imagesCAZMFTOL

του Δημήτρη Αγγελίδη

ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΓΜΕ είπε χθες όχι στο επενδυτικό σχέδιο της “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές, καθώς παραμένουν σοβαρά ερωτήματα για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων, όπως και για το οικονομικό σκέλος της επένδυσης.

Η δημόσια παρέμβαση των εργαζομένων στο πρώην Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών έγινε σε συνέντευξη Τύπου με σκοπό να αναδείξει τον ρόλο του Ινστιτούτου, που ήταν κάποτε αρμόδιο για τη γεωλογική έρευνα στην Ελλάδα. Σήμερα, το ΙΓΜΕ έχει καταργηθεί και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ), με το προσωπικό να έχει μειωθεί σε 280 εργαζομένους -περίπου οι μισοί-, από τους οποίους οι 130 τίθενται σε εφεδρεία. Η πλήρης υποβάθμιση του ΙΓΜΕ φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να γνωματεύσει για τα μεταλλεία στις Σκουριές, αλλά έκανε απλώς την υδρογεωλογική έρευνα.

Με βάση την πολιτική τους συγκρότηση και την εμπειρία τους, οι εργαζόμενοι επισήμαναν μεταξύ πολλών άλλων το αβέβαιο της κατεργασίας με τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης («flash smelting»), χωρίς κυάνιο: «Η μη εμπλοκή του ΕΚΒΑΑ, όπως και του μεγαλύτερου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας και σχετικών επαγγελματικών επιστημονικών φορέων, στο όλο θέμα δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι η εταιρεία, γνωρίζοντας τα προβλήματα της προτεινόμενης πυρομεταλλουργικής μεθόδου flash smelting και την πιθανότητα η επένδυση να μην είναι οικονομικά βιώσιμη, παραπέμπει τη λειτουργία του εργοστασίου flash smelting στον 8ο χρόνο. Η υπόθεση αυτή μετατρέπεται σχεδόν σε βεβαιότητα, καθώς η μητρική εταιρεία European Goldfields […] τροποποιεί μονομερώς την εγκριθείσα ΜΠΕ και στην ουσία εγκαταλείπει το εργοστάσιο. Η μόνη λογική εξήγηση αυτής της απόφασης είναι ότι η εταιρεία περιέλαβε το εργοστάσιο ώστε να πάρει την άδεια λειτουργίας και παράλληλα να εμφανίζει μια νέα μέθοδο απαλλαγμένη από την κυάνωση […], γεγονός που θα της επιτρέψει τα επόμενα 8 χρόνια να εξάγει νόμιμα χρυσοφόρο εμπλούτισμα, χωρίς εγχώρια επεξεργασία που θα έδινε πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία».

Οι εργαζόμενοι διαφώνησαν ριζικά με «σκοταδιστικές αντιλήψεις» που απορρίπτουν κάθε αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. «Η ίδια η επιστήμη δίνει λύσεις. Αυτό που αλλάζει είναι το κόστος, δηλαδή τα κέρδη. Οταν τα κέρδη τα αναλαμβάνουν εταιρείες αυτού του μεγέθους, όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους ατονούν, δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί ακόμα και η καλύτερη μελέτη», είπε ο πρόεδρος του συνδικάτου Χ. Σμυρνιώτης.

Via : www.efsyn.gr