pasok--2-thumb-large

του Γιάννη Σιδέρη

Είναι θλιβερά αστεία η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ. Μετά την κρυάδα που πήρε από τον Φ. Κουβέλη με την άρνηση του να συμμετάσχει στον διάλογο για την Κεντροαριστερά, χθες επανήλθε και έστειλε επιστολή σε έξι κινήσεις της κεντροαριστεράς για διάλογο και συσπείρωση του χώρου, (άλλη αστεία κατάσταση εκεί, «κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος»).

Το πνεύμα συναίνεσης που απέπνεε η επιστολή, τινάχτηκε στον αέρα το απόγευμα, καθώς ήρθε η κλωτσοπατινάδα, τα ιπτάμενα γυαλιά και τα τασάκια, στα κεντρικά γραφεία ου ΠΑΣΟΚ, για να μονοπωλήσει την περί αυτού, επικαιρότητα. Ηρθαν και οι βρισιές «αλήτες» για να πιστοποιήσουν τον μακρόχρονο βαθύ διχασμό του ΠΑΣΟΚ, και που δεν είναι άλλος από αυτόν μεταξύ όσων κέρδισαν από την διαχείριση της εξουσίας και αυτών που προσφέρθηκαν και αναλώθηκαν υπέρ ενός σοσιαλιστικού οράματος που μηδέποτε ευτύχησαν να δουν.

Ο χαρακτηρισμός «αλήτες» που εκτοξεύτηκε από διορισμένα και προσφιλή στην ηγεσία στελέχη (Φελώνης) εναντίον των γραμματέων των δύο νομαρχιακών επιτροπών, της Α Πειραιά (Ι. Αξαρλής) και Β1 Αθήνας (Χρ. Σωτηρόπουλος), δεν είναι πρωτόγνωρος για το ΠΑΣΟΚ. Στην θυελλώδη διαδρομή του αρκετές φορές έχουν φύγει καρέκλες σε συνεδριάσεις, αρκετές γροθιές έχουν πέσει, αρκετοί τραμπουκισμοί έχουν συμβεί, από την εποχή της μετάλλαξής του από ριζοσπαστικό τριτοκοσμικό κίνημα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας, ως τη εποχή της κυβερνητικής του θητείας (το πιο ελαφρύ ήταν τα φάσκελα προς τον Σημίτη των νεολαίων του ΠΑΣΟΚ που είχαν δείξει οι τηλεοράσεις, όταν εκβίασε εκτός από πρωθυπουργός να είναι και πρόεδρος του Κινήματος) .

Το χθεσινό επεισόδιο ίσως έχει ένα επί πλέον ποιοτικό προσδιοριστικό: Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι δυο «αλήτες» γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών είναι άνεργοι! Που σημαίνει ότι δεν έχουν απολαύσει τίποτα από το ΠΑΣΟΚ του πλούτου, της μίζας, των κονδυλίων, της καλοπέρασης, της ταξικής ανόδου, των αθέμιτων συναλλαγών, του νεοπλουτισμού, του ξεπουλήματος των αξιών. Είναι δυο πρόσωπα που σε άλλους καιρούς θα ήταν πανίσχυρα σε αυτές τις θέσεις, και άκουσαν να εκτοξεύεται εναντίον τους ο χαρακτηρισμός «αλήτες» από καλοβολεμένους κομισάριους!

Ασχετα όμως από την όποια επαγγελματική τους ενασχόληση, γιατί ήταν αλήτες; Επειδή ζητούσαν – άκουσον, άκουσον – τη διασφάλιση κάποιων στοιχειωδών κανόνων αξιοπρεπούς και διαφανούς έκβασης των προσυνεδριακών διαδικασιών. Κοντολογίς: Σήμερα το απόγευμα οι δημοτικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. αντίστοιχο των παλιών «τοπικών οργανώσεων») θα πρέπει να έχουν στείλει τις υποψηφιότητες των συνέδρων για επικύρωση, οι οποίοι θα εκλεγούν την Κυριακή! Όμως μόλις χθες το απόγευμα βγήκε η εγκύκλιος για τον αριθμό των συνέδρων που θα εκλέγει ο κάθε Δήμος. Αυτό, όχι με βάση την πάγια σε όλα τα κόμματα τακτική του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών, αλλά με βάση τις ψήφους που πήρε το κόμμα στις… εθνικές εκλογές! Ακόμη όμως και αυτή η «νεωτερικότητα» είναι ρευστή, καθώς σε κάποιους δήμους θα υπάρχει μπόνους και σε κάποιους ποινή, με βάση κάποιο υποτιθέμενο προσδοκώμενο αριθμό ψηφισάντων! (δεν σας φώτισα, αλλά ουδείς έχει φωτισθεί, πέραν των εκλογομαγείρων της Ιπποκράτους). Παράλληλα δεν έχει ακόμη ορισθεί συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής εφορευτικών επιτροπών, (σ.σ. σημείο κλειδί) και υπάρχει φόβος για εν κρυπτώ διορισμό τους!

