Του Μ. Χριστοδούλου

Την επιβολή του υψηλότερου συντελεστή 45% από τα μεσαία εισοδήματα των 26.000 ευρώ και πάνω προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ως αντιστάθμισμα στη διατήρηση των αφορολογήτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Η αύξηση του αφορολογήτου ορίου των παιδιών μπορεί να δίχασε την τρικομματική κυβέρνηση την περασμένη Παρασκεή, αλλά φαίνεται πως είναι απλώς η αφορμή για την επιβολή ακόμα μεγαλύτερων επιβαρύνσεων στα μεσαία εισοδήματα. Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου σημείωνε στην «Εφ.Συν.» ότι προκρίνεται νέα φορολογική κλίμακα, βάσει της οποίας ο συντελεστής 21% θα επιβάλλεται σε εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ, ο συντελεστής 26% σε εισοδήματα από 18.001 έως 26.000 ευρώ και 45% σε εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ.

Η αρχικά προτεινόμενη κλίμακα προέβλεπε συντελεστή 21% σε εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, 36% σε 26.001-47.000 ευρώ και ο συντελεστής 45% επιβάλλονταν στα υψηλά εισοδήματα άνω των 47.000 ευρώ. Η νέα κλίμακα επιφέρει πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα, αφού αυξάνονται δραματικά οι φόροι.

Για παράδειγμα: φορολογούμενος με εισόδημα 28.000 ευρώ με την αρχικά προτεινόμενη κλίμακα θα επιβαρυνόταν με φόρο 6.330 ευρώ (προ έκπτωσης 1.950 ευρώ). Με τη νέα προτεινόμενη κλίμακα προκύπτει φόρος 6.760 ευρώ, δηλαδή θα έχει περαιτέρω επιβάρυνση 430 ευρώ ετησίως.

 

Αντι κεφαλικού φόρου

Στόχος του οικονομικού επιτελείου, όπως σημείωνε ο ίδιος παράγοντας στην «Εφ.Συν.», είναι η κάλυψη του κόστους των 455 εκατ. ευρώ που «χάνονται» αν διατηρηθούν τα αφορολόγητα των παιδιών, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στη φορολογία πρέπει να οδηγήσουν στην εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ.

Η επιβάρυνση των μεσαίων εισοδημάτων φαίνεται να προκρίνεται έναντι άλλης πρότασης για επιβολή κεφαλικού φόρου 2.000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα κόμματα έχουν αντιπροτείνει ακόμα αύξηση της ισχύουσας μείωσης φόρου των 1.920 ευρώ που προβλέπεται στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα, είτε ποσοστιαία κατά 5% είτε ποσοτικά κατά 200 ευρώ, αύξηση του επιδόματος που προτείνει η κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξει φορολογική επιβάρυνση σε ετήσια βάση, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στα ακίνητα μεγάλης αξίας και αύξηση του φόρου καταθέσεων από το 15% στο 17,5%.

Η φορολόγηση στα ακίνητα, όπως σημείωναν στελέχη του υπουργείου, είναι δύσκολο να βρει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, δεδομένου ότι εκκρεμούν ακόμα οι εισπράξεις των φόρων στα ακίνητα από το 2009.

Οσο, δε, για την αύξηση του φόρου στις καταθέσεις δεν εκτιμούν ότι μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα ελλείψει καταθέσεων.

Στη συνάντηση της Τετάρτης θα τεθούν ακόμα τρία ζητήματα:

1. Να μην καταργηθεί η έκπτωση του 10% των τόκων από τα στεγαστικά δάνεια της πρώτης κατοικίας.

2. Να υπάρξει ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 30-35 ετών.

3. Να καθιερωθεί όριο εισοδήματος – έχουν προταθεί τα 30.000 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η τήρηση βιβλίων από τους αγρότες.

Η συνάντηση της περασμένης Παρασκευής φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα τα στελέχη της συγκυβέρνησης ως προς τη διατήρηση της προκαταβολής φόρου στο 55% -αντί της πρότασης για αύξηση στο 80%- για ομόρρυθμες εταιρείες και ΕΠΕ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο στις 11 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνοντας τουλάχιστον τις προαπαιτούμενες διατάξεις του Μνημονίου, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο μέσα στον Ιανουάριο του 2013.

via http://www.efsyn.gr/?p=5011