Η απαγωγή του προέδρου των γερμανών εργοδοτών Σλάιερ, πριν από 40 χρόνια, σηματοδοτεί την κορύφωση του «γερμανικού φθινοπώρου» το 1977. Με υψηλό τίμημα η γερμανική κυβέρνηση δεν υποχώρησε στους εκβιασμούς της RAF.

Τα πλάνα με τον τότε καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ να υποκλίνεται ντροπιασμένος στις 25 Οκτωβρίου στη χήρα του δολοφονημένου από την RAF προέδρου του συνδέσμου γερμανών εργοδοτών Χανς Μάρτιν Σλάιερ έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη των Γερμανών. Η απαγωγή του Σλάιερ, σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια, σηματοδοτεί την κορύφωση του «γερμανικού φθινοπώρου» το 1977. Για περίπου ενάμιση μήνα οι γερμανικές Ερυθρές Ταξιαρχίες κρατούσαν όμηρο τον πρόεδρο των γερμανών εργοδοτών, τον οποίο, επειδή υπήρξε μέλος των SS, θεωρούσαν σύμβολο της αδιάκοπης συνέχειας της ναζιστικής και της μεταπολεμικής ομοσπονδιακής Γερμανίας. Επιπλέον για τους γερμανούς τρομοκράτες ο Χανς Μάρτιν Σλάιερ εκπροσωπούσε, ως πρόεδρος των γερμανών εργοδοτών, το γερμανικό κράτος.

Υπήρξε θύμα ενός «ψυχρού» δόγματος ο Σλάιερ;

Με τηλεοπτικό μήνυμα ο Χ.Μ. Σλάιερ ζητούσε το 1977 την απελευθέρωσή του

Με τηλεοπτικό μήνυμα ο Χ.Μ. Σλάιερ ζητούσε το 1977 την απελευθέρωσή του

Ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Σλάιερ η RAF ζητούσε από τη γερμανική κυβέρνηση την απελευθέρωση 11 τρομοκρατών των Ερυθρών Ταξιαρχιών που κρατούνταν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Στάμχαϊμ έξω από την Στουτγάρδη. Όμως κυβέρνηση και αντιπολίτευση είχαν συμφωνήσει στο δόγμα ότι το κράτος δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς.

Ο Χανς Μάρτιν Σλάιερ δεν ήταν το πρώτο διάσημο θύμα της RAF. Τον Απρίλιο, της ίδιας χρονιάς, έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες της τρομοκρατικής οργάνωσης ο γενικός εισαγγελέας Ζίγκφριντ Μπούμπακ, τον Ιούλιο ο τραπεζίτης Γιούργκεν Πόντο. Όμως με τη δολοφονία του προέδρου των γερμανών εργοδοτών η τρομοκρατία της RAF λάμβανε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η αεροπειρατεία στο αεροσκάφος «Λάντσχουτ» της Lufthansa

Οι επιβάτες του απαχθέντος αεροσκάφους επιστρέφουν στην Γερμανία

Οι επιβάτες του απαχθέντος αεροσκάφους επιστρέφουν στην Γερμανία

Στις 13 Οκτωβρίου οι τρομοκράτες αυξάνουν την πίεση προς τον καγκελάριο Χ. Σμιτ. Παλαιστίνιοι σύντροφοί τους καταλαμβάνουν το αεροσκάφος της Lufthansa «Λάντσχουτ» με συνολικά 86 επιβάτες. Όμως η κυβέρνηση της Βόννης δεν υποχωρεί. Στις 18 Οκτωβρίου η μονάδα των γερμανικών ειδικών δυνάμεων GSG9 πραγματοποιεί έφοδο στο αεροσκάφος, που μετά από ενδιάμεσους σταθμούς είχε έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου, και απελευθερωνόνται έτσι αναίμακτα όλοι οι επιβάτες. Μόνο θύμα, ο πιλότος του «Λάντσχουτ», τον οποίο σκότωσαν οι τρομοκράτες μερικές μέρες νωρίτερα.

Μια μέρα μετά την απελευθέρωση των γερμανών επιβατών στην πρωτεύουσα της Σομαλίας οι γερμανικές αρχές βρίσκουν δολοφονημένο τον Χανς Μάρτιν Σλάιερ σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου στην Αλσατία. Όταν η είδηση για την επιτυχημένη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων φθάνει και στις φυλακές του Στάμχαϊμ, οι έγκλειστοι τρομοκράτες αυτοκτονούν. Από την πλευρά του ο Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος υπερασπιζόταν μέχρι τέλους το δόγμα, ότι το κράτος οφείλει να μην υποχωρεί σε εκβιασμούς, παραδέχθηκε χρόνια μετά ότι φέρει μερίδιο της ευθύνης για το θάνατο του προέδρου των γερμανών εργοδοτών. Το 2013 τιμήθηκε μάλιστα με το βραβείο «Χανς Μάρτιν Σλάιερ», γεγονός που θεωρήθηκε προσπάθεια προσέγγισης του ιδίου και της οικογένειας Σλάιερ.

Φόλκερ Βάγκενερ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Via : www.dw.com