LANDON THOMAS JR., TIFFANY HSU / THE NEW YORK TIMES

Ο Ουίλιαμ Ντάντλεϊ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) στη Νέα Υόρκη από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει στα μέσα του 2018. Είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του αυστηρού νομοσχεδίου που επιβλήθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση για να χαλιναγωγήσει τις τράπεζες. Λίγες μόνον ώρες μετά την ανακοίνωση της πρόωρης συνταξιοδότησής του –πριν από τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2019–, ο 64χρονος Ντάντλεϊ προειδοποίησε δημοσίως ότι δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν οι τραπεζικοί κανόνες.

Αντίθετα από τη Fed στην Ουάσιγκτον, όπου η επιλογή του προέδρου γίνεται από τον Λευκό Οίκο, η επιλογή των επικεφαλής των περιφερειακών Fed, όπως της Νέας Υόρκης, είναι αρμοδιότητα επιτροπής που αποτελείται από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Ο κ. Ντάντλεϊ εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του για την απορρύθμιση του κλάδου, που προωθεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Οι επισημάνσεις του επικεφαλής της Fed στη Νέα Υόρκη, όπου διατηρούν την έδρα τους οι ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου, έγιναν με τον διπλωματικό τρόπο που αρμόζει σε έναν τεχνοκράτη αυτού του βεληνεκούς, την ώρα που ο κ. Τραμπ προετοιμάζει αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να επιλέξει ανώτατους αξιωματούχους που οι απόψεις τους θα ταιριάζουν περισσότερο με τις θέσεις της κυβέρνησης Τραμπ. Κατά την προεκλογική εκστρατεία του, ο κ. Τραμπ είχε τονίσει ότι το νομοσχέδιο Ντοντ-Φρανκ, που υιοθετήθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009, λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάπτυξη. Ανάλογη άποψη έχει και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Σημειωτέον ότι ο διάδοχος του κ. Ντάντλεϊ θα έχει υπό την εποπτεία του κάποιες από τις ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου.

«Δεν θα πρέπει να λησμονούμε την τεράστια ζημία που προκλήθηκε με τη χρηματοπιστωτική κρίση, εξαιτίας της χειρότερης ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και το ότι εκατομμύρια πολίτες έχασαν τα σπίτια τους», δήλωσε ο κ. Ντάντλεϊ. «Είχαμε ένα ανεπαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο. Σήμερα έχει βελτιωθεί, αν και χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά».

Ο κ. Τραμπ μαζί τον κ. Μνούτσιν και αρκετούς συμβούλους του στον Λευκό Οίκο δεν έχει κρύψει ότι πολλοί από τους κανόνες που έχουν επιβληθεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση περιορίζουν ασφυκτικά τις κινήσεις των τραπεζών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παροχή δανείων και τη διαπραγμάτευση τίτλων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ωστόσο, η κριτική του Λευκού Οίκου έχει ενταθεί.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι ανώτατοι αξιωματούχοι της Fed, και όχι μόνον ο κ. Ντάντλεϊ, υπερασπίζονται το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο. Το περασμένο καλοκαίρι, η επικεφαλής της Fed στην Ουάσιγκτον Τζάνετ Γέλεν μίλησε υπέρ των υφιστάμενων κανόνων, τονίζοντας ότι καθιστούν ασφαλέστερη τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο αντιπρόεδρος της Fed στην Ουάσιγκτον Στάνλεϊ Φίσερ –που επίσης θα αφήσει τη θέση του νωρίτερα– τόνισε σε συνέντευξη στους Financial Times ότι είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» οποιαδήποτε κίνηση για την αλλαγή του νομοσχεδίου Ντοντ-Φρανκ.

Ο κ. Ντάντλεϊ εργαζόταν στην Goldman Sachs επί μία εικοσαετία προτού μεταπηδήσει στη Fed της Νέας Υόρκης, το 2007. Το 2009 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Fed της Νέας Υόρκης. Στη συνέντευξη που έδωσε αυτήν την εβδομάδα, αναφέρθηκε στους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και στην ανάγκη να διατηρηθούν ως έχουν, αντί να χαλαρώσουν. Ο κ. Ντάντλεϊ σκεπτόταν να αποχωρήσει έξι μήνες νωρίτερα, πολύ πριν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώσει ότι δεν θα προτείνει την ανανέωση της θητείας της κ. Γέλεν.

Via : www.kathimerini.gr