%cf%80%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%ac-logo-%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%82

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: 22/5/2019

Ώρα:                  12:00

 Χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης στην Ευρώπη και στον κόσμο

 Σε τέσσερις ημέρες έχουμε Ευρωεκλογές, αλλά αντί συζητήσεων για την Ευρώπη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και  την προοπτική της ΕΕ σ’ έναν κόσμο τόσο πολύπλοκο και σε μια εποχή τόσο ταραγμένη, κυριαρχούν οι «κοκορομαχίες» μεταξύ των 2 πολιτικών αρχηγών με στοίχημα ποιος θα πει την καλύτερη ατάκα, που θα αποστομώσει – έστω και για λίγο – τον αντίπαλο.

Εμείς, στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, παρ’ ότι για καθαρά αντικειμενικούς λόγους και πέρα από τις προθέσεις μας δεν συμμετέχουμε σ’ αυτές τις Ευρωεκλογές, έχουμε διατυπώσει θέσεις για την ΕΕ και την Ευρώπη.

Η δημοκρατία ως διαχρονική και σταθερή αξία παραμένει ζητούμενο στην ΕΕ με το δημοκρατικό έλλειμμα να χαρακτηρίζει όλες τις πτυχές της χάραξης πολιτικών.
Θεωρούμε, ότι είναι απαραίτητη η πολιτική ενοποίηση της ΕΕ με επαναδιατύπωση των θεσμικών κειμένων και ανασυγκρότηση των ίδιων των θεσμών, ώστε να αντιστοιχούν στη σημερινή παγκόσμια πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ενωμένη Ευρώπη και όχι στα έθνη κράτη.
Θα υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που θα μειώνει την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού όπου όλο και περισσότερες παραδοσιακές λειτουργίες του κράτους παραχωρούνται σε εταιρείες, με ορατό πλέον τον κίνδυνο οι μεγάλες πολυεθνικές να ασκούν άμεσα πολιτική. Οι Διατλαντικές Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου πρέπει να περιοριστούν σε αυστηρά εμπορικά ζητήματα, όπως η κανονιστική ρύθμιση του διεθνούς εμπορίου και όχι να υποκαθιστούν την πολιτική.

Η Ευρώπη, ως ήπειρος, ανέπτυξε συστήματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, περιβαλλοντικής προστασίας και προστασίας των πολιτών, τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο ακόμη και σήμερα. Αυτό το αξιακό σύστημα έχει τραυματιστεί και αυτό είναι που πρέπει να επανασυστήσουμε.

Γι’ αυτό προτείνουμε:

  • Πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, ώστε να έχει νόημα το κοινό νόμισμα
  • Κοινή Εξωτερική πολιτική και Κοινή Πολιτική Άμυνας
  • Κοινή Ενεργειακή Πολιτική
  • Παροχή νομοθετικής αρμοδιότητας στο ευρωκοινοβούλιο
  • Κοινό καθεστώς εξυγίανσης για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ε.Ε. , με την άμεση λειτουργία του ανενεργούς Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης

 

Γραφείο Τύπου

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