«Όποιος και αν είσαι, όπου και αν βρίσκεσαι, το ασφαλές πόσιμο νερό είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμά σου!» Αυτό είναι το μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Μπορεί το φυσικό αυτό αγαθό να θεωρείται για κάποιους αυτονόητο, αλλά αυτή η θεωρία απέχει μακράν από την πραγματικότητα.

«Leaving Noone Behind»

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές νερό στην κατοικία τους. Επιπλέον, περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο. Τα στοιχεία αυτά, αν μη τι άλλο, καταδεικνύουν την σημαντική προσπάθεια που πρέπει να πραγματοποιηθεί από όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

nero2

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό αποφασίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο στις 22 Δεκεμβρίου 1992.

Η 22α Μαρτίου ορίστηκε η ημέρα τίμησης αυτού του πολύτιμου αγαθού, λαμβάνοντας κάθε χρόνο ένα διαφορετικό μήνυμα ευαισθητοποίησης γύρω από αυτό. Το μήνυμα του 2019 είναι αφιερωμένο σε όλους τους ανθρώπους του πλανήτη, χωρίς διακρίσεις, για πρόσβαση σε πόσιμο νερό με σύνθημα «Leaving Noone Behind».

Γι’ αυτόν τον λόγο, η ατζέντα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2019 επικεντρώνεται στην άμεση κι εύκολη πρόσβαση στο νερό για όλους, βασιζόμενη και στον Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης 6, ο οποίος αποβλέπει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της αειφόρου διαχείρισης του νερού για όλους μέχρι το 2030.

nero3

Στο πλαίσιο αυτό, αποστολή της ΕΥΔΑΠ είναι να προσφέρει άριστης ποιότητας και οικονομικό νερό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής. Εξάλλου, η ΕΥΔΑΠ έχει θέσει εδώ και χρόνια ως πρωταρχικό στόχο της την διανομή πόσιμου και ποιοτικού νερού ανεξαρτήτως κριτηρίων.

Βάζοντας το δικό της «λιθαράκι» προς το στόχο αυτό, η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης της Ελλάδας έχει εφαρμόσει από την 1η Φεβρουαρίου του 2016 κοινωνικό τιμολόγιο, το οποίο απευθύνεται σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, διασφαλίζοντας ότι κανένας στην περιοχή αρμοδιότητας της δεν θα στερηθεί το νερό για οικονομικούς λόγους. Επίσης, έχει εισάγει φιλανθρωπικό τιμολόγιο σε φορείς και ιδρύματα που πραγματοποιούν φιλανθρωπικό έργο όπως και ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (υπερήλικες κλπ).

365 ημέρες το χρόνο

Για να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε άριστη ποιότητα πόσιμου νερού, η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιεί ελέγχους 365 ημέρες το χρόνο, μέσω της λήψης δειγμάτων από τις λεκάνες απορροής, τα φράγματα, τους ταμιευτήρες και τα υδραγωγεία, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο του δικτύου. Τα δείγματα μεταφέρονται με ειδικά δοχεία στα πιστοποιημένα εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ στα οποία πραγματοποιούνται διεξοδικοί έλεγχοι, στοχεύοντας στην εξασφάλιση άριστης ποιότητας του νερού που φτάνει στις βρύσες μας.

Το νερό είναι  ζωή. Το νερό είναι προτεραιότητα. Πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να μείνει κανένας χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Η ΕΥΔΑΠ, μια ολόκληρη κοινωνία εργαζομένων, προσφέρει την εμπειρία, τις γνώσεις και τις υπηρεσίες της, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο, για να έχουν όλοι αδιάλειπτη πρόσβαση σε ποιοτικά άριστο και οικονομικά προσιτό νερό.

Via : www.cnn.gr