επιχειρήσεις

 

Γ) ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

(Μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού, ανάλογα µε την οικονομική συγκυρία)

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ι) ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

1) Θέσπιση ενιαίας και προοδευτικής φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων: Με ελάφρυνση των µεσαίων εισοδημάτων από 12.000 έως 20.000 ευρώ το έτος και την θέσπιση κλιμακίων εισοδήματος µε χαµηλούς συντελεστές φόρου.

2) Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας: Με αυτόµατη τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ανά τρίµηνο ή εξάµηνο.

3) Καθιέρωση ετήσιου αφορολογήτου ποσού 10.000 ευρώ: το ποσό αυτό θα αφορά εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ το έτος

–  Μείωση του αφορολογήτου ποσού (των 10.000 ευρώ):

κατά 1.000 ευρώ για εισοδήματα οπό 30.001 έως 40.000 ευρώ το έτος,

κατά 2.000 ευρώ για εισοδήματα από 40.001 έως 50.000 ευρώ το έτος και

κατά 3.000 ευρώ γιο εισοδήματα άνω των 50.001 ευρώ.

–   Προσαύξηση του αφορολογήτου ποσού (των 10.000 ευρώ) για τις ευπαθείς κοινωνικές οµάδες (Πολύτεκνοι, άτοµα µε ειδικές ανάγκες, τυφλοί, νεφροπαθείς, ανάπηροι κλπ).

4) ‘Eκπτωση δαπανών από το εισόδημα: Αναγνώριση έκπτωσης δαπανών μόνο για τις ευπαθείς κοινωνικές οµάδες και επανεξέταση των εκπτώσεων για τις ασθενέστερες κοινωνικές οµάδες (χαμηλόμισθους και µμικροσυνταξιούχους).

5) Μειώσεις φόρου: Κατάργηση των µειώσεων (έκπτωσης ποσοστού διαφόρων δαπανών) από το φόρο εισοδήματος, µε τη καθιέρωση της έκπτωσης των δαπανών από το συνολικό φορολογητέο εισόδημα.

6) Αναγνώριση του συνόλου των αποδείξεων για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών του φορολογουμένου, της συζύγου και των φορολογουμένων τέκνων του (για να ισχύει το ετήσιο αφορολόγητο ποσό των 10.000 ευρώ) µε:

   Την χορήγηση µικρής έκπτωσης 10% επί του οφειλόμενου φόρου ως κίνητρο για τη συλλογή των αποδείξεων και

–   Τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, βάσει των αποδείξεων, εφόσον η αξία αυτών υπερβαίνει το δηλούμενο ή τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου.

7) Φορολόγηση εταιριών (Ο.Ε. Ε.Ε.) και κοινωνιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα; Κατάργηση της επιχειρηματικής αμοιβής (ποσοστό 50% των κερδών) που προβλέπεται για µέχρι τρείς (3) ομορρύθμους εταίρους ή κοινωνούς φυσικά πρόσωπα, η οποία (επιχειρηματική αµοιβή) φορολογείται σήµερα µε την (µειωµένη) κλίμακα του άρθρου 9 (φυσικών προσώπων). Φορολόγηση όλων των κερδών της εταιρίας στο όνοµά της (µε συντελεστή φόρου 20% σήµερα). 

 8) Mείωση του συμπλnρωµατικού φόρου στα ακίνητα:    Ο συμπληρωτικός φόρος 3% που επιβάλλεται σήµερα το εισόδημα από ακίνητα να μειωθεί στο 1,5%.

9) Τεκμήρια δαπανών διαβίωσης: Εξορθολογισµός και εκλογίκευση των τεκμηρίων των ακινήτων (ιδιοκατοίκηση, µίσθωση ή παραχώρηση κυρίας κατοικίας), µε κριτήρια την περιοχή, τη θέση, τις διατάσεις, την παλαιότητα, τις αντικειμενικές αξίες κλπ και των αυτοκινήτων µε κριτήρια την κατηγορία (πολυτελή-λαϊκά), τον κυβισµό, την παλαιότητα και τον αριθµό των αυτοκινήτων που διαθέτει ο φορολογούμενος και η οικογένειά του. Αύξηση των τεκμηρίων πολυτελούς διαβίωσης (βίλες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες κλπ).

10) Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες: Κατάργηση της διάταξης που προσαυξάνει το εισόδημα από µισθωτές υπηρεσίες στελεχών της διοίκησης, µελών Δ.Σ., διαχειριστών κλπ επιχειρήσεων, µε την Εργοστασιακή Τιμολογιακή Αξία (Ε.Τ.Α.) των αυτοκινήτων της επιχείρησης, διότι είναι υπερβολική και δημιουργεί τεράστια θέµατα µε το Ι.Κ.Α.          .

11) Επιβράβευση επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Εταιρική Κοινωνικής Ευθύνης, µε μείωση φόρου και ασφαλιστικών εισφορών: Με κριτήρια την συμμόρφωση προς την φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, την αύξηση της απασχόλησης, τις νέες επενδύσεις, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, τη µετεκπαίδευση προσωπικού, τις προσφορές-δωρεές-χορηγίες προς µη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα, πολιτιστικούς φορείς κλπ.

12) Δηµόσια επιβράβευση των επιχειρήσεων που δεν φοροδιαφεύγουν:

Με σκοπό η µη φοροδιαφυγή να καταστεί κριτήριο (φορολογικής) ποιότητας των επιχειρήσεων και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίµηση.

13) Φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής ακίνητης περιουσίας: µε συντελεστή φόρου 20% (Όπως φορολογούνται οι Ο.Ε. και Ε.Ε.).

14) Εξόφληση συναλλαγών αξίας άνω των 3.000 ευρώ: Η εξόφληση να αναγνωρίζεται και όταν πραγματοποιείται με πιστωτική κάρτα.

 

 

Παρατήρηση της συντακτικής ομάδα της Πυξίδας

Η εργασία που σας παρουσιάζουμε ανά κεφάλαιο στην παρούσα θεματική ενότητα έγινε από τον Δικηγόρο – Φορολογικό Σύμβουλο Επιχειρήσεων κ. Στέφανο Ι. Ηλιού το 2012