Οι διαμαρτυρόμενοι καταγγέλλουν μια ακόμη μεθοδευόμενη νοθεία, δια του στραγγαλισμού της αντιπροσωπευτικότητας των οργανώσεων του εξωτερικού. Στο εξωτερικό υπάρχει πολύ «παλιό» (και αγνό, όπως έχει καθιερωθεί ο όρος) ΠΑΣΟΚ. Καταγγέλλεται ότι γίνεται προσπάθεια να αποκλεισθεί από το συνέδριο! Ετσι η συμμετοχή συνέδρων δεν θα γίνει με βάση τον αριθμό των μελών που προσήλθαν και ψήφισαν στις οργανώσεις, ως είθισται σε όλα τα κόμματα, αλλά με αδιανόητες εφευρέσεις: π.χ. η Γερμανία χωρίστηκε σε κρατίδια (!) και θα πρέπει οργανωμένα μέλη της διπλανής πόλης να διανύσουν ως και 150 χιλιόμετρα για να ψηφίσουν κάποιον υποψήφιο σύνεδρο! Επίσης η Σουηδία που έχει ισχυρό και μαζικά οργανωμένο ΠΑΣΟΚ, στα παλιά πρότυπα, θα υποαντιπροσωπευθεί, έχοντας μόνο δύο αντιπροσώπους στο συνέδριο (ενδεικτικά τα παραδείγματα).

Στο ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο οι αντίπαλοι του Βενιζέλου, αλλά και όσοι τον στηρίζουν κριτικά, είναι πεπεισμένοι πως μαγειρεύεται μια χοντροκομμένη απόπειρα ελέγχου του συνεδρίου, από το επιτελείο του προέδρου. Παραλλήλως μαζί με την οργή συνυπάρχει και ο γέλωτας των ψύχραιμων και των κυνικών. Παλιές καραβάνες λένε «μα τόσες στημένες διαδικασίες έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ, δεν έμαθαν; Τόσο άσχετοι είναι;» – Και όντως, το ΠΑΣΟΚ από την εποχή του λαοπρόβλητου ως την εποχή του καταλληλότερου, δεν είχε περί πολλού τις δημοκρατικές διαδικασίες. Τις συρρίκνωνε και τις ενσωμάτωνε, δια των κατάλληλων προσώπων-ιμάντων, στο επιθυμητό αποτέλεσμα του αρχηγού, (σ.σ. η εποχή Γιώργου βέβαια ήταν άλλο πράγμα: Μια ασυνάρτητη διαδικασία που δεν εντάσσεται σε κανένα διοικητικό πρότυπο, και ερμηνεύεται μόνο με… τη θεωρία του χάους…).

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήδη ξεκινάει τραυματισμένο με τις οργανωτικές… εκλάμψεις των ερασιτεχνών τεχνικών της εξουσίας που περιστοιχίζουν τον Βενιζέλο, κατόπιν φυσικά δικής του προτροπής. Όμως το αν θα γίνει ένα συνέδριο οπερέτα, δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Μας αφορά όλους, όχι μόνο επειδή του ΠΑΣΟΚ είναι κυβερνητικό κόμμα, αλλά επειδή κάποτε εδώ που φτάσαμε, θα πρέπει να πάψουν τα κόμματα να είναι μηχανορραφικοί μηχανισμοί εξουσίας και να γίνουν φορείς παραγωγής ιδεών –όσο κοινότυπο, μελοδραματικό ή ιδεαλιστικό ακούγεται αυτό.

Via : www.protagon.gr