πεινα-5-1024x1024

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Οι αριθμοί  έχουν εκτοξευθεί. Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.  Η εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Παιδείας  είναι ότι  200.000 μαθητές του δημοτικού ( από τους 600.000 συνολικά σε όλη τη χώρα) αντιμετωπίζουν πρόβλημα πείνας.  Ο ένας στους  τρείς δηλαδή  πηγαίνει καθημερινά νηστικός στο σχολείο και  χρειάζεται δωρεάν γεύμα. 

Συνεχίζοντας το πρόγραμμα στήριξης των μαθητών που έχει ξεκινήσει εδώ και  5 χρόνια , το Ινστιτούτο  Prolepsis ξεκινά πάλι σήμερα τη διανομή  50.000  δωρεάν υγιεινών γευμάτων σε 1030 μαθητές.  Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει 13 σχολεία της χώρας που βρίσκονται σε ευάλωτες  κοινωνικοοικονομικά περιοχές  στη Ξάνθη, Ροδόπη, Ημαθία. Το έργο υλοποιείται  με τη στήριξη του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαικού Οικονομικού Χώρου και του Προγράμματος ” Είμαστε ολοι Πολίτες”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει το Prolepsis  για την σχολική χρονιά 2014-15 , το  ποσοστό των οικογενειών που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια στα συγκεκριμένα σχολεία προσεγγίζει κατά μέσο όρο το 83% . Το ποσοστό των οικογενειών που αντιμετωπίζει πείνα φτάνει το 53%. Στα συγκεκριμενα σχολεία, ο ένας στους πέντε μαθητές  είναι λιποβαρής, ενώ στο 41% των οικογενειών κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει εισόδημα.

Αποκαλυπτικά είναι τα δεδομένα  που συλλέχθηκαν από την επεξεργασία του προγράμματος Σίτισης  στα σχολεία  κατά την περσινή εφαρμογή  του ( 2014-15) στα σχολεία.  Τα ευρήματα δείχνουν ότι:

  • Το 53% των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Σίτισης, βίωναν επισιτιστική ανασφάλεια.
  •  Το 21% των παιδιών βίωναν πείνα.
  •  Σε ποσοστό 64% των οικογενειών, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα.
  •  Στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμιά πηγή εισοδήματος.
  •  Το 8,5% των μαθητών ήταν ανασφάλιστοι.
  •  Το 7% δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερο από μία εβδομάδα.

Φέτος, έχουν υποβάλλει αίτηση για να υπαχθούν στο πρόγραμμα 2050 σχολεία από όλη την Ελλάδα . Τα σχολεία αυτά βρίσκονται σε 276  από τους 324 δήμους της χώρας και φανερώνουν ότι το πρόβλημα της πείνας  πολλαπλασιάζεται ραγδαία.  Οι πόροι όμως που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα δεν αρκούν για να καλυφθούν όλοι οι μαθητές που έχουν ανάγκη.                                       

                 Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το έργο της επέκτασης του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Η οικονομική βοήθεια που έχει προσφέρει ο χρηματοδοτικός μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Προγράμματος Είμαστε όλοι Πολίτες είναι ιδιαίτερα σημαντική και παράγει, αποδεδειγμένα, απτά αποτελέσματα στη μείωση, κατά 20%, του ποσοστού επισιτιστικής ανασφάλειας για τις οικογένειες μαθητών που φοιτούν σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας όπου υλοποιείται το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ» αναφέρει η κα Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, ενώ προσθέτει: «Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει τεράστιο και διαρκώς διογκώνεται. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους, τα αρμόδια υπουργεία, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, και την ιδιωτική πρωτοβουλία να συστρατευθούν στον μεγάλο μας στόχο ώστε να μην υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ».
Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά από το Ινστιτούτο Prolepsis με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχοντας διαθέσει από το 2012 περισσότερα από 11 εκατομμύρια γεύματα σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Φέτος το Πρόγραμμα καλύπτει 8.800 περίπου μαθητές σε σχολεία που βρίσκονται στις πιο ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά περιοχές της χώρας..

  • Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος, με πρωταρχικό στόχο την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού και τη διαμόρφωση σχετικών πολιτικών, συμβάλλει τα τελευταία 25 χρόνια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των πολιτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Via : www.presspublica.gr