Ζημιά συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ προκάλεσε από το 2015 μέχρι σήμερα κύκλωμα που αφαιρούσε μεγάλες ποσότητες εκποιήσιμου τροχαίου υλικού του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) από σιδηροδρομικούς σταθμούς, με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση.

Συνολικά, συνελήφθησαν 19 άτομα από τα οποία τα εννέα είναι υπάλληλοι του ΟΣΕ, που έπαιρναν μίζα από 40 έως 100 χιλιάδες ευρώ για να δίνουν χωρίς διαγωνισμό σε μέλη της οργάνωσης  την εκποίηση των υλικών. Η συμμορία έστηνε διαγωνισμούς και δρούσε από το 2015, ενώ χρησιμοποιούσε και κωδικούς για να μην γίνουν αντιληπτοί από την ΕΛΑΣ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, απάτης, ψευδούς βεβαίωσης, πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, παρακώλυσης συναγωνισμού, της νομοθεσίας για παραβάσεις φορολογικών διαδικασιών και άλλων διατάξεων και της νομοθεσίας που αφορά στην αύξηση των ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου.

Κατασχέθηκε τεράστια ποσότητα υλικού

Σύμφωνα με την αστυνομία, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης εντοπίζεται από τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ εκτεινόταν, με τη μορφή δικτύου, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σημειώνεται, ότι τα τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, που εντοπίζεται στην ίδρυση, διαχείριση και εκμετάλλευση τριών επιχειρήσεων με δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο παλαιών σιδήρων και μετάλλων, σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία.

Στις έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 220 τόνοι σιδηροδρομικού υλικού, που ανήκει στην ΟΣΕ ΑΕ και στην ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ, το οποίο αποδόθηκε, 4 τράκτορες, 102.440 ευρώ, 15 χρυσές λίρες, μια επιταγή των 8.470 ευρώ και διάφορα όπλα.

«Για δεκαετίες υπήρχε κλοπή υλικού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δείξει καμία ανοχή σε περιπτώσεις κλοπής υλικού που υπήρχαν επί χρόνια. «Με την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε μια άλλη σπείρα που τύπωνε πλαστά εισιτήρια. Τώρα έχουμε αυτή την υπόθεση, που δεν είναι των τελευταίων χρόνων. Όπως θυμάστε, για δεκαετίες υπήρχαν κλοπές υλικού, βανδαλισμοί και κλοπές πολύ κεντρικών συστημάτων, όπως του συστήματος ηλεκτροκίνησης των αυτοματισμών και άλλων. Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μια γκρίζα περιοχή από αυτές τις κλοπές στην περιουσία του ελληνικού λαού, που έχουν συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια».

«Δεν θα ανεχθούμε τα κουκουλώματα»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κουκουλώνει παρόμοιες υποθέσεις και στόχος της είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος. «Η λογική η δική μας και η πρακτική που εφαρμόζουμε συνδέεται μόνο με την αποτελεσματικότητα. Δεν υπάρχει καμία σκέψη, σε κανένα επίπεδο του κρατικού μηχανισμού, για κουκουλώματα, για άλλες μεθοδεύσεις ή για καθυστερήσεις, μέχρι να δούμε ποιοι είναι αυτοί και τι ρόλο παίζουν. Στόχος μας, η κύρια κατεύθυνσή μας, είναι η τήρηση του νόμου, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, η πρακτική ότι όλα πρέπει να έρχονται στο φως. Αυτή είναι η κεντρική κατεύθυνση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Να κάνει τη δουλειά της η αστυνομία, χωρίς άλλες δεσμεύσεις, σε συνεργασία και επ΄ ωφελεία και των άλλων υπουργείων, με μόνο φάρο, με μόνο προσανατολισμό, την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και της νομιμότητας».

Via : www.thepressproject.gr