imagesCACC7UW2

Το χαμηλότερο τιμάριθμο (0,3%) στην Ε.Ε. εμφάνισε η Ελλάδα το Δεκέμβριο

Στο 2,2% στην Ευρωζώνη

Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού (0,3%) στην ΕΕ εμφάνισε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με τον Νοέμβριο (0,4%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,2% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 2,7%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,4% σε 2,3%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 3%.

Οι δαπάνες για τρόφιμα ανέβασαν τις τιμές στο καλάθι κατά 0,4% από το Νοέμβριο στο Δεκέμβριο. Ακόμα ο ευρω-πληθωρισμός είναι στα κατώτερα όρια που θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά κοντά στο 2% ύστερα από τα υψηλά του 3% στα τέλη του 2011.

Η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων, οι γαλοπούλες, τα αλλαντικά, τα τυριά, τα κρασιά, τα δώρα και οι διακοπές, έδωσαν πάτημα σε κάποιος λιανέμπορους και παράγοντες του τουρισμού να περάσουν ορισμένες αυξήσεις τιμών στους καταναλωτές την ώρα που η ανεργία χτυπά ρεκόρ 11,8% και δεν μπορούν να το κάνουν εύκολα χωρίς να υποστούν μείωση της κίνησης.

Στην Ελλάδα το ρεκόρ ανεργίας είναι το τίμημα για τον χαμηλότερο πληθωρισμό… αλλά, σε επίπεδο πραγματικής αγοραστικής δύναμης οι απώλειες παραμένουν ισχυρές όσο τα επίπεδα φτώχειας διευρύνονται.

Μετά την Ελλάδα, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ εμφάνισε η Σουηδία με 1,1% και ακολούθησαν η Κύπρος και η Γαλλία με 1,5%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία με 5,1%, τη Ρουμανία με 4,6% και την Εσθονία με 3,6%. Σε σχέση με τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε έντεκα κράτη μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε τέσσερα και αυξήθηκε σε έντεκα κράτη. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ιρλανδία.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις τιμών στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν στα προϊόντα καπνού και οινοπνευματωδών ποτών (3,6%), στις δαπάνες στέγασης (3,45), στα τρόφιμα και την εκπαίδευση (3% και στις δύο περιπτώσεις), ενώ οι χαμηλότεροι ρυθμοί καταγράφηκαν στις τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (-3,8%), του οικιακού εξοπλισμού (1%) και των υπηρεσιών αναψυχής και πολιτισμού (1,2%).

Via : www.enet.gr