται να ορκίσει τη νέα Βουλή στις 19 Iουλίου και την άλλη ημέρα θα συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εισέρχονται στη Βουλή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από την πλατεία της Ρέινα Σοφία στη Μαδρίτη, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, το alter ego του Ιγκλέσιας (Podemos), Ινίγο Ερεχόν, δήλωσε πως εάν «τα αποτελέσματα εάν παραμείνουν έτσι όπως είναι δεν είναι καλά, γιατί επιβραδύνουν την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η προσέλευση στις κάλπες διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό, καθώς πήγε να ψηφίσει μόλις το 51,2% των ψηφοφόρων.

Ραχόι: Διεκδικούμε το δικαίωμα να κυβερνήσουμε

Οι Ciudadanos έτοιμοι για συνομιλίες με το Λαϊκό Κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Via : www.real.gr