Στις Βρυξέλλες σήμερα η Τερέζα Μέι με στόχο να συζητήσει αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit αλλά με την Ε.Ε. να είναι αρνητική στο ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης, ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν προσφέρεται να τη στηρίξει με αντάλλαγμα να αυτή να προχωρήσει πέντε δεσμεύσεις.

Μετά από ιδιωτικές συνομιλίες με την Βρετανίδα πρωθυπουργό -για πρώτη φορά με την απόρριψη της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της χώρας τον περασμένο μήνα- ο ηγέτης των Εργατικών της έστειλε επιστολή γνωστοποιώντας του όρους του.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, η κίνησή του θα απογοητεύσει τους βουλευτές του και όσους εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα αλλάξει την πολιτική του κόμματος και θα απαιτήσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, κάτι που δεν αναφέρεται στο κείμενό του.

Σε αυτό ο Κόρμπιν ζητά από την κυβέρνηση να επαναδιατυπώσει μία πολιτική διακήρυξη του πλαισίου για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. και στη συνέχεια να κατοχυρώσει τους νέους στόχους στο βρετανικό δίκαιο, έτσι ώστε ένας μελλοντικός ηγέτης των Τόρις να μην μπορεί να τους αλλάξει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη, στην ιδέα της οποίας μέχρι στιγμής η Μέι έχει αντισταθεί σθεναρά,πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

Oλοκληρωμένη τελωνειακή ένωση στη Μεγάλη Βρετανία και συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, εναρμόνιση με την ενιαία αγορά υποστηριζόμενη από θεσμικά όργανα, ευθυγράμμιση σχετικά με τα δικαιώματα ώστε τα βρετανικά να μην υποχωρήσουν σε σχέση με αυτά της ΕΕ, σαφείς δεσμεύσεις για τη μελλοντική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε οργανισμούς και προγράμματα χρηματοδότησης της Ε.Ε., όπως και συμφωνίες για μελλοντικές ρυθμίσεις ασφαλείας.

«Αναγνωρίζουμε ότι η προτεραιότητα τώρα είναι να επιδιώξουμε νομικά δεσμευτικές αλλαγές στις συμφωνίες ασφαλείας που περιλαμβάνονται στη συμφωνία απόσυρσης, όπως συζητήσαμε όταν συναντηθήκαμε», γράφει ο Κόρμπιν.

«Ωστόσο, χωρίς αλλαγές στις διαπραγματευτικές “κόκκινες γραμμές” σας, δεν πιστεύουμε ότι απλά αναζήτηση τροποποιήσεων στους υπάρχοντες όρους είναι μια αξιόπιστη ή επαρκής απάντηση» λέει στην Μέι αναφερόμενος στη ήττα της τον Ιανουάριο στη Βουλή των Κοινοτήτων και την ανάγκη για μια συμφωνία με την Ε.Ε.

Πρόσθεσε ότι λόγω των αποτυχιών της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση «ο χρόνος έχει εξαντληθεί για την απαραίτητη προετοιμασία και για την οριστικοποίηση της νομοθεσίας», αλλά δεν ανέφερε ρητά ότι άρθρο 50 για ενεργοποίηση του ιστορικού διαζυγίου πρέπει να παραταθεί.

Πάντως χθες η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική του κόμματος των Εργατικών, Έμιλι Θόρνμπερι, μιλώντας στην Βουλή, υποστήριξε ότι το πιο λογικό που μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο είναι η προσωρινή παράταση του άρθρου 50, εάν φέρουν αποτελέσματα οι διαπραγματεύσεις, και εάν όχι, η δρομολόγηση ενός διαφορετικού σχεδίου.

Via : www.efsyn.gr