του Χρήστου Φράγκου

Χρήστος ΦράγκουΜε τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την 30η Ιουνίου και όλα τα χαρτιά να βρίσκονται πλέον στο τραπέζι οι εμπλοκές της 11ης ώρας φαίνεται -ολοένα και περισσότερο- ότι εξυπηρετούν ή ότι εντάσσονται σε ευρύτερους πολιτικούς σχεδιασμούς ανατροπής του υφιστάμενου πολιτικού status quo. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ενώ όλα τα οικονομικά και πολιτικά σενάρια βρίσκονται πλέον επί τάπητος. Πριν από λίγο ξεκίνησαν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, στις 9:00 θα υπάρξει νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των Θεσμών και στις 14:30 το μεσημέρι νέο Eueogroup, ενώ το βράδυ ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής. Όλα αυτά ενώ ο χρόνος για την 30η Ιουνίου μετράει αντίστροφα. Παράλληλα εντείνεται η αίσθηση ότι το διακύβευμα των συνομιλιών είναι προτίστως πολιτικών και δευτερυόντος οικονομικό, καθώς μέσα από όλες τις εκφάνσεις προβάλει η προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και η γερμανική θέση για συναυθύνη του πολιτικού συστήματος της χώρας για τη μεταβατική φάση.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύεται στη βάση μιας ιδιαίτερα σκληρής ελληνικής πρότασης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς ζητά μεταβατική κυβέρνηση με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής σε περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης.

Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε χθες τη στιγμή μάλιστα που όλες οι πληροφορίες έδειχναν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέλμα, με τους θεσμούς να επιμένουν σε συμφωνία η οποία θα ρίχνει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στόχος του Αντώνη Σαμαρά ήταν να προλειάνει το έδαφος στο εσωτερικό της χώρας κινούμενος πάντα στη γραμμή της διατήρησής του στην ηγεσία του κόμματος για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας. Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε να στείλει μήνυμα και στους εταίρους και τους Θεσμούς, ότι το σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης παραμένει ζωντανό.

Αντιλαμβανόμενος αυτή τη στρατηγική ο Αλέξης Τσίπρας είχε νωρίτερα με non paper επιτεθεί κατά των Θεσμών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Αυτό που φαίνεται ότι διακυβεύεται σήμερα δεν είναι η επίτευξη συμφωνίας αλλά το πάντρεμα συμφωνίας και κυβέρνησης που θα την εφαρμόσει και θα την περάσει από τη Βουλή.

Για το λόγο αυτό ο Νίκος Παππάς δήλωσε προχθές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα γίνει Παπαδήμος,υπονοώντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ούτε ως πρόσωπο, αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα σε μια ετερόκλητη οικοουμενική κυβέρνηση και ότι αντί να πάρει μια πολιτικά απαξιωτική συμφωνία θα προτιμήσει τις εκλογές.

«Τυράκι» το ζήτημα του χρέους

Το κλίμα έδειξε να βελτιώνεται στη συνέχεια με δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, στο Bloomberg, όπου αποκάλυπτε ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους θα τεθεί στο Eurogroup. Με αυτή τη θέση ευθυγραμμίζονται τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ και το Βέλγιο και η Αυστρία, ενώ αντιτίθενται σθεναρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γέρουν Ντάισελμπμλουμ

Ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων ξεκινά με τους εταίρους και τους θεσμούς να πιέζουν την Αθήνα για αλλαγή του μίγματος της λύσης και ταυτόχρονη εισαγωγή στην τελική συμφωνία διατύπωσης για την ελάφρυνση του χρέους, μετά όμως την ολοκλήρωση του ισχύοντος προγράμματος, στη λήξη της -6μηνης- μάλλον παράτασης που θα συμφωνηθεί.

Μάχες χαρακωμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας αγωνίζεται για τη διατήρηση της πολιτικής κατεύθυνσης του μίγματος της τελικής λύσης ώστε να καταστεί σαφές ότι τα νέα μέτρα θα τα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες και όχι η λαϊκή οικογένεια, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να περάσει τη συμφωνία από το εσωτερικό του κόμματος και να πάρει την ψήφο των βουλευτών, ακόμα και της Αριστερής πλατφόρμας και της κίνησης των 53 στη Βουλή.

Αν και η λύση που διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα τεχνικά κλιμάκια απέχει αισθητά από την ελληνική πρόταση το διακύβευμα για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τόσο το ύψος των μέτρων, καθώς έχει ήδη συμφωνήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα άρα και στο δημοσιονομικό κενό. Μείζον θέμα είναι η διατήρηση των κόκκινων γραμμών στις συντάξεις και τους μισθούς

Επίσης σε επίπεδο αντισταθμιστικών ωφελημάτων η ελληνική κυβέρνηση ζητά εμπροσθοβαρές πακέτο χρηματοδότησης, εκταμίευση τω  δόσεων από ΕΕ, επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα και των κεφαλαίων του ΤΧΣ.

Το μαρτύριο της σταγόνας

Οι δανειστές επιμένουν όμως στο μαρτύριο της σταγόνας που συνεπάγεται εκταμίευση των κερδών από τα ομόλογα και των κεφαλαίων του ΤΧΣ και αύξηση του ορίου στα έντοκα κατά 5 δισ.

Με τον τρόπο αυτό τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ενώ τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν τη γνωστή διαδικασία αξιολόγησης-εκταμίευσης,

Σε αυτή τη φάση εκτός της διαδικασίας αυτής βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο δεν μπορεί να εκταμιεύσει τα υπολοιπόμενα 3,5 δισ. χωρίς δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος από τους εταίρους.

Via : www.sofokleousin.gr