Επίθεση στους αιγοπροβατοτρόφους και δι’ αυτών στη φέτα φαίνεται ότι σχεδιάζει η Commission μέσω της εθελουσίας εξόδου από το επάγγελμα με δόλωμα μια γενναία αποζημίωση.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δικαιολογία τις κάθε είδους ενισχύσεις και επιδοτήσεις που δίνει μέσω της ΚΑΠ στον κλάδο και στα προϊόντα του (φέτα), οι οποίες θεωρούνται κοστοβόρες ενόψει μάλιστα της απαίτησης/ανάγκης για μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ και με δέλεαρ υψηλή αποζημίωση για κάποιο διάστημα, επιχειρεί να «αποσύρει» ουσιαστικά ένα ολόκληρο επάγγελμα από την ελληνική οικονομία, ένα επάγγελμα, που όχι μόνο προσφέρει στον τομέα της απασχόλησης και της προσφοράς εξαιρετικών παραδοιακών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, αλλά συμμετέχει με θετικό πρόσημο στην εθνική οικονομία και στις εξαγωγές, ενώ συμβάλλει στη συνοχή στα χωριά μας και στην προστασία του περιβάλλοντος αξιοποιώντας και διατηρώντας ζωντανές πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές τως χώρας.

Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, από την άλλη πλευρά γίνεται μια προσπάθεια για την προβολή της φέτας στο Σαν Φρανσίσκο (Moscone Center), όπου στις 13-15 Ιανουαρίου 2019 θα φιλοξενηθεί η ελληνική φέτα με ‘πρέσβη’ τον Γιάννη Αντετοκούμπο, τον οποίο πολλοί δεν θεωρούν Έλληνα.

Στο Moscone Center, περισσότεροι από 1.400 εκθέτες από όλο τον κόσμο θα αναδείξουν τις νέες τάσεις στον χώρο της διατροφής μέσα από τη δυνατότητα δοκιμής 80.000 τροφίμων και ποτών και χιλιάδες καινούρια προϊόντα. Σε workshops και εκπαιδευτικά σεμινάρια που είναι στο πρόγραμμα, ομιλητές θα μοιραστούν τα μυστικά της  επιτυχίας τους και θα αναφερθούν στο μέλλον του κλάδου.

Είναι σαφές, ότι στόχος είναι η μείωση των επιδοτήσεων και να «ξεμπερδεύουν επιτέλους με αυτούς τους Έλληνες και τη φέτα τους» που τους αρέσει βέβαια πολύ, αλλά εντάξαι και με αγελαδινό γάλα καλή θα είναι.

Ίσως αυτός είναι ένας εύσχημος τρόπος να περνάνε πιο εύκολα οι διμερείς Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου, μια που η διεκδίκηση προστασίας των προϊόντων με γεωγραφικές ενδείξεις, όπως η φέτα, αποτελούν «εμπόδιο». Ήδη η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν προβάλει ισχυρές ενστάσεις για τα προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, όπως είναι η φέτα. Βέβαια δεν τίθεται θέμα για το γαλλικό ροκφόρ ή για την ιταλική μοτσαρέλλα, γιατί εκεί θα συναντήσουν τείχος. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι οι αντιστάσεις, παραγωγών, μεταποιητών και κυβέρνησης κυρίως είναι αδύναμες.

Είναι ντροπή για την ΕΕ που προτίθεται να το προτείνει, θα είναι ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση, αν δεν το μπλοκάρει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής δια του πρωθυπουργού, ως μέγιστο εθνικό ζήτημα, με οικονομικές, πολιτιστικές και ηθικές διαστάσεις.

Καίτη Μυλωνά
Κτηνίατρος, Σύμβουλος Ανάπτυξης Κτηνοτροφίας

Via : www.farmanews.gr