Στη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) φέρονται να δεσμεύτηκαν οι πολιτικοί ηγέτες των χωρών-μελών της G20 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, το οποίο και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της διήμερης διάσκεψης. Συναντήσεις των ευρωπαίων ηγετών με Πούτιν και Τραμπ, στο περιθώριο της αναβολής της συνάντησης μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι χώρες-μέλη της ομάδας G20 συμφώνησαν να δεσμευτούν στην μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σύμφωνα με ένα προσχέδιο της κοινής διακήρυξης, που θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος της διήμερης διάσκεψης. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης, ότι η γλώσσα στο προσχέδιο της διακήρυξης για ζητήματα όπως, η μετανάστευση και οι πρόσφυγες θα κρατηθεί σε ένα ήπιο επίπεδο, ενώ η γλώσσα για την κλιματική αλλαγή δεν θα έχει υπαναχωρήσεις. Σημειώνεται πως το προσχέδιο αυτό της διακήρυξης, θα πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της G20.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις για το προσχέδιο της κοινής διακήρυξης των ηγετών των κρατών-μελών της ομάδας G20 θα κρατήσουν μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ σύμφωνα με  έναν εκπρόσωπο της διήμερης διάσκεψης, οι ηγέτες της ομάδας των χωρών-μελών της G20 θα συζητήσουν την κλιματική αλλαγή κατά τον πρωινό κύκλο των σημερινών διαβουλεύσεων τους.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθούν οι συναντήσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Αγκέλα Μέρκελ ξεχωριστά, με τους πρώτους να φέρονται να συζήτησαν το πρόσφατο περιστατικό στο στενό του Κερτς και τις εξελίξεις στη Συρία κατά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.

«Βεβαίως και υπάρχουν ζητήματα να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε. Είμαι στην ευχάριστη θέση να έχω την ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας σήμερα στη σύνοδο της G20. Συγκεκριμένα αυτό αφορά την κατάσταση στη Συρία, που όπως είδαμε μετά από μια πολύ χρήσιμη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη η κατάσταση έχει αλλάξει», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στην αρχή της συνάντησης με τον Πούτιν. «Αυτό επίσης αφορά στην κατάσταση στην Ουκρανία, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε το πρωί του Σαββάτου γεύμα εργασίας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ενώ την ρώτησε για τα σχέδια της, αναφορικά με την διάσκεψη των ηγετών των χωρών-μελών της ομάδας G20. Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης σto ξενοδοχείο (Alvear Palace hotel) του Μπουένος Άιρες.

Σημειώνεται επίσης πως η συνάντηση μεταξύ της Αγκ. Μέρκελ και του Ντ. Τραμπ που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης της Μέρκελ στην Αργεντινή, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης των ηγετών των χωρών-μελών της G20, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μετά από σχετική συμφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, για την συνάντηση αυτή έχει διατεθεί χρόνος 30 λεπτών στο πρόγραμμα της Μέρκελ.

Via : www.thepressproject.gr