vouli31380376501

Μας ανάγκασαν παραδέχεται το κράτος

Ασφυκτικές πιέσεις για να περάσει τροπολογία που αφορά τις συγχωνεύσεις των Μέσων Ενημέρωσης, ομολογεί το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους! Δεν πρόλαβε καν να συντάξει την –από το Σύνταγμα προβλεπόμενη- έκθεσή του!

«Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και της εκτίμησης των οικονομικών αποτελεσμάτων»!

Τού Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Σε αυτή την φράση, επί λέξει, καταλήγει η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή (1/8) το βράδυ και αφορά τις συγχωνεύσεις στα Μέσα Ενημέρωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 75 παρ.2 του Συντάγματος, μια τέτοια έκθεση οφείλει να συνοδεύει κάθε νομοσχέδιο ή τροπολογία που καταθέτει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Ο λόγος; Να γνωρίζει το κοινοβούλιο τις οικονομικές επιπτώσεις όσων καλείται να υπερψηφίσει.

Μόνο που η συνταγματική επιταγή δεν …υπήρξε χρόνος να τηρηθεί στην 22σέλιδη τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, και φωτογραφίζει την προετοιμασία της συγχώνευσης ανάμεσα στα Μέσα Ενημέρωσης του Ψυχάρη (ΔΟΛ) και του Μπόμπολα (Πήγασος)!

Στην συγκεκριμένη τροπολογία αλλάζει ουσιαστικά ολόκληρη η νομοθεσία που αφορά την λειτουργία και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί της διαπλοκής.

Μεταξύ άλλων «ξαναγράφεται» ο νόμος 3592/2007 για τις άδειες λειτουργίας που παραχωρεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς και το τι σημαίνει «δεσπόζουσα θέση» στην αγορά. Πρόκειται για νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Κ.Καραμανλή προκειμένου να ενισχυθεί – όπως έλεγε- η διαφάνεια στον κλάδο των ΜΜΕ. Επίσης επέρχονται αλλαγές στην εργατική νομοθεσία προκειμένου να πραγματοποιηθούν απολύσεις και περιορισμός προσωπικού ενόψει της συγχώνευσης ενώ αλλάζει και ο νόμος για την είσπραξη του αγγελιόσημου (φόρος επί των διαφημίσεων) με την κατάργηση του τιμολογίου του. Ένα αίτημα των ιδιοκτητών των διαπλεκόμενων Μέσων Ενημέρωσης που ισχύει εδώ και 10 χρόνια.

Επί της ουσίας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ομολογεί με τον δικό του τρόπο αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα διέταξαν και η κυβέρνηση εκτέλεσε. Και μάλιστα βιαστικά, χωρίς να τηρήσει ούτε τα προσχήματα…

Via : www.thepressproject.gr