Τι απαντά ο Κρέτσος

Η εταιρεία Digea γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τη σύμβαση με την ΕΡΤ, η οποία λήγει τον επόμενο Οκτώβριο, με το επιχείρημα ότι η κρατική τηλεόραση έχει ευθύνες για τη μη διεξαγωγή διαγωνισμού προμήθειας πομπών επίγειας ψηφιακής εκπομπής. «Όσοι ονειρεύονται ότι εμμέσως θα ρίξουν εκ νέου μαύρο στην ΕΡΤ τους υπενθυμίζουμε ότι η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης», απαντά ο Λευτέρης Κρέτσος, γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Digea Πάνος Κυριακόπουλος, αναφορικά με τους πομπούς δήλωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο πολυπλέκτη για την καλύτερη εκμετάλλευση του φάσματος. Ακόμα, η Digea δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει τεχνικά την εκπομπή υψηλής ευκρίνειας και χαρακτηρίζει μονόδρομο την υιοθέτηση της τεχνολογίας εκπομπής DVB-T2, καλώντας την Πολιτεία να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις.

Όπως υποστήριξαν ο πρόεδρος της Digea Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο αντιπρόεδρος Πάνος Κυριακόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Μαστοράκης, στο πλαίσιο της απόδοσης τμήματος του τηλεοπτικού φάσματος στις τηλεπικοινωνίες (2ο ψηφιακό μέρισμα) η μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2 αποτελεί πρακτική όλων των Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και προτροπή της ΕΕ για τη βέλτιστη αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος. Πρόσθεσαν ότι η Digea καλύπτει στο 100% αυτό που η Πολιτεία καθόρισε ότι πρέπει να καλύπτεται, μέσω του Χάρτη Συχνοτήτων, και βάσει μετρήσεων της ΕΕΤΤ το 97% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα.

Ο πρόεδρος της Digea σημείωσε  ακόμα ότι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να γίνει με τις σωστές προδιαγραφές «για να μη βρεθούμε και πάλι σε αδιέξοδο» υποστηρίζοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με την απόφασή του για τις επτά άδειες γενικού περιεχομένου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για θεματικές.

Τέλος, τα στελέχη της Digea, αναφερόμενα σε αιτιάσεις περί υψηλού κόστους τιμολόγησης των καναλιών, υποστήριξαν ότι η τιμολόγηση για την εκπομπή του σήματος των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, γίνεται βάσει συγκεκριμένου μοντέλου το οποίο έχει καθοριστεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και ότι το μοντέλο αυτό ευνοεί ιδιαίτερα τα περιφερειακά κανάλια τα οποία θα χρειαζόταν να επενδύσουν πολλαπλάσια εάν υλοποιούσαν μόνα τους το αντίστοιχο δίκτυο εκπομπής.

Η απάντηση Κρέτσου

«Όσοι ονειρεύονται ότι εμμέσως θα ρίξουν εκ νέου μαύρο στην ΕΡΤ τους υπενθυμίζουμε ότι η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης» δήλωσε ο Λ.Κρέτσος, γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ο ίδιος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Digea, είπε ότι «προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για τη διάρθρωση της τηλεοπτικής αγοράς στην Ελλάδα και δικαιώνει την τηλεπικοινωνιακή πολιτική της χώρας, όπως αυτή χαράσσεται από την παρούσα κυβέρνηση». Και προσθέτει:

«Αφενός, επιβεβαιώνει την ορθότητα υιοθέτησης του simulcast (ταυτόχρονη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος σε HD και SD) έως το τέλος του 2021, δεδομένης της αναγνώρισης από τη Digea ότι 1.800.000 συμπολίτες μας δεν έχουν κατάλληλο εξοπλισμό για τη λήψη τηλεοπτικού σήματος υψηλής ευκρίνειας. Αφετέρου, τα στοιχεία της Digea καταδεικνύουν πως οποιαδήποτε συζήτηση για μετάβαση σε νέο τεχνολογικό πρότυπο (DVB-T2) είναι πρόωρη, δεδομένου πως μια τέτοια απόφαση θα συνεπάγονταν σημαντικό κόστος αγοράς νέου αποκωδικοποιητή για τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει το δικαίωμα στην ενημέρωση και στην ποιοτική ψυχαγωγία σε κάθε νοικοκυριό της χώρας, ιδίως με δεδομένο ότι οι συμπολίτες μας που κατέχουν παλαιάς τεχνολογίας συσκευές ανήκουν κατά τεκμήριο στα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Via : tvxs.gr