Η ανάκαμψη του εμπορίου και των επιχειρηματικών επενδύσεων, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, είναι ακόμη πολύ χαμηλή για να διασφαλίσει τη διατήρηση μιας υγιούς αύξησης της παραγωγικότητας, ενώ η αύξηση των μισθών είναι απογοητευτική και άνιση μεταξύ των εργαζομένων

Eλαφρά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις οικoνομικές προοπτικές της υφηλίου (Interim Economic Outllook) -που έδωσε χθες στη δημοσιότητα- ο ΟΟΣΑ προχώρησε σε αναβάθμιση των προηγούμενων εκτιμήσεών του και βλέπει πλέον επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,5% φέτος και στο 3,7% το 2018 από 3% πέρυσι.

Προειδοποιήσεις

Τονίζει όμως από την άλλη πλευρά ότι η ισχυρή, βιώσιμη και «εμπεριεκτική» -για όλους- ανάπτυξη δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί. Η ανάκαμψη του εμπορίου και των επιχειρηματικών επενδύσεων, σημειώνει, είναι ακόμη πολύ χαμηλή για να διασφαλίσει τη διατήρηση μιας υγιούς αύξησης της παραγωγικότητας, ενώ η αύξηση των μισθών είναι απογοητευτική και άνιση μεταξύ των εργαζομένων.

«Δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό» προειδοποιεί η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Catherine Mann. Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να διευκολύνει κάποιες οικονομίες και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες να ενταθούν έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανάκαμψη των επενδύσεων, να αντιμετωπιστεί η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και να διασφαλιστεί ότι τους καρπούς της ανάπτυξης τους απολαμβάνουν όλοι, τονίζει.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει διατήρηση των αναπτυξιακών ρυθμών στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Για τις ΗΠΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,1% το 2017 και 2,4% το 2018. Κινητήρας αυτής θα είναι η ισχυρότερη καταναλωτική δαπάνη και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Ευρωζώνη

Για την ευρωζώνη εκτιμά ανάπτυξη 2,1% φέτος (από 1,8% που προέβλεπε τον Ιούνιο) και 1,9% το 2018 (από 1,8% αντίστοιχα). Πέρυσι η οικονομία της ευρωζώνης είχε τρέξει με ρυθμό 1,8%. Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ξεπέρασε τις προσδοκίες, ενώ η ανάπτυξη απλώθηκε σε μεγαλύτερο αριθμό χωρών, σε ένα περιβάλλον αύξησης των ποσοστών απασχόλησης, χαλαρής νομισματικής πολιτικής και μειωμένης πολιτικής αβεβαιότητας.

Η ανοδική τροχιά της οικονομίας τροφοδοτείται ακόμη από την ισχυρότερη αύξηση κατανάλωσης και επενδύσεων και την υγιή άνοδο των εξαγωγών. Ο Οργανισμός εκτιμά μάλιστα ότι οι επιπτώσεις από την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι περιορισμένες. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, η Γερμανία προβλέπεται ότι θα σημειώσει ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,1% το 2018, η Γαλλία 1,7% και 1,6% αντίστοιχα, ενώ η Ιταλία 1,4% και 1,2%.

Για τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του κόσμου ο ΟΟΣΑ προβλέπει: για την Ιαπωνία ανάπτυξη 1,6% φέτος και 1,2% το 2018, για τη Βρετανία 1,6% και 1% αντίστοιχα, για την Κίνα 6,8% και 6,6%, ενώ για τη Ρωσία 2% και 2,1%.

Via : www.efsyn.gr