Υπουργός Οικονομικών Ισλανδίας: «Εμείς έτσι ξεπεράσαμε την κρίση»
Σε συνέντευξή του στο Spiegel εξηγεί πώς επανέκαμψαν τέσσερα χρόνια μετά

Ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών Στεϊνγκρίμουρ Σιγκφούσον σε συνέντευξή του στο Spiegel, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η Ισλανδία, τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση των τραπεζών της το 2008, έχει μπει ξανά στον «ίσιο» οικονομικό δρόμο.

«Δεν θεωρώ πως ακόμη έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε το στόχο μας, όμως σίγουρα είμαστε στο σωστό δρόμο», τονίζει ο Σιγκφούσον, προσθέτοντας πως «ο τρόπος που το πετύχαμε ήταν διαμέσου ενός συνδυασμού κάποιων απαραίτητων, δυστυχώς, φορολογικών μέτρων, της  περικοπής δαπανών αλλά και της διατήρησης του κράτους κοινωνικής πρόνοιας».
Ο υπουργός επισημαίνει πως η χώρα έχει ξανά ρυθμούς ανάπτυξης, 2,7 το 2012 και 3,1 το 2011, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα ολοένα και πέφτει, ενώ το κρατικό έλλειμμα μειώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ από το δυσθεώρητο 14% του 2008.
Τι προτείνει λοιπόν να κάνουν χώρες όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής;
«Σε αυτές τις χώρες θα έλεγα το εξής: καταρχάς, φτιάξτε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εμπνεόμενοι από το μοντέλο των σκανδιναβικών χωρών, το οποίο θα προστατεύει τα χαμηλα και μεσαία εισοδήματα από τα μέτρα λιτότητας. Η αγοραστική τους δύναμη πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί προκειμένου οι δυο αυτές οικονομικές τάξεις να συνεισφέρουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας», λέει ο Σιγκφούσον, που ωστόσο θεωρεί πως «δεν κηρύττουμε πως βρήκαμε την οικονομική θεραπεία για τις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Το μόνο που λέμε είναι το ότι εμείς δεν περιμέναμε στιγμή, αλλά πήραμε όλα εκείνα τα μέτρα που θεωρήσαμε απαραίτητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής  κρίσης».
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ισλανδία θα έχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%.

 

via ΤΟ ΒΗΜΑ – Υπουργός Οικονομικών Ισλανδίας: «Εμείς έτσι ξεπεράσαμε την κρίση» – κόσμος.