untitled 2

Πάνω από 3.000 ακίνητα του Δημοσίου έχουν καταχωριστεί στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών προς πώληση. Αυτά είναι τα πρώτα και αφορούν παραθαλάσσιες εκτάσεις, ακίνητα, στρατόπεδα έως και ολόκληρους οικισμούς. Για πολλά απ” αυτά, όμως, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία οι επιτελείς του υπουργείου ελπίζουν ότι θα τα λύσουν στην πορεία της διαδικασίας πώλησης.

Για πολλά πράγματα δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, άλλα έχουν χαρακτηριστεί «μερικώς ελεύθερα» (καταπατημένα ή κάποτε αλλοτριωμένα που δεν αξιοποιήθηκαν και επέστρεψαν στους αρχικούς ιδιοκτήτες). Ποιοι επενδυτές θα προβούν σε αγορές τέτοιων ακινήτων; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετά την αγορά να εμφανιστούν κι άλλοι συνιδιοκτήτες που προφανώς θα απαιτήσουν δικαίωμα εκμετάλλευσης των ακινήτων.

Στην πρεμούρα της η κυβέρνηση ν” ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των εταίρων προχωρεί σε βεβιασμένες πωλήσεις, χωρίς να έχει προβεί στον κατάλληλο καθορισμό γης και ιδιοκτητών. Γι” αυτό και της είναι δύσκολο, όπως ομολογούν οι ίδιοι, να καθαρογράψουν τον κατάλογο με τα προς αξιοποίηση ακίνητα.

Εκπληρώνοντας τη μνημονιακή δέσμευση, η κυβέρνηση προχωρεί ανενδοίαστα στο ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας, ελπίζοντας σε ξένους επενδυτές οι οποίοι βιάζονται να τα αποκτήσουν όπως όπως. Γι” αυτό η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να εντείνει τον ρυθμό μεταβίβασης των ακινήτων στο Ταμείο Ιδιωτικοποίησης περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο, σε ρόλο μεσίτη, θα τα αξιολογήσει και θα τα αξιοποιήσει είτε μέσω συμβάσεων παραχώρησης είτε μέσω απευθείας πώλησης.

Η υπ” αυτές τις συνθήκες, αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου συνιστά τεράστιο οικονομικό και εθνικό σκάνδαλο, εάν δεν αποτελεί έγκλημα. Η εκμετάλλευση βεβαίως των εγκαταλειμμένων «ολυμπιακών» κτιρίων (2004) είναι εκ των ων ουκ άνευ, όπως και των στρατοπέδων. Προέχει, όμως, η κοινωνική πολιτική, που έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό, μάλλον σε πλήρη, από την κυβέρνηση. Η ανάπτυξη, που επαναλαμβάνεται από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη ως πανάκεια, δεν είναι το ξεπούλημα αλλά η οργάνωση και βελτίωση των παραγωγικών τομέων της χώρας, όπως είναι η γεωργία, ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο πολιτισμός.

Η είσπραξη εσόδων από πωλήσεις γης και ακινήτων είναι μειωμένης αναπτυξιακής αντίληψης και προδίδει πανικό και αδιέξοδο. Ακριβώς έτσι είναι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, όπως δείχνουν οι κινήσεις της. Εχει εξάλλου ν” αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με ιδιώτες που έχουν καταπατήσει εκτάσεις και τις οποίες θα διεκδικήσουν ή κτίσματα στο κέντρο της Αθήνας.

Η πολιτική «τα βγάζουμε όλα στο σφυρί» χαρακτηρίζει άτολμους κυβερνήτες και δυστυχώς έτσι είναι και οι τρεις της συγκυβέρνησης: άτολμοι και φοβισμένοι.

Via : www.efsyn.gr