Η υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη είναι μία και αδιαίρετη.

Καθώς η πανδημία COVID 19 απειλεί την παγκόσμια υγεία και ευεξία, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι η υγεία των εδαφών, των φυτών, των ζώων, των ανθρώπων και του πλανήτη είναι μία και αδιαίρετη.

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πότε θα τελειώσει η πανδημία COVID 19. Για πολλούς, αυτή είναι μια κρίση που δεν έχουν ξαναδεί, αλλά για εκατομμύρια ακόμη, η ζωή σε κρίση είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Ταυτόχρονα, βλέπουμε τι μπορεί να επιτύχει η δύναμη της συνένωσης, τη διαφορά που μπορεί να κάνει η γρήγορη δράση και τη ζημιά που μπορεί να κάνει η καθυστερημένη δράση. Μόλις ξεπεράσουμε το COVID 19, ας εφαρμόσουμε αυτόν τον επείγοντα χαρακτήρα για δράση και να δείξουμε αλληλεγγύη σε άλλες παγκόσμιες προκλήσεις, για παράδειγμα, αλλάζοντας  τον τρόπο που καλλιεργούμε  και καταναλώνουμε τα τρόφιμα.

Διαβίωση σε κίνδυνο
Φαίνεται ότι το να είμαστε ασφαλείς και υγιείς είναι τώρα στο μυαλό μας περισσότερο από ποτέ. Η πανδημία είναι πιθανό να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα μέσα διαβίωσης καθώς και στην ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής.

Δυστυχώς, για την πλειονότητα των αγροτών παγκοσμίως, ιδίως των μικροκαλλιεργητών, αυτή είναι μια ακόμη κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί εκτός από την κλιματική κρίση, τη φτώχεια και την απώλεια βιοποικιλότητας. Η πανδημία θα μπορούσε να αυξήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ήδη οι μικροκαλλιεργητές στην πρόσβαση σε αγορές για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, θέτοντάς τους σε αυξημένο κίνδυνο φτώχειας. Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία σημαίνουν επίσης ότι οι εποχιακοί εργάτες δεν μπορούν να εργαστούν, γεγονός που επηρεάζει τα προς το ζην και τον εφοδιασμό τροφίμων. Επιπλέον, η παγκόσμια ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής θα μπορούσε να απειληθεί περαιτέρω από την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Ο αντίκτυπος ενός άνισου κόσμου έχει εκτεταμένες συνέπειες.

Η κρίση δείχνει ανάγκη για αλλαγή
Αυτά τα ζητήματα, επισημαίνουν επίσης πτυχές του τομέα τροφίμων και γεωργίας που πρέπει να αλλάξουν, εάν θέλουμε να τρέφουμε με βιώσιμο τρόπο τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές. Εδώ, ένα βιώσιμο σύστημα διατροφής που βασίζεται στις Αρχές της Βιολογικής Γεωργίας, της υγείας, της οικολογίας, της δικαιοσύνης και της φροντίδας, θα φέρει την απαραίτητη μετατροπή στην καλή υγεία και ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη.

Καθώς γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου, ας ρίξουμε μια ματιά στην Αρχή της Υγείας. 

Η Υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη
Η Αρχή της Υγείας,  βλέπει την υγεία του εδάφους, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπου και του πλανήτη ως μία και αδιαίρετη. Στην πράξη, αυτό σημαίνει συνεργασία με τη φύση για την παραγωγή τροφίμων με πιο υγιεινά θρεπτικά συστατικά, λιγότερα πρόσθετα τροφίμων και χωρίς φυτοφάρμακα.

Όταν καλλιεργούν τη γη, οι βιολογικοί αγρότες χρησιμοποιούν στρατηγικές βιοποικιλότητας, όπως ενδιάμεσες καλλιέργειες και εναλλαγή καλλιεργειών, συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής, δίνοντας στις κοινότητες που τρέφουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε μια πιο διαφοροποιημένη διατροφή.

Αποφεύγοντας τη χρήση επιβλαβών συνθετικών εισροών, η βιολογική γεωργία προστατεύει την υγεία των αγροτών και βοηθά επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος από τοξίνες που μπορούν να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα και να θέσουν σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα. Κάτι που οι κυβερνήσεις μπορούν να υποστηρίξουν επενδύοντας δημόσια χρήματα σε δημόσια αγαθά . Με άλλα λόγια, η δαπάνη του δημόσιου χρήματος να κατευθύνεται με τρόπο που ωφελεί τη δημόσια υγεία, την άγρια ζωή και το κλίμα και αντί να κάνει ακριβώς το αντίθετο, π.χ. επιδότηση αγοράς επιβλαβών εισροών.

Μια κρίση που μπορούμε να αποτρέψουμε
Προς το παρόν, αντιμετωπίζουμε μια κρίση που ήταν δύσκολο να προβλεφθεί. Οι απειλές για την παγκόσμια υγεία, καθώς και για την ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής που δημιουργεί ένα μη βιώσιμο μοντέλο γεωργίας, είναι μια κρίση που μπορούμε να αποτρέψουμε.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πολίτες μπορούν να αναλάβουν ταχεία και εκτεταμένη δράση για να προκαλέσουν αλλαγές.

Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με:
-Υποστήριξη της μετάβασης των αγροτών στη χρήση πιο βιώσιμων πρακτικών, όπως αυτές που προσφέρονται από τη βιολογική γεωργία, π.χ. πολιτικές πληρωμής για υπηρεσίες προς το περιβάλλον.
-Επένδυση σε γνώσεις για τα στάδια μετά τη συγκομιδή, την αποθήκευση, τη διανομή και σε καλύτερες υποδομές για την πρόληψη της απώλειας τροφής.
-Διευκόλυνση της καλύτερης πρόσβασης στην αγορά για τους αγρότες αυξάνοντας έτσι τη διαθεσιμότητα βιολογικών προϊόντων στις τοπικές κοινότητες.
-Βοηθώντας στη μείωση της σπατάλης τροφίμων με την αναθεώρηση των ποιοτικών προτύπων που χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση των οπωροκηπευτικών ώστε να επικεντρωθεί στη διατροφική τους αξία, όχι στην εμφάνιση και στην αγορά μη θρεπτικών προϊόντων.
-Επιλέγοντας να αγοράζουμε εποχιακά, καλλιεργημένα τοπικά, βιολογικά προϊόντα.

IFOAM