Μη έχοντας σύμμαχο τον καιρό, μαχητές αλλά και άμαχοι που εκκενώνουν το μαρτυρικό Χαλέπι συνεχίζουν την έξοδό τους υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου. Πληροφορίες για θανάτους από το κρύο, μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το βράδυ της Τετάρτης, περισσότεροι από 4.000 μαχητές και άμαχοι απομακρύνθηκαν από το ανατολικό Χαλέπι προς ανταρτοκρατούμενες περιοχές, ανέφερε σήμερα η ΔΕΕΣ.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από την περιοχή στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας επιχείρησης, η οποία εμποδίστηκε από την πυκνή χιονόπτωση και τον άνεμο, ανέρχεται σε 34.000, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Θάνατοι από το κρύο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν και η αργοπορία της εκκένωσης του Χαλεπιού έχει προκαλέσει αρκετούς θανάτους μεταξύ των οποίων και τεσσάρων βρεφών.

Η χιονοθύελλα που έπληξε τις περιοχές της βόρειας Συρίας, αλλά και η κακή κατάσταση ορισμένων εκ των ιδιωτικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην ασφαλή εκκένωση της πόλης.

Εκπρόσωπος ομάδας ανταρτών δήλωσε πως υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός ανθρώπων που παραμένουν στο ανατολικό Χαλέπι και περιμένουν την αναχώρησή τους από εκεί.

Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο αριθμός τους, είπε όμως ότι είναι χιλιάδες άνθρωποι.

Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να απομακρυνθούν

«Η απομάκρυνση θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και πιθανότατα και αύριο (Παρασκευή). Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να απομακρυνθούν», σημείωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

Baladi News via AP

Baladi News via AP

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία επέτρεψαν την «εκκαθάριση» 35.000 μαχητών αφότου ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη συριακή διένεξη τον Σεπτέμβριο του 2015.

Φτάνουν οι παρατηρητές του ΟΗΕ

«Τριάντα ένας διεθνείς και εθνικοί παρατηρητές είναι παρόντες στην πύλη της συνοικίας Ραμούσα», σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε, εκπρόσωπο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 19 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα -και η Ρωσία- να αναπτυχθούν το ταχύτερο παρατηρητές του Οργανισμού στο ανατολικό Χαλέπι για να επιβλέψουν τη διαδικασία απομάκρυνσης και να αποτιμήσουν την κατάσταση των αμάχων.

Όπως είχε τονίσει η Γαλλία, που συνέταξε την απόφαση, στόχος είναι να «αποφευχθεί μια νέα Σρεμπρένιτσα».

Όπως είπε ο Γενς Λέρκε, μεταξύ των 31 υπαλλήλων του ΟΗΕ στους οποίους ανατέθηκε συγκεκριμένα η επιτήρηση, οι 20 άρχισαν να φθάνουν το βράδυ της Τρίτης.

Επίσης, περίπου εκατό υπάλληλοι οργανώσεων του ΟΗΕ, στη μεγάλη τους πλειονότητα Σύροι, βρίσκονταν ήδη στο Χαλέπι, αλλά όχι με την ιδιότητα των παρατηρητών.

«Προς το παρόν στους 31 έχει ανατεθεί να βρίσκονται στο σημείο διέλευσης της Ραμούσα (…) εκ περιτροπής, ώστε να είμαστε παρόντες μόνιμα», πρόσθεσε.

Via : www.efsyn.gr