Ημέρες κυβερνήσεων… Σημίτη βιώνει η ελληνική οικονομία, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να ανακοινώνει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων (swap) ύψους 25,47 δις. ευρώ του ελληνικού. Ικανοποιημένοι δηλώνουν κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών. Τα ομόλογα είχαν προκύψει από το PSI του 2012, και πλέον παρατείνεται ο χρόνος αποπληρωμής τους από 5 έως 25 έτη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του swap που δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών κατόχων των ομολόγων στην διαδικασία ανταλλαγής, ανακοινώθηκαν από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζεται πως στην ανταλλαγή κλήθηκαν να μετέχουν ομολογιούχοι (hedge funds, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία) που κατείχαν συνολικά 20 ομόλογα αξίας 29,7 δισ. ευρώ, που βρίσκονται στην πλειοψηφία τους στα χαρτοφυλάκια hedge funds, τα οποία θα ανταλλάξουν με πέντε νέες σειρές ομολόγων. Σημειώνεται πως τα εν λόγω ομόλογα λήξης από το 2023 έως και το 2042 αντικαταστάθηκαν με 5 νέα, χρονικής διαρκείας 5, 10, 15 και 25 έτη.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα εκδοθούν πέντε νέες σειρές ομολόγων, συνολικού όγκου 25,75 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται, το ποσοστό κάλυψης του swap επί του συνόλου των ομολόγων που αφορούσε η ανταλλαγή ανήλθε στο υψηλό ποσοστό του 86,1%, με το πρακτορείο να σημειώνει την μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών κατόχων ομολόγων στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Παράλληλα, αναφέρεται πως στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ποσοστό κάλυψης ανήλθε σε υψηλότερα επίπεδα από το 86,1% αν ληφθεί υπόψη ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ ομολόγων δεν μπορούσαν -για θεσμικούς λόγους- να συμμετάσχουν στην διαδικασία ανταλλαγής.

Η ανταλλαγή ομολόγων έτυχε θερμής υποδοχής διεθνώς, με τους Financial Times και τον οίκο αξιολόγησής Moody’s, μεταξύ άλλων, να δηλώνουν την ικανοποίησή τους από την ολοκλήρωσή της.

Via : www.thepressproject.gr