Εξαιρετική χρονιά αποδείχτηκε το 2018 για την Amazon. Ο αμερικανικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου σχεδόν διπλασίασε πέρυσι τα κέρδη του σε σχέση με το 2017 στα 11,2 δισ. δολάρια, ενώ για ακόμη μια χρονιά δεν πλήρωσε σεντ φόρου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τα πιο πρόσφατα εταιρικά στοιχεία της αποκάλυψαν ότι η Amazon αντί να φορολογηθεί με τον νέο νόμιμο φορολογικό συντελεστή 21% που ισχύει για τις επιχειρήσεις μετά τη μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ είχε πέρυσι επιστροφές ύψους 129 εκατ. δολαρίων.

Με άλλα λόγια, η Amazon φορολογήθηκε για τα περσινά της κέρδη με αρνητικό συντελεστή -1% και αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των τεράστιων φοροελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών που απολαμβάνει από ομοσπονδιακή και τοπικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Το 2018 δεν είναι η πρώτη φορά που ο κολοσσός αποφεύγει τη φορολόγησή του. Το 2017 η Amazon παρότι είχε κέρδη 5,6 δισ. δολαρίων απήλαυσε επιστροφή φόρων ύψους 140 εκατ. δολαρίων. Τα κέρδη της φορολογήθηκαν, δηλαδή, με αρνητικό συντελεστή -2,5%.

Η για ακόμη μια χρονιά φορολογική ασυλία της Amazon τροφοδοτεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ. Η μείωση του νόμιμου συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 21% είχε χαιρετιστεί μεταξύ άλλων από τους υποστηρικτές του ως μέτρο, το οποίο θα έφερνε τις πολυεθνικές επιχειρήσεις πίσω στις ΗΠΑ και θα ενίσχυε τα φορολογικά έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το μέτρο απέτυχε να διευρύνει τη φορολογική βάση και να κλείσει τα «παραθυράκια» που υπάρχουν σε ομοσπονδιακή και πολιτειακή νομοθεσία, τα οποία επιτρέπουν σε ιδιαίτερα κερδοφόρες επιχειρήσεις να αποφεύγουν την καταβολή των φόρων.

Η Amazon βασίζει εδώ και χρόνια μέρος της ευμάρειάς της στην εκμετάλλευση της νομοθεσίας που διέπει επιχειρήσεις και επενδύσεις σε συνδυασμό με το τεράστιο μέγεθός της (είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης των ΗΠΑ).

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δημιουργήσει μια δεύτερη έδρα για τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ πέραν αυτής στο Σιάτλ. Υποσχέθηκε τη δημιουργία 50.000 υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και δισεκατομμύρια επενδύσεων στην κοινότητα που θα της προσέφερε γην και ύδωρ για να φτιάξει τις νέες της εγκαταστάσεις. Η υπόσχεση προκάλεσε φρενίτιδα.

Περισσότερες από 200 αμερικανικές πόλεις έσπευσαν να υποβάλουν προσφορές δελεάζοντας την Amazon με φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις, επιδοτήσεις και άλλα κίνητρα. Το περασμένο φθινόπωρο η Amazon κατέληξε ότι καμιά πόλη δεν ήταν σε θέση να της προσφέρει τους εργαζόμενους υψηλών τεχνολογικών δεξιοτήτων που ήθελε και αποφάσισε να σπάσει τη νέα έδρα των δραστηριοτήτων της στα δύο, σε Νέα Υόρκη και Βιρτζίνια.

36-long_island-_nea_yporki_0

Την περασμένη Πέμπτη αναγκάστηκε τελικά να αποσύρει τα σχέδια της για τη δημιουργία εγκαταστάσεων στη Νέα Υόρκη λόγω της απροσδόκητα ισχυρής αντίδρασης από ακτιβιστές, βουλευτές και συνδικάτα που αντέτειναν ότι ο τεχνολογικός κολοσσός δεν δικαιούται κίνητρα ύψους 3 δισ. δολαρίων που ήταν έτοιμες να του προσφέρουν οι τοπικές αρχές. Δεν ήταν η πρώτη φορά που Amazon έπαιζε ένα τέτοιο παιχνίδι.

Στην έδρα της, το Σιάτλ, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης πρότεινε πέρυσι τη φορολόγηση των μεγάλων εργοδοτών της περιοχής προκειμένου να καλυφθούν οι υπηρεσίες βοήθειας προς τους άστεγους.

Η Amazon που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της περιοχής απείλησε ότι θα σταματήσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Η πόλη του Σιάτλ ανακάλεσε αμέσως την πρόταση.

Via : www.efsyn.gr