Νομοθετικό τερατούργημα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο με τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του κόμματος για τις ακτές και τον αιγιαλό και υπογράμμισε πως το κόμμα του θα δώσει μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή για να σταματήσει αυτή την «εθνική καταστροφή».

Παρόντες στην εκδήλωσεη ήταν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, η νέα περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι επικεφαλής της ΠΟΕ ΟΤΑ και του τεχνικού επιμελητηρίου, κκ. Μπαλασόπουλος και Σπίρτζης, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων, μεταξύ των οποίων οι: Θρ. Φωτεινός, Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ), Οδ. Βουδούρης (Κοινωνία Πρώτα), Κρ. Αρσένης (υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ), Β. Οικονόμου (ανεξάρτητος βουλευτής), Ν. Χρυσόγελος (πρώην ευρωβουλευτής), Π. Ελευθεριάδης και Στ. Ψημένος (Το Ποτάμι), κ.ά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το νομοσχέδιο επιτρέπει και κατοχυρώνει μια τεράστια ανεπίστρεπτη περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή που απειλεί τη φυσιογνωμία της πατρίδας μας.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του ότι για την αποτροπή αυτής της καταστροφής έχει προκύψει μια πλατιά συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ανεξάρτητα από κομματικούς υπολογισμούς.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μαύρο» το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να περάσει η συγκυβέρνηση από το θερινό τμήμα της Βουλής, καθώς όπως τόνισε δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ξεπουλάει την ομορφιά, την ψυχή, τον πολιτισμό, την προοπτική της πατρίδας μας.

«Με το νομοσχέδιο αυτό, που αφορά σε ακτές, παραλίμνιες και παρόχθιες ζώνες, υπονομεύεται σε πρωτόγνωρο βαθμό το μέγεθος, το καθεστώς και ο χαρακτήρας της δημόσιας περιουσίας, αλλά και ευρύτερα η φύση, οι παραδόσεις και το μέλλον της χώρας» είπε.

Πρόσθεσε πως ανατρέπεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη απόλαυση των δημόσιων αγαθών, η κατοχυρωμένη από αιώνες διάσταση των δημόσιων κτημάτων ως «κοινής χρήσης πράγματα, εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας» και, επομένως, προσβάλλεται ευθέως κάθε επιστημονική, δικαιακή και κοινή λογική.

Επίσης μίλησε για διαστροφή καθώς όπως είπε το μπάζωμα θα μετριέται με τα κρεβάτια.

«Ο καθορισμός παραλίας δεν θα είναι υποχρεωτικός, δεν θα γίνεται αυτεπάγγελτα, ούτε θα έχει κάποιες ελάχιστες διαστάσεις. Οποιοδήποτε τετελεσμένο στον χώρο από πλευράς δόμησης, όχι απλώς θα νομιμοποιείται, αλλά θα αναγνωρίζεται και ως όριο που κατισχύει της οριοθέτησης του αιγιαλού. Και να σκεφτεί κανείς ότι η έως τώρα κύρωση γραμμής αιγιαλού καλύπτει μόλις το 8% της ακτογραμμής των 15.000 χλμ» είπε και έκανε λόγο για ένα νομοθετικό έκτρωμα που κατάφωρα παραβιάζει το Σύνταγμα, τη νομολογία του ΣτΕ, τους στοιχειώδεις κοινούς τόπους της επιστημονικής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο παραβιάζει και το κοινοτικό δίκαιο, αφού οι ακτές, οι παραλίες, οι αιγιαλοί της Ελλάδας αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής μας θάλασσας της Μεσογείου προστατεύονται από τη συνθήκη της Βαρκελώνης ως … «κοινή φυσική και πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση προς όφελος των σημερινών και μελλοντικών γενεών …».

Νίκη Φούντα: Η εικόνα της χώρας είναι τα καθαρά της νερά και οι ανοιχτές παραλίες

FOYNTA

Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αιγιαλό και τις ακτές,  παρευρέθηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ  Νίκη Φούντα και ο Θράσος Φωτεινός μέλος της ΕΕ του κόμματος.

Η κ. Φούντα στη παρέμβαση της, επεσήμανε ότι “το σχέδιο νόμου επί της ουσίας αγνοεί το διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο για την προστασία της παράκτιας ζώνης” ενώ, σε άλλο σημείο της ομιλίας της αναφέρει:

“H εκμετάλλευση της ελληνικής ακτογραμμής δεν είναι μια τυχαία υπόθεση εκμετάλλευσης δημόσιας γης. Οι ελληνικές ακτές είναι ακριβώς –σε συνδυασμό με τον αρχαιολογικό πλούτο− το θεμέλιο της τουριστικής ανάπτυξης. Δεν υπάρχει ελληνικό μοντέλο τουρισμού πέρα και πάνω από τις ελληνικές ακτές. Και το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών ακτών σε σχέση με αυτές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας ή της γειτονικής Τουρκίας είναι ακριβώς ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν διατηρήσει το φυσικό τους κάλλος. Η εικόνα της ελληνικής παραλίας στο εξωτερικό είναι διαφορετική: Όχι τα χιλιόμετρα των ξενοδοχείων και οι άπειρες σειρές με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η εικόνα είναι τα καθαρά νερά, είναι οι ελάχιστες παρεμβάσεις και οι ανοιχτές παραλίες, είναι τα αρμυρίκια και ο συγκριτικά παρθένος περιβάλλων χώρος. Και είναι ακριβώς αυτή την εικόνα που το Υπουργείο Οικονομικών διαλύει άκρως κοντόφθαλμα”.

Via : www.badiera.gr