ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

«Νέα αρχή» στη διαχείριση των απορριμμάτων στη Θράκη φιλοδοξούν οι δήμοι του Εβρου και της Ροδόπης. Χθες δημοπρατήθηκε η πρώτη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, η οποία θα εξυπηρετήσει όλη τη Ροδόπη και τους δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός για την κατασκευή του ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης που προωθείται χωριστά. Οι ακριτικοί νομοί, όμως, έχασαν πολύτιμο χρόνο καθώς προωθούσαν τη δημιουργία των εγκαταστάσεων μέσω ΣΔΙΤ μέχρι το 2015, αλλά υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν τον διαγωνισμό και να επανασχεδιάσουν το έργο, αυτή τη φορά ως Δημόσιο.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η μονάδα θα εξυπηρετήσει πληθυσμό 200.000 κατοίκων, θα δέχεται περίπου 44.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως και θα συγχρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και το ΕΣΠΑ (20,3 εκατ. ευρώ) και τη ΔΙΑΑΜΑΘ, τον περιφερειακό φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (8 εκατ. ευρώ). Θα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για τον διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 600 ΚW και αερόβια κομποστοποίηση για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού. Να σημειωθεί ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει και τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της μονάδας, με τη ΔΙΑΑΜΑΘ να μπορεί να επεκτείνει τη σύμβαση κατά 19 έτη. Η μέγιστη «τιμή εισόδου» θα είναι 39,65 ευρώ ανά τόνο για τους δήμους-μέλη της ΔΙΑΑΜΑΘ.

«Για εμάς είναι μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα», λέει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης. «Χάσαμε, όμως, πολύτιμο χρόνο. Από το 2012 είχαμε ξεκινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης μονάδας, για το σύνολο των δύο νομών, μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα). Το 2015, όταν άλλαξε η κυβέρνηση, είχαμε ολοκληρώσει τη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου με τις 6 κοινοπραξίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Στη φάση εκείνη μας σταμάτησαν».

Το έργο επανασχεδιάστηκε, καθώς στο μεσοδιάστημα τροποποιήθηκε ο εθνικός και ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα σκουπίδια, το έργο περιορίστηκε σύμφωνα με τους νέους στόχους. «Εξαιρέθηκαν τελικά οι δύο δήμοι του Βόρειου Εβρου (Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου), στους οποίους θα δημιουργηθεί μια χωριστή μικρή μονάδα, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ. Και η Σαμοθράκη, στην οποία επίσης θα γίνει μία μικρή μονάδα με ανάλογο προϋπολογισμό». Μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο των χωματερών, Εβρος και Ροδόπη εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ Κομοτηνής που κοντεύει να γεμίσει. «Σε λίγους μήνες όμως ολοκληρώνονται τα διαδικαστικά και θα υπογράψουμε σύμβαση για την κατασκευή του ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης, σε έκταση 500 στρεμμάτων. Στην ίδια εγκατάσταση, δίπλα στον ΧΥΤΥ θα χωροθετηθεί και η ΜΕΑ. Ετσι, θα αναλάβουμε εμείς τα απορρίμματα των δύο νομών. Ο υποψήφιος ανάδοχός μας εκτιμά ότι θα χρειαστεί από 10 έως 12 μήνες για την κατασκευή του ΧΥΤΥ».

15 μεγάλα έργα

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο από τα 15 μεγάλα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, που θα δημοπρατηθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών για το έργο είναι η 8η Μαΐου. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στην κατασκευή της μονάδας, ενώ θα δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας.

Via : www.kathimerini.gr