imagesCAM4R22I

του Κώστα Γιαννακίδη

Η ταμειακή μηχανή του κράτους χαμήλωσε το τραγούδι της τον Ιανουάριο. Και τον Φεβρουάριο μπορεί να το γυρίσει σε μοιρολόι. Ας φορολογούνται τα πάντα. Και ας αυξάνεται η παρακράτηση εισοδήματος. Οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον χρήματα για να καταναλώσουν. Το 80% των συμπολιτών μας έχει περικόψει ακόμα και βασικά είδη διατροφής. Και όταν μειώνεται η κατανάλωση, το κράτος δεν εισπράττει έσοδα, η ανεργία αυξάνεται και η ύφεση πιέζει περισσότερο την οικονομία. Όλο τα αδιέξοδο των τελευταίων ετών περιγράφεται από τα έσοδα του Ιανουαρίου. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο υποχώρησαν κατά 7%. Και σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι, η πτώση φτάνει το 16%.

Συνήθως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο οι οικονομικοί συντάκτες γράφουν για το κουδούνι του συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο. Κάποιος πατάει το κουμπί και αρχίζουν οι συσκέψεις. Μετά ένας άλλος θα πει ότι ο υπουργός έδωσε εντολές για εντατικοποίηση του εισπρακτικού μόχθου. «Νέο σαφάρι» θα γράψει ο νυσταγμένος αρχισυντάκτης. Παλαιότερα δεν γινόταν τίποτα. Τώρα, λέει, θα γίνει.

Οι επικεφαλής των εφοριών ελέγχονται πλέον για τις επιδόσεις τους. Η πίεση που υφίστανται θα μετακυλιστεί στις πλάτες των φορολογουμένων. Ναι, η εφορία σου τηλεφωνεί πλέον, όπως η τράπεζα που εξέδωσε την ψόφια κάρτα σου. Και θα σου πει ότι θα δεσμεύσουν τους λογαριασμούς ή θα κινήσουν διαδικασίες κατασχέσεων. Είναι, βέβαια, πιθανό να πας και να τους πετάξεις στο γκισέ την κάρτα του ΑΤΜ-ο λογαριασμός είναι σαν την αντοχή σου, εξαντλήθηκε. Κάποιοι άλλοι τους πετάνε τα κλειδιά του ακινήτου. Παρά τα όσα λέγονται, αν ζητήσεις να πληρώσεις τα χρέη σου δίνοντας ένα ακίνητο, δεν το παίρνουν-θυμηθείτε και τον Λάκη Γαβαλά που ζητεί να του κατασχέσουν το ακίνητο στη Μύκονο έναντι των χρεών του.

Που βγάζει, λοιπόν, αυτή η ιστορία; Τι στο διάολο κάνεις όταν χρωστάς στην εφορία και δεν έχεις να πληρώσεις; Και ας πούμε ότι δεν μπορούν να σου δεσμεύσουν μισθό επειδή δεν υπάρχει ή επειδή είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή άνεργος. Σου παίρνουν το σπίτι; Τι θα τα κάνουν τόσα σπίτι; Μονόπολη θα παίξουν; Σε βάζουν μέσα; Το ΟΑΚΑ θα χρειαστούν. Ξέρει κανείς που βγάζει αυτή η ιστορία;

Via : www.protagon.gr