Η είδηση πέρασε μάλλον στα ψιλά: την περασμένη εβδομάδα κηδεύτηκε η μητέρα της φυλακισμένης βουλευτίνας του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Αϊσέλ Τουγλούκ.

Στη διάρκεια της τελετής, που αρχικά έγινε στην Άγκυρα, παρουσία μάλιστα ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και της χωροφυλακής, συμμορία περίπου 50 ακροδεξιών επιτέθηκε στους παρευρισκομένους φωνάζοντας: «Αυτό δεν είναι αρμένικο νεκροταφείο… Δεν θα επιτρέψουμε να ταφούν εδώ τρομοκράτες».

Οι Τουγλούκ είναι οικογένεια Κούρδων με ιστορικό σχέσεων με την μειονότητα των Αλεβιτών. Η Αϊσέλ, που κρατείται στις φυλακές της επαρχίας Κοτζαελί από τη σύλληψή της τον Δεκέμβριο του 2016, παραβρέθηκε στην κηδεία της μητέρας της με ειδική άδεια του δικαστηρίου και συνοδευόμενη από άνδρες της χωροφυλακής.

Μετά την επίθεση η οικογένεια αποφάσισε να κάνει εκταφή της σορού και μεταφορά της στον τόπο καταγωγής της, την επαρχία Ντερσίμ.

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι προσήχθησαν 23 άτομα ως ύποπτοι για την επίθεση με βάση τα βίντεο που είχαν καταγράψει οι παρευρισκόμενοι. Οι 19 εξ αυτών αφέθησαν ελεύθεροι. Στους υπόλοιπους απαγγέλθηκαν κατηγορίες με βάση τον νόμο για τις διαδηλώσεις και, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική Sabah, έπειτα από αίτημα της οικογένειας Τουγλούκ, ίσως το κατηγορητήριο εμπλουτιστεί με κατηγορίες και για εγκλήματα μίσους.

Δεν «ήξερε» ο υπουργός

Λίγα 24ωρα μετά από όλα αυτά δημοσιεύτηκε και η φωτογραφία του χαμογελαστού υπουργού Εσωτερικών με έναν από τους δράστες της επίθεσης και επόμενο ήταν να αρχίσει ο πόλεμος των ανακοινώσεων.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δικαιολογήθηκε χθες λέγοντας ότι «δεν γνώριζε» ποιος ήταν ο διπλανός του: «Το σημαντικό δεν είναι με ποιον φωτογραφίζεσαι, αλλά εάν αυτοί εμπλέκονται σε ένα έγκλημα με βάση τον νόμο. Με διαταγές μας γίνεται έρευνα σε βάθος και έχουν ληφθεί καταθέσεις από 48 άτομα. Αυτό το άτομο [στη φωτογραφία] ο οποίος επίσης έχει δώσει κατάθεση βρίσκεται υπό κράτηση με διαταγή του εισαγγελέα και ακόμα είναι στη φυλακή».

Για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά:

«Πώς μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών να ποζάρει με αυτούς που έφεραν την Τουρκία σε αυτή την κατάσταση; Στην πραγματικότητα αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε μέσα στο αρχηγείο της αστυνομίας. Αυτή η φωτογραφία είναι σαν να λέει «Μπορείτε να επιτίθεστε στις κηδείες όσων ανθρώπων θέλετε. Εγώ σας το εγγυώμαι»», δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να ζητάει την παραίτηση του υπουργού.

Ο Σοϊλού πιάστηκε επ’αυτοφόρω με το χέρι στο βάζο με το μέλι, τόνισε ο Μπουλέντ Τεζτσάν, συμπληρώνοντας ότι η φωτογραφία αυτή του θύμισε μια άλλη, από το 2007, στην οποία εμφανίζονται αστυνομικοί να ποζάρουν με τον δολοφόνο τού αρμενικής καταγωγής Τούρκο δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ.

«Η φωτογραφία του υπουργού να χαμογελά δίπλα σε έναν από τους δράστες είναι ασυγχώρητη», αναφέρει η ανακοίνωση και του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που ζητά να μάθει εάν υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες φωτογραφίες.

«Απευθυνόμαστε πάλι στην κυβέρνηση: η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Δεν μπορείτε να συγκαλύψετε τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί. Δεν μπορείτε να κρατήσετε αποστάσεις από τις πολιτικές και διοικητικές σας ευθύνες».

«Για λάθος προσέγγιση» μίλησε ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην επίθεση. «Δεν υπάρχει τέτοια παρέμβαση στην κηδεία ενός ανθρώπου ούτε στη θρησκεία μας ούτε στις αξίες μας, είτε μας αρέσει αυτός ο άνθρωπος είτε όχι. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τέτοιες επιθέσεις και δεν έχει δικαίωμα να το κάνει».

 Η Χατούν Τουγλούκ στο αναπηρικό καροτσάκι με την κόρη της Αϊσέλ στο δικαστήριο | Φωτογραφία: HDP

Η Χατούν Τουγλούκ στο αναπηρικό καροτσάκι με την κόρη της Αϊσέλ στο δικαστήριο | Φωτογραφία: HDP

Η μητέρα της Αϊσέλ Τουγλούκ, Χατούν, ήταν παρούσα σε όλη τη δικαστική διαδικασία της κόρης μέχρι τον θάνατό της, σε προχωρημένη ηλικία, από φυσικά αίτια.

Πριν από μερικές ημέρες οι εισαγγελείς ζήτησαν ποινή φυλάκισης 22 ετών και έξι μηνών για την Αϊσέλ, με την κατηγορία ότι είναι μέλος του PKK.

Η Τουγλούκ εξελέγη βουλευτής δύο φορές και δύο φορές έχει καταδικαστεί σε πολύμηνες ποινές φυλάκισης, με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Via : www.efsyn.gr