Το τείχος έπεσε στη Θουριγγία

Εικοσιπέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, που σήμανε το τέλος της μεταπολεμικής γερμανικής διαίρεσης, στη σημερινή Γερμανία της νεοφιλελεύθερης Μέρκελ των πολιτικών λιτότητας και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους υπάρχει πλέον μια τοπική κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα.

Η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στο ανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο της Θουριγγίας ανάμεσα στο Die Linke, τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD και τους Πράσινους, υπογράφηκε τελικά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, δύο μήνες μετά τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών. Αναμένεται πλέον η τυπική επικύρωσή της στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην τοπική Βουλή, στις 6 Δεκεμβρίου. Πρωθυπουργός, όπως είναι ήδη γνωστό, θα αναλάβει ο καταγόμενος από το δυτικό τμήμα πρώην συνδικαλιστής Μπόντο Ράμελο, από την Αριστερά.

«Η κόκκινη-κόκκινη-πράσινη κυβέρνηση (από τα χρώματα των τριών κομμάτων του συνασπισμού) θα εκσυγχρονίσει τη Θουριγγία. Κι αυτό αφορά την κοινωνική συνοχή, την οικονομική πρόοδο και την περιβαλλοντική αλλαγή», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κάτια Κίπινγκ, μέλος του προεδρείου του Die Linke στη εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung. Ο σχηματισμός αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης σε επίπεδο κρατιδίου αναπτερώνει τις ελπίδες και ενισχύει τις προσδοκίες για ευρύτερη αναδιαμόρφωση του πολιτικού τοπίου όχι μόνον στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας όπου υπάγεται η Θουριγγία, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

«Αν αυτή η κυβέρνηση τα πάει καλά, θα λειτουργήσει ως σινιάλο και για τα άλλα κρατίδια», τόνισε η Κίπινγκ «φωτογραφίζοντας» τις εκλογές σε ομοσπονδιακό επίπεδο, που θα γίνουν το 2017, μετά τις οποίες, όπως είπε, ελπίζει ότι θα υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρατίδια με κυβερνήσεις στις οποίες δεν θα συμμετέχει το CDU, το κόμμα της Μέρκελ.

 Αναψηλαφώντας το παρελθόν

Στο προοίμιο της κυβερνητικής συμφωνίας των 105 σελίδων που θέτει τη βάση της διακυβέρνησης της Θουριγγίας για την επόμενη πενταετία, αναφέρεται σαφώς ότι τα τρία κυβερνητικά κόμματα δεσμεύονται σε μια «συνεπή και διεξοδική επεξεργασία του παρελθόντος της δικτατορίας της καθημερινότητας» στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Eκφράζουν παράλληλα τον σεβασμό τους «στο ανατολικογερμανικό κίνημα ειρήνης, στο κίνημα των πολιτών και στο περιβαλλοντικό κίνημα τα οποία άνοιξαν τον δρόμο για την ειρηνική επανάσταση του 1989».

Το Die Linke δεσμεύτηκε επίσης να μην προωθήσει σε καμία κυβερνητική θέση όποιο μέλος του είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τη STASI, κάτι που, παρεμπιπτόντως, δεν έκαναν ποτέ οι Χριστιανοδημοκράτες που κυβερνούσαν τα τελευταία 24 χρόνια τη Θουριγγία. Σημειώνεται ότι, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η απερχόμενη πρωθυπουργός του CDU Κριστίν Λίμπερκνεχτ εκλιπαρούσε τα στελέχη του SPD και των Πράσινων να μην διαπράξουν «το τεράστιο σφάλμα» και συμπορευθούν με την Αριστερά επικαλούμενη «το πικρό ιστορικό μήνυμα» που θα έστελνε μια τέτοια κίνηση…

«To Die Linke της Θουριγγίας έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες για την επεξεργασία του παρελθόντος εδώ και χρόνια, οι οποίες πέρασαν απαρατήρητες από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ζητάμε από τα μέλη μας να σβήσουν με μια μονοκοντυλιά το παρελθόν τους», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπόντο Ράμελο.

Via : www.avgi.gr