AP Photo / Markus Schreiber

Αγεφύρωτη παραμένει η διάσταση απόψεων ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Εσωτερικών (και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών) Χορστ Ζεεχόφερ με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα, γεγονός που δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.

Η καγκελάριος απηύθυνε κάλεσμα προς στενούς της συνεργάτες, για έκτακτη συνάντηση το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να εξετάσουν τις επιλογές τους, ενώ τη Δευτέρα η Μέρκελ θα έχει εκ νέου συνάντηση με στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών.

Νωρίτερα, είχε διαρρεύσει ότι η εκτελεστική επιτροπή των Χριστιανοκοινωνιστών ήθελε να δώσει προθεσμία 15 ημερών στη Μέρκελ προκειμένου να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο θέμα της μετανάστευσης, όμως η πληροφορία αυτή διαψεύσθηκε στη συνέχεια.

«Η είδηση είναι ψεύτικη, είναι η απόλυτη παραπληροφόρηση», δήλωσε ο γ.γ. των Χριστιανοκοινωνιστών του κόμματος, ενώ εκπρόσωπος του κόμματος σημείωσε στο Spiegel ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ή απόφαση, αλλά ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μέσα στο κόμμα.

Εάν δεν βρεθεί λύση, και στις συναντήσεις της Δευτέρας, τότε το υπουργείο Εσωτερικών θα διατάξει πλήρεις ελέγχους στα σύνορα και απομάκρυνση όσων μεταναστών και προσφύγων δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, με ό,τι αυτό συνεπάγαι.

Σημειώνεται ότι ο Χορστ Ζεεχόφερ είχε κάνει σαφή την άποψή του για την καγκελάριο, όπως γράφει πολύ χαρακτηριστικά σήμερα η εφημερίδα Welt:

Η διαμάχη μεταξύ Ζεεχόφερ και Μέρκελ κλιμακώνεται. Ο υπουργός Εσωτερικών θέλει αύριο να διατάξει την απαγόρευση εισόδου προσφύγων στα σύνορα. Εάν το κάνει η καγκελάριος θα πρέπει να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του. Αυτή την κρίσιμη φάση ακούστηκε μια φράση που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στη Γερμανία.

Οι καθοριστικές λέξεις ακούστηκαν πριν η κρίση δημοσιοποιηθεί. Πριν οι κοινοβουλευτικές ομάδων των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και των Χριστιανοδημοκρατών συνεδριάσουν χωριστά στη Βουλή για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια, όταν την Πέμπτη το πρωί τα μέλη των Χριστιανοκοινωνιστών που μετέχουν σε υπουργικές θέσεις στην κυβέρνηση συναντήθηκαν υπό τον επικεφαλής της ομάδας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Σε αυτόν τον πολύ κλειστό κύκλο ακούστηκε από τον Ζεεχόφερ η φράση: «Δεν μπορώ πλέον να συνεργαστώ με αυτήν την γυναίκα», μια φράση που μπορεί να διαλύσει τον συνασπισμό και την  κυβέρνηση, να τελειώσει την καγκελαρία της Μέρκελ και να αλλάξει την Ομοσπονδιακή Γερμανία όπως την ξέρουμε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ζεεχόφερ επανέλαβε την πρόταση δυο φορές σε αυτή τη συνάντηση, αλλά δεν την ξεστόμισε στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU που ακολούθησε.

Αργότερα βέβαια, ο Ζεεχόφερ υποστήριξε ότι «ουδείς στο κόμμα του δεν ενδιαφέρεται να ανατρέψει την καγκελάριο», εμμένοντας ωστόσο στην ίδια ακραία θέση για το μεταναστευτικό. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική κρίση στη Γερμανία αφορά το «μεγάλο σχέδιο για τη μετανάστευση» του Ζεεχόφερ: Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να σταματούν στα γερμανικά σύνορα. Αυτό θέλει ο Ζεεχόφερ. Αυτό δεν θέλει η Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στον γερμανικό Τύπο κι ενίοτε είναι αλληλοσυγκρουόμενες, η Μέρκελ φέρεται να επιδιώκει αμέσως μία μίνι σύνοδο με χώρες τις οποίες το μεταναστευτικό ζήτημα τις αφορά άμεσα, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και με τη συμμετοχή της Αυστρίας που θα είναι στην ευρωπαϊκή προεδρία στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, οι παραπάνω πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται αλλά αντιθέτως, διαψεύσθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Βερολίνο.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι τη Δευτέρα η Μέρκελ θα έχει μία συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Αντόνιο Κόντε στο Βερολίνο κι είναι βέβαιο ότι θα συζητήσει το θέμα του μεταναστευτικού.

Όλα, λοιπόν, αναμένεται να κριθούν σε αυτές τις συναντήσεις που γίνονται εκτάκτως την Κυριακή και τη Δευτέρα, από τις οποίες θα διαφανεί εάν ο Ζεεχόφερ υλοποιήσει την απειλή του: πράγμα που σημαίνει ότι η Μέρκελ θα πρέπει να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, θέτοντας σε κίνδυνο την κυβέρνηση συνασπισμού.

Via : www.efsyn.gr