Χατζησωκράτης

«Εμείς ανέκαθεν επιμέναμε πως τίποτα δεν είναι χαμένο απέναντι στην τρόικα», υπογραμμίζει ο υπεύθυνος Οικονομικών της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος εμφανίζεται ενοχλημένος από την επιλογή του πρωθυπουργού να παρουσιάσει ως προσωπική επιτυχία τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ο ίδιος απαντά στον υπ. Διοικ.Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τις επιδόσεις Μανιτάκη στην κινητικότητα. Απορρίπτει δε ως μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία το νέο φορολογικό.

Είναι επιτυχία η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από 23% σε 13%; Ειδικότερα, είναι επιτυχία του Αντώνη Σαμαρά;

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί ένα θετικό μέτρο, το οποίο άργησε, αλλά επιτεύχθηκε. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε ότι το έθεσε προσωπικά στην τρόικα. Μήπως να αναλάβει τα πάντα «προσωπικά» ο κ.Σαμαράς; Το ζήτημα είχε τεθεί στην τρόικα από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους στις 19 Ιουνίου (σημειωτέον, ακόμη περιμένουμε το κείμενο προγραμματικής συμφωνίας της νέας κυβέρνησης). Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι αποδεικνύει πως από τη στιγμή που όλοι οι εταίροι μιας κυβέρνησης προκρίνουν μία προτεραιότητα, τίποτα δεν είναι χαμένο. Έτσι έγινε με τον ΦΠΑ στην εστίαση και τις αποδοχές των αξιωματικών. Δεν έγινε όμως έτσι με τα χαμηλά οικονομικά στρώματα, για τα οποία εμείς ανέκαθεν επιμέναμε και που «χάνονται» κάθε μέρα.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα «το κοντέρ στην κινητικότητα έγραφε μηδέν». Είναι σαφείς οι αιτιάσεις σε βάρος του Αντώνη Μανιτάκη και της ΔΗΜΑΡ.

Αν θα θυμόμαστε κάτι για τον Αντ.Μανιτάκη από την πορεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτό θα είναι το γεγονός ότι ανέδειξε το μεγάλο ζήτημα της κινητικότητας, που σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι κρατικοί υπάλληλοι και όχι υπάλληλοι δεμένοι στην καρέκλα τους. Όμως, κινητικότητα δεν σημαίνει να βρει κανείς πόσους θέλει να μετακινήσει και μετά να ψάχνει να βρεις θέσεις. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα, για παράδειγμα, με τη δημοτική αστυνομία.

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει λόγω κωλυσιεργίας της τέως διοίκησης του αρμόδιου υπουργείου.

Η κωλυσιεργία δεν οφείλεται στον Αντ.Μανιτάκη. Το υπουργείο του είναι ένα επιτελικό υπουργείο. Ένα υπουργείο που σχεδιάζει, που εκπονεί τη στρατηγική. Αν δεν έρθει η υλοποίηση από τα άλλα υπουργεία, τότε τι μπορεί να γίνει; Όταν κάποια στιγμή έγιναν κάποια βήματα, είδαμε τους 1915 (ΔΕ) υπαλλήλους που από τον Νοέμβριο του 2012 έως τον Μάιο του 2013 μετακινήθηκαν σε 1915 άλλες θέσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της πιλοτικής -αν θέλετε- προσπάθειας, κανείς δεν απολύθηκε. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν από τη μία ημέρα στην άλλη. Θέλουν συγκεκριμένο σχέδιο.

Η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο (ανάλογη στάση θα τηρήσει και σε επιμέρους περιεχόμενο), παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα περιλαμβάνει προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Το κυρίαρχο ζήτημα για εμάς ήταν το φορολογικό νομοσχέδιο. Οι τρεις εταίροι είχαμε συνεννοηθεί να δημιουργηθεί ένα νομοσχέδιο – τομή. Αντιθέτως, αυτό το νομοσχέδιο μας πηγαίνει πίσω. Δεν διαπνέεται από τη λογική πρόσθεσης όλων των εισοδημάτων -φυσικών προσώπων- και φορολόγησής τους πάνω σε αυτήν τη βάση. Καταθέσαμε 7 τροπολογίες. Ουδεμία έγινε αποδεκτή από την αρμόδια επιτροπή. Δεν υπήρχε περίπτωση να το ψηφίσουμε. Ήταν προφανής η στάση μας, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι πλέον δεν βρισκόμαστε στην κυβέρνηση. Δεν τηρήθηκαν αυτά που είχαμε συνεννοηθεί. Αντιθέτως, έγιναν επιλογές που δεν ήταν αναγκαίες, καθώς αυτό που μετράει για την τρόικα είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και όχι η διατύπωση των μέτρων.

via http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CF%83%CF%89%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%AE%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1-%C2%AB%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AC%C2%BB-%CE%BA%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AC