Υπάρχουν αγώνες που δίνονται με δεδομένη από πριν την ήττα. Έναν τέτοιο δίνει σήμερα ο Σάντερς από τους Δημοκρατικούς σε 5 πολιτείες. Έχει κερδίσει ωστόσο σε εκτίμηση και το χάρισμά του συγκρίνεται με αυτό του Ομπάμα.

H βροντερή φωνή του σκίζει τον αέρα. Από στάδιο σε στάδιο, από αίθουσα σε αίθουσα, καλεί τους οπαδούς του να τον εμπιστευτούν. Εδώ και μέρες ο Μπέρνι Σάντερς, εσωκομματικός αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον από το Δημοκρατικό κόμμα, διασχίζει όλη τη δυτική ακτή σε μια τελευταία αντιπαράθεση με την πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Πικραμένοι οι οπαδοί του

Στην Καλιφόρνια και σε άλλες 5 ομόσπονδες πολιτείες Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αναμετρούν και πάλι σήμερα τις δυνάμεις τους. Πρόκειται για τον προτελευταίο γύρο των προκριματικών. Για τον Σάντερς η Καλιφόρνια είναι κάτι σαν προπύργιό του. Πριν από μερικές εβδομάδες η Κλίντον οδηγούσε την κούρσα, στο μεταξύ η διαφορά τους σε ορισμένες δημοσκοπήσεις είναι πραγματικά οριακή. Αναλυτές αναρωτιούνται πώς κατάφερε ο Σάντερς να φτάσει μέχρι εδώ. Πριν από ένα χρόνο ορισμένοι τον κορόιδευαν, γιατί τον θεωρούνταν αουτσάιντερ. Αντίθετα η Κλίντον είχε ανακηρυχθεί σε φαβορί πριν καν ξεκινήσει ο πρώτος γύρος των προκριματικών. Αλλά στη συνέχεια ο γερουσιαστής από το Βερμόν ανέκτησε έδαφος και από τις 9 αναμετρήσεις κέρδισε τις 8. Ωστόσο ακόμη κι αν κερδίσει στην Καλιφόρνια, είναι δώρο άδωρο. Η Κλίντον έχει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων για να ανακηρυχθεί υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατών.

Η εξέλιξη προκαλεί την οργή των οπαδών του. Οργή για τα ΜΜΕ, για το κομματικό κατεστημένο, για την ίδια την Κλίντον. Η πικρία τους συνοψίζεται στο σλόγκαν «Μπέρνι ή τίποτα». Στο άκουσμα του ονόματος του Τραμπ από τα χείλη του Σάντερς, ακούγονται γιουχαΐσματα. Στις προεκλογικές του εμφανίσεις οπαδοί του φορούν μπλουζάκι με την επιγραφή «Για πούλημα: Κλίντον». Η εικόνα που έχουν για εκείνη δεν είναι καλή. «Είναι διεφθαρμένη, ξεπούλησε τη δημοκρατία», υποστηρίζουν. Παρόλα αυτά ορισμένοι από το Δημοκρατικό κόμμα ζήτησαν με εύσχημο τρόπο από τον Σάντερς να παραιτηθεί για να μπορέσει η Κλίντον να συγκεντρωθεί στη μονομαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τελευταίος σταθμός

Σε καμιά περίπτωση, διαμηνύει ο Σάντερς. Θεωρεί τη διαδικασία επιλογής άδικη και χωρίς πραγματικές ευκαιρίες για ανθρώπους σαν τον ίδιο. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Σάντερς δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας. Ενώ οι Ρεπουμπλικανοί συσπειρώνονται πίσω από τον Τραμπ, οι Δημοκρατικοί αναλώνονται σε εσωτερικές έριδες. Θα μπορέσει το κόμμα να πάει ενωμένο στις εκλογές; Το ρώτημα συνδέεται και με το τι θα γίνει το κίνημα του Σάντερς, αν θα μείνει ή θα οδηγηθεί στην ασημαντότητα.

Είναι απίστευτο πόσες δυνάμεις έχει ενεργοποιήσει, πόσα αισθήματα λατρείας άνευ όρων στο πρόσωπό του, που όμοιά του έχουν ζήσει τελευταία οι ΗΠΑ μόνο το 2008 με τον Μπαράκ Ομπάμα. Εκείνο που επίσης εντυπωσιάζει είναι ότι κατόρθωσε να βγάλει προεκλογικό αγώνα με μικρές χορηγίες 27 δολαρίων κατά μέσον όρο. «Busking Bernie» ονομάζεται ένα κίνημα καλλιτεχνών του δρόμου που μαζεύει χρήματα από περαστικούς. Τελευταία σε μιαν ώρα μάζεψαν 50 δολάρια. Και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν, όσο καιρό ο Μπέρνι συνεχίζει τη μάχη των προκριματικών. Σήμερα το ταξίδι φαίνεται να τελειώνει. Ο Μπέρνι Σάντερς κέρδισε τη φήμη ενός πολιτικού που λέει την αλήθεια και ξέρει να συναρπάζει τους ακροατές του.

Deutsche Welle

Via : www.matrix24.gr