AP Photo / Hani Mohammed

Ισες αποστάσεις απέναντι στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα -τον στρατιωτικό σουνιτικό συνασπισμό οκτώ αραβικών κρατών υπό τη Σαουδική Αραβία και τους σιίτες αντάρτες Χούτι- που εμπλέκονται στον πολύνεκρο πόλεμο δι’ αντιπροσώπων της Υεμένης κρατά η τριμελής ομάδα ειδικών του ΟΗΕ, οι οποίοι δημοσιοποίησαν χθες την πρώτη έκθεσή τους για την «ξεχασμένη σύρραξη», όπως την αποκάλεσαν.

Με άτολμη, πολιτικά ορθή φρασεολογία μπροστά στις κατά συρροήν θηριωδίες εναντίον αμάχων, που εξακολουθούν να διαπράττουν πρωτίστως ο σαουδαραβικός συνασπισμός με την υποστήριξη ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας -λόγω της πρόδηλης υπεροπλίας του- και δευτερευόντως οι ιρανόφιλοι (και σαφώς χειρότερα εξοπλισμένοι) Χούτι, η επιτροπή εκτιμά πως αμφότερες οι πλευρές έχουν προβεί σε κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, που «ενδέχεται» να ανάγονται σε εγκλήματα πολέμου.

Ακόμα κι αυτό το δειλό συμπέρασμα, όμως, προκάλεσε την αντίδραση του Ριάντ, με εκπρόσωπο του στρατιωτικού συνασπισμού να χαρακτηρίζει τις καταγγελίες «προκατειλημμένες» και βασισμένες στην εκδοχή των ανταρτών!

«Ολοι ξέρουμε πως τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται υπό πίεση από τις πολιτοφυλακές Χούτι [σ.σ. βλέπε το Ιράν] κι οι αναφορές αυτές ίσως ήρθαν σε απάντηση αυτής της πίεσης. Δεν υπάρχει πόλεμος χωρίς παράπλευρες απώλειες», δήλωσε με απύθμενο θράσος ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Τούρκι αλ Μάλικι.

Η μετριασμένη εκτίμηση των ειδικών ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό από το περιορισμένο εύρος της αποστολής τους και την υπό αίρεση ανανέωσή της από το 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο κατάφερε μετά κόπων και βασάνων μόλις πέρσι τον Σεπτέμβρη να καταλήξει σε συμβιβασμό με τη Σαουδική Αραβία και τους δυτικούς συμμάχους της, που μπλόκαραν συστηματικά την εξουσιοδότηση ενδελεχέστερης έρευνας για όσα αποτρόπαια συμβαίνουν (σ.σ. βλέπε κάνουν) στην Υεμένη, εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια που έχει ξεσπάσει η σύρραξη.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, εικάζεται πως το Ριάντ θα επιχειρήσει να βάλει οριστικά ταφόπλακα στο έργο των ερευνητών. Ετερος πιθανός λόγος είναι η «εμπιστευτική λίστα» υπόπτων διάπραξης εγκλημάτων πολέμου που κατάρτισε η επιτροπή, με σκοπό να την παραδώσει στον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τα όποια περαιτέρω.

Στη λίστα φέρεται να φιγουράρουν, μεταξύ άλλων, ονόματα κορυφαίων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της έκπτωτης κυβέρνησης της Υεμένης που στηρίζεται από το Ριάντ, και των Χούτι, όταν η σαουδαραβική μοναρχία έχει απονείμει πρόσφατα βασιλική χάρη σε όλους τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στην «Επιχείρηση Αποκατάστασης της Ελπίδας», όπως ονομάζεται ευφημιστικά η απόπειρα επαναφοράς στην εξουσία του έκπτωτου προέδρου της Υεμένης, Μανσούρ Χάντι.

Η δε έκκληση των ειδικών προς τη διεθνή κοινότητα για αποφυγή «παροχής όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη σύρραξη» είναι από τη μια εθιμοτυπική, αφού ΗΠΑ και Βρετανία -και όχι μόνο- συνεχίζουν τις κερδοφόρες πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κι από την άλλη αφορά προφανώς και το Ιράν, που κατηγορείται ότι εξοπλίζει τους Χούτι στο πλαίσιο της «περιφερειακής επιθετικότητάς» του, σύμφωνα πάντα με το κυρίαρχο αφήγημα του Ριάντ και εν πολλοίς της Δύσης.

«Υπάρχουν λιγοστές αποδείξεις για οποιαδήποτε προσπάθεια των αντιμαχόμενων πλευρών να ελαχιστοποιήσουν τα θύματα μεταξύ των αμάχων», αναφέρει η έκθεση, που καλύπτει τη χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου 2014 – Ιουνίου 2018, χωρίς να έχει συμπεριλάβει το τελευταίο μπαράζ αεροπορικών πληγμάτων με εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους τον ειδεχθή βομβαρδισμό λεωφορείου με μαθητές στις αρχές Αυγούστου, κατά τον οποίο ανατινάχτηκαν τουλάχιστον 40 παιδιά.

«Οι αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού έχουν προκαλέσει τους περισσότερους τεκμηριωμένους θανάτους αμάχων», διευκρινίζουν πάντως οι ειδικοί, αναφερόμενοι στις πλείστες επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές, αγορές, ιατρικές εγκαταστάσεις, τζαμιά, προσφυγικούς καταυλισμούς, φυλακές, κηδείες, γάμους και σκάφη με άμαχο πληθυσμό, που προφανέστατα δεν συνιστούν στρατιωτικούς στόχους.

Στους αντάρτες καταλογίζουν, μεταξύ άλλων, δολοφονίες αμάχων, καθώς και την ασφυκτική τριετή πολιορκία της νότιας πόλης Ταΐζ, όπου μαχητές και ελεύθεροι σκοπευτές των Χούτι έχουν σκοτώσει γυναίκες και παιδιά μέσα στα σπίτια τους, την ώρα που πήγαιναν να βάλουν νερό σε πηγάδια ή καθ’ οδόν για να προμηθευτούν τροφή. Και τα δύο στρατόπεδα καταγγέλλονται για στρατολόγηση παιδιών, ηλικίας οκτώ ετών και άνω.

Οι καταγεγραμμένοι νεκροί από τις εχθροπραξίες ανέρχονται σε 6.475 -με «τον πραγματικό αριθμό να είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος»- και οι τραυματίες σε 10.563.

Χιλιάδες άλλοι άνθρωποι έχουν πεθάνει από λιμοκτονία και αρρώστιες και δη από χολέρα, που εξαπλώθηκε ραγδαία στην Υεμένη ως άλλο ένα απότοκο της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης στον κόσμο, όπως καταγγέλλει από πέρσι ο ΟΗΕ. Τέλος, ο σαουδαραβικός συνασπισμός επικρίνεται σφόδρα για το μπλόκο σε λιμάνια και αεροδρόμια, που στερεί από εκατομμύρια εξαθλιωμένους άμαχους ζωτικά για την επιβίωσή τους τρόφιμα και φάρμακα.

Via : www.efsyn.gr