epitropeia

του Θάνου Παναγόπουλου

Σε κράτος υπό διαρκή και ολοένα ασφυκτικότερη επιτροπεία σε όλα τα πεδία της οικονομίας μεταβάλλει την Ελλάδα το ΔΝΤ. Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση του ταμείου πως θα εγκατασταθούν στη χώρα ξένοι επίτροποι που θα εκποιήσουν τη δημόσια περιουσία της εάν η κυβέρνηση δεν επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Κάτι ανάλογο δείχνει ακόμη και η εκτίμησή του ότι η χώρα δεν προβλέπεται να επιστρέψει στις αγορές πριν το 2018, πρόβλεψη, η οποία αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι η οικονομική πολιτική της χώρας θα συνεχίσει να ασκείται από τους τροϊκανούς τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια.

Το ΔΝΤ προαναγγέλλει ουσιαστικά έκρηξη της φτώχειας, καθώς προτείνει και νέα επώδυνα μέτρα ύψους 4,6 δισ. ευρώ έως το 2016 (πλέον των 13,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013 – 2014) παράλληλα με 27.000 απολύσεις ώς το τέλος του τρέχοντος έτους και με πρόσθετο “κούρεμα” 24 -25% στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας, ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Στην 260σέλιδη έκθεση για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν βρήκε παρά ένα και μόνο πεδίο της οικονομικής πολιτικής για να απονείμει τα εύσημα στις μνημονιακές κυβερνήσεις και δεν ήταν ασφαλώς έκπληξη που το πεδίο αυτό είναι η μείωση των μισθών κατά περίπου 20%, ενώ προβλέπει και νέα συρρίκνωση κατά 6,6% εφέτος!

Στον αντίποδα, καταλογίζει πενιχρά αποτελέσματα στα μέτωπα των τιμών που όπως επισημαίνει, παραμένουν υψηλές, στις ιδιωτικοποιήσεις που προχωρούν αργά και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς, όπως επισημαίνει, οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν περισσότερο και από πριν την κρίση!

Στην έκθεση αναφέρεται πως μέτρα 4,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί ώς το φθινόπωρο και πάντως πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητηθεί η κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού περί τα 9,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016, χωρίς να προσδιορίζεται ωστόσο ποιο θα είναι το χρηματοδοτικό κενό για τα έτη 2017 και 2018, οπότε η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να είναι εξαρτημένη από τους δανειστές της. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 τελειώνει το δανειακό πρόγραμμα που συνομολόγησαν Ελλάδα και τρόικα.
Τα νέα μέτρα του 2013

Μεταξύ των μέτρων που θα αποφασιστούν τους προσεχείς μήνες για τα επόμενα χρόνια, θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, και η επέκταση του κεφαλικού φόρου και μετά το 2014, προκειμένου να βρεθούν τα 4,63 δισ. ευρώ από τα απροσδιόριστα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου (2013 – 2016). Υπενθυμίζεται, ότι το καλοκαίρι υπήρξαν “διαρροές” για διατήρηση του επαχθούς αυτού χαρατσιού ώς το… 2018! Η αναφορά αυτή κρύβει, σύμφωνα με οικονομικούς παρατηρητές, μονιμότητα και στον φόρο πολυτελείας στα Ι.Χ., νέο «ψαλίδι» στις παροχές υγείας και μεγάλες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι που θα επιμηκύνει χρονικά τον φαύλο κύκλο λιτότητα-ύφεση-λιτότητα. Ακόμη, αναμένονται μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, νέες αυξήσεις εισιτηρίων και τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών σε ετήσια βάση ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές. Παράλληλα, το ΔΝΤ απαιτεί ευθέως αλλαγές -δηλαδή, μειώσεις- στο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων και άλλων βοηθημάτων.

Πάρτι μεγαλοφοροφυγάδων

Παρ’ ότι η διπλωματική γλώσσα του ΔΝΤ αναφέρει πρόοδο στην κατεύθυνση υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος, εν τούτοις η έκθεση επικρίνει την Ελλάδα για το γεγονός ότι έχει μείνει πάρα πολύ πίσω στους στόχους που έχουν τεθεί για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ώς τώρα έχει πέσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στις περικοπές μισθών και στην αύξηση της φορολογίας των μισθωτών, ενώ οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Υπολογίζει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκρύπτουν εισοδήματα άνω των 12 δισ. ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να ζημιώνεται με διαφυγόντες φόρους μεταξύ 3 και 6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ειδικότερα, το ΔΝΤ στέλνει εν προκειμένω σαφές μήνυμα στην Αθήνα: «ή μαζέψτε έσοδα από την φοροδιαφυγή ή κόψτε κι άλλο μισθούς και συντάξεις».

Υπολογίζει την παραοικονομία στο 25% του ΑΕΠ, ενώ η φοροδιαφυγή στους κόλπους των ελευθέρων επαγγελματιών -γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και λογιστές- είναι τόσο εκτεταμένη ώστε υπολογίζεται πως οι παραπάνω επαγγελματικές ομάδες έχουν πραγματικά εισοδήματα τα οποία υπερβαίνουν κατά 1,25 έως και 2,5 φορές τα δηλωθέντα εισοδήματα. Έτσι τα αδήλωτα εισοδήματα φτάνουν το 6% του ΑΕΠ (εκτιμάται στα 183 δισ. ευρώ) και η φοροδιαφυγή από αυτή την παραβατική συμπεριφορά αγγίζει το 1% έως 1,75% του ΑΕΠ το 2012.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές παρά τη σημαντική υποχώρηση των μισθών, λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και της άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό.

Αναφορικά με το χρέος, προβλέπεται από το 157,5% του ΑΕΠ πέρυσι σε 178,5% εφέτος με σταδιακή υποχώρηση στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,2% εφέτος (από 6% το 2012) και οριακή ανάκαμψη 0,6% το 2014. Παραδέχεται εν τούτοις ότι «έπεσε» έξω στις εκτιμήσεις του και τώρα αναμένει ανάκαμψη την περίοδο 2014 – 2020 5% βραδύτερη από ό,τι ανέμενε προηγουμένως, ενώ κάνει λόγο για σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 20% λόγω της κρίσης.

Στο μέτωπο της ανεργίας, το ΔΝΤ προβλέπει νέα αύξηση φέτος στο 26,6%, από το 24,4% το 2012, και αργή υποχώρηση στη συνέχεια: εκτιμά ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 20% το 2017, ενώ το 2020 θα διαμορφώνεται στο 11,3%. Προβλέπει ακόμη νέα μείωση των επενδύσεων το 2013 κατά 3,3%.

Απολύσεις στο Δημόσιο

Για πρώτη φορά το ΔΝΤ δηλώνει ρητά πως «τώρα απαιτείται να τεθούν στόχοι για απολύσεις υπαλλήλων». Ουσιαστικά, το Ταμείο ζητεί οι αποχωρήσεις υπαλλήλων να φθάσουν αθροιστικά τις 27.000 μέχρι το τέλος του 2013, συμπεριλαμβανομένων των 2.000 υπαλλήλων που τέθηκαν εκτός Δημοσίου πέρυσι.

Απειλεί με επιτρόπους ιδιωτικοποιήσεων

Αναφορικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνει ότι βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τους στόχους. Ώς τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να εντάξει σε αυτό 21 σχέδια, διαφορετικά θα “καρατομηθεί” η υφιστάμενη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και θα αναλάβουν ξένοι επίτροποι. Το ΔΝΤ προτείνει επίσης την κατάργηση του νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων, που προβλέπει ότι όλες οι μεγάλες συμφωνίες θα πρέπει να έχουν την έγκριση της Βουλής. Εκτός από τα 3.150 ακίνητα που θα περάσουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο πιέζει για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου 10.000 ακίνητων και εκτιμώμενης αξίας 8 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μεταγενέστερες πωλήσεις. Κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Ιούλιο, η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα αποκλειστικά και μόνο για να ελέγξει το πώς βαδίζουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Ήδη την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκαν ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όπως είναι λ.χ. η ανακοίνωση, την περασμένη Τετάρτη, από την Εθνική Τράπεζα, ότι σε συμφωνία με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκήρυξε ανοικτή διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή, στο πλαίσιο της σκοπούμενης από κοινού αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου ΕΤΕ και του ΤΑΙΠΕΔ στη χερσόνησο «Μικρό Καβούρι» της Βουλιαγμένης. Τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν ακίνητο κυριότητας της “Αστήρ Παλλάς” Βουλιαγμένης και όμορο ακίνητο του ΕΟΤ, του οποίου δρομολογείται η αξιοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ανάλογη εξέλιξη σημειώθηκε και με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με το σπάσιμό του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην «καλή» τράπεζα μεταφέρονται καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και πιστωτικές κάρτες σε ενημέρωση ή με καθυστέρηση το πολύ έως 90 ημέρες, όπως επίσης και στεγαστικά δάνεια ενήμερα ή σε καθυστέρηση έως 180 ημέρες.

Στην «κακή» τράπεζα θα μεταφερθούν τα υπόλοιπα δάνεια, ίδιες μετοχές του Τ.Τ. και μετοχές που είχε το Τ.Τ. Αλλά και γενικότερα στο πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται επιτάχυνση των εξελίξεων. Σε σύσκεψη που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τον επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Τ. Αθανασόπουλο οριστικοποιήθηκε ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι ιδιωτικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, ενώ μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013 θα έχουν προωθηθεί άλλα 11 σχέδια. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΑΘ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι μαρίνες. Για τα μεγάλα λιμάνια και τα μεγάλα αεροδρόμια θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ξεχωριστά, ενώ τα μικρά περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια θα ομαδοποιηθούν και έπειτα θα αξιοποιηθούν, ενώ οι αρμόδιοι επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον της Cosco για τον ΟΛΠ.

Via : www.avgi.gr