imagesCAO438ME

Προαπαιτούμενα έχει θέσει η Κομισιόν για τις δόσεις του 2013

Μέτρο και δόση θα είναι στο εξής η πρακτική που θα ακολουθηθεί για την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων, όπως προκύπτει από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Μνημόνιο, που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Στην έκθεση αυτή, η Κομισιόν έχει ήδη προσδιορίσει τα βασικά προαπαιτούμενα για τις τρεις πρώτες δόσεις του 2013, των 14,8 δισ. ευρώ, που θα δοθούν ώς τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα:

1. Για τη δόση του Ιανουαρίου, ύψους 9,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 7,2 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού), προϋπόθεση είναι :
Α. Να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος.
Β. Να προσαρμοστούν (βλ. αυξηθούν) οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις (χαμηλή τάση).
2. Για τη δόση του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, απαιτείται η αναπροσαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έτσι ώστε να θεσπιστεί οροφή δαπανών για κάθε κυβερνητικό υποτομέα.
3. Για τη δόση του Μαρτίου, ύψους επίσης 2,8 δισ. ευρώ, η Κομισιόν θέτει ως προϋποθέσεις:
Α. Να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το προσωπικό των υπουργείων, να έχουν καθοριστεί οι πλεονάζουσες θέσεις και οι υπάλληλοι και να έχουν τεθεί τριμηνιαίοι στόχοι υποχρεωτικής εξόδου (βλ. απολύσεων) ώς το τέλος του 2014.
Β. Να έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω οι τιμές των φαρμάκων βάσει των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χαμηλότερες τιμές.
Στην «επιστολή προθέσεων» που συνοδεύει την έκθεση και το Μνημόνιο, εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει νέα μέτρα, εφόσον αυτά καταστούν απαραίτητα, λόγω αλλαγών συνθηκών.
Η δέσμευση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς την επιστολή υπογράφει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πέραν του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, ως είθισται. Σε περίπτωση, πάντως, που υπάρξουν επιπλέον έσοδα από τα προβλεφθέντα, θα ισχύσει ο κανόνας ότι το 30% θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του χρέους και το 70%, τον επόμενο χρόνο, για τη στήριξη μέτρων κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης.
Εμειναν άλλοι 13. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση τα επόμενα χρόνια. Συνολικά, προβλέπεται να περάσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, από 13 ακόμη ελέγχους του ΔΝΤ ώς τον Φεβρουάριο του 2016 προκειμένου να παίρνει τις δόσεις του νέου προγράμματος. Ο επόμενος έλεγχος θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2013, αφού στις 28 του ίδιου μήνα θα εκδοθεί η επόμενη έκθεση και για το 2013 θα ακολουθήσουν άλλες τον Μάιο, τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο. Κάθε έγκριση θα συνοδεύεται από δόση 1,8 δισ. ευρώ, μέχρι να συμπληρωθούν τα 28 δισ. του Ταμείου.
Στο επίπεδο της ευρωζώνης, μετά τα 49,1 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσουν 4 ακόμη δόσεις το 2013 και 2 το 2014, ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των 144,7 δισ. ευρώ του νέου Μνημονίου. Παρά τον πακτωλό των κονδυλίων αυτών, πάντως, η έκθεση αναφέρει ότι εξακολουθεί να υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί πώς θα καλυφθεί από τους δανειστές της ώς το 2014. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα κληθεί να πάρει πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2016, που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

Via : www.tanea.gr